Catina (ingrediente active)

Catina (Hippophae rhamnoides), este un arbust originar din China dar specific si anumitor zone din Europa, cum ar fi si tara noastra, unde gaseste conditii pedoclimatice optime pentru crestere si fructificare.

 

 

 

 

Catina - beneficii si contraindicatii

 

 

 

 

Uleiul de catina contine o serie de compusi cu proprietati benefice pentru sanatatea umana, precum: acizi grasi, inclusiv acid gama linolenic (omega 6) si acid palmitoleic (omega 7), vitamine, inclusiv vitamina C, vitamina A si vitamina E, antioxidanti, cum ar fi flavonoidele si polifenolii.

 


Ce trebuie sa stii despre Catina


Conform unor analize stiintifice efectuate in 2021, s-a demonstrat ca uleiul de catina poseda o serie de proprietati medicinale.
Aceste proprietati explica faptul de ce catina de mai bine de cateva sute de ani, a facut parte din medicina traditionala din Asia si Europa.

Datorita beneficiilor pe care le ofera si pentru uzul extern, multe companii cosmetice il folosesc in produsele lor de ingrijire, oferindu-le astfel un caracter de unicitate.

Si in plus, exista si posibilitatea de a folosi uleiul de catina direct pe piele sau pe par sau sa fie administrat pe cale orala printr-o capsula sub forma de supliment alimentar.




Beneficiile Catinei

Poate contribui la sanatatea sistemul cardiovascular.

Uleiul de catina este bogat in diverse vitamine si minerale, precum si in antioxidanti si alti compusi vegetali, contribuind la obtinerea de efecte de tip tonic natural care ofera vitalitate si vigoare organismului uman.

Uleiul de catina poate avea afect cicatrizant si regenerant asupra pielii. Acest ulei contine o concentratie mare de acid palmitoleic (Omega 7) esential pentru hranirea si protejarea pielii.

Uleiul de catina este bogat in compusi vegetali benefici, cum ar fi flavonoidele si antioxidantii, care pot contribui la sanatatea sistemul imunitar.

Contribuie la reglarea metabolismului sarurilor minerale, a microelementelor si a respiratiei celulare.

Fiind o combinatie echilibrata de multivitamine si minerale contribuie la mentinerea sanatatii tesuturilor, influentand pozitiv procesele de regenerare tisulara.

Datorita antioxidantilor pe care-i contine poate contribui la incetinirea procesului de imbatranire prin captarea radicalilor liberi superoxidici.

 

 


Doza recomandata de Catina

 

Fructele si sucul pot fi gasite in anumite jeleuri, ceaiuri, sucuri, piureuri, sosuri, bauturi iar ulei de catina poate fi gasit ca atare sau sub forma de capsule ca si supliment alimentar.

In mod obisnuit fructele de catina crude nu sunt consumate, deoarece sunt acide. Iar cantitatea de fructe de catina folosita in alimentatie este de obicei mult mai mica comparativ cu cea utilizata in scopuri medicinale.

In acest moment, nu exista suficiente informatii stiintifice pentru a determina o doza zilnica recomandata pentru consumul de catina in functie de varsta consumatorului.

Este important de retinut faptul ca, produsele naturale nu sunt intotdeauna sigure iar dozele pot fi si ele la fel de importante.
De aceea este esential sa se respecte cu acuratete instructiunile relevante de pe etichetele produselor si sa fie consultat un farmacistul sau chiar medicul de familie inainte de a se incepe consumul produselor pe baza de catina.






Efecte adverse si Contraindicatii

 Uleiul de catina este considerat in general un produs sigur. Cu toate acestea, studiile de siguranta si dozare pe termen lung sunt limitate. Unele persoane pot prezenta simptome digestive sau dureri articulare atunci cand folosesc produse pe baza de catina.

Au fost raportate foarte putine reactii adverse de la consumul de catina. Cu toate acestea, unele persoane care erau cunoscute cu probleme de hipertensiune arteriala au manifestat simptome precum: dureri de cap, ameteli si palpitatii.

Uneori cand este folosit pentru uz extern, uleiul de catina poate provoca eruptie cutanata.




Interactiuni posibile cu alte medicamente

Catina poate interfera cu anumite medicamente folosite pentru remedierea problemele gastrointestinale, de ritm cardiac sau boli autoimune.

Este de evitat consumul de catina de catre femeile insarcinate sau care alapteaza. Nu exista suficiente informatii pentru a dovedi siguranta acestui produs. Ramai in siguranta si evita consumul de catina pe parcursul perioadei de sarcina.

Catina poate incetini coagularea sangelui sau poate determina scaderea tensiunii arteriale atunci cand este luata ca supliment alimentar.

 


Concluzie

Uleiul de catina contine o abundenta de substante active, o formula unica in lumea uleiurile vegetale cunoscute. Rapoartele stiintifice confirma faptul ca uleiul de catina contine aproximativ 200 de ingrediente, ceea ce confera acestuia un efect multidirectional. Prin urmare, catina poate fi considerata a fi una dintre cele mai valoroase produse naturale din lume. Efectul benefic al diferitelor ingrediente active continute de uleiul de catina a fost recunoscut atat in industria alimentara cat si in medicina, farmacologie si industria cosmetica, unde este folosit din ce in ce mai des in preparatele de ingrijire a pielii.

Suplimentele alimentare nu inlocuiesc un mod de viata sanatos si o dieta echilibrata. Cititi cu atentie prospectul si informatiile de pe ambalajul produsului.


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de Catina. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!

 


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● Sea buckthorn uses and risks-webmd.com
  • ● Possible sea buckthorn oil side effects-healthline.com
  • ● Buckthorn benefits-ncbi.nlm.nih.gov
  • ● Sea buckthorn-rxlist.com

 


Data ultimei actualizari: 22-02-2023

Gama noastra de produse cu continut de Catina

Vezi Politica confidentialitate date personale