Ceramide (ingrediente active)

 
 

 

 



Ceramidele- ingredientele esentiale pentru o piele sanatoasa




 

1. Ce sunt ceramidele

Ceramidele nu sunt inventii ale industriei frumusetii, sunt de fapt o necesitate pentru pielea noastra. Sunt grasimi denumite de specialisti ca facand parte din complexul de grasimi numite “sfingolipide” ce se regasesc in bariera lipidica, protectoare a pielii, esentiala in echilibrul hidric al pielii. Atunci cand acest film protector al pielii este deteriorat, apar si problemele de deshidratare si de imbatranire prematura a celulelor pielii. Cauzele distrugerii barierei de protectie cutanata pot fi multiple: cresterea in varsta  (dupa varsta de 40 ani scade sinteza naturala de ceramide), factorii poluanti de mediu, o deficienta mostenita genetic, conditiile meteo etc. Si astfel pentru repararea stratului protector al epidermei isi intra in rol ceramidele.


 
2. Tipuri de ceramide

Trebuie sa stii ca exista doua categorii mari de ceramide si anume ceramidele naturale și ceramidele sintetice. Ceramidele sintetice cunoscute și ca pseudoceramide sunt mult mai stabile decat ceramidele naturale si sunt folosite frecvent in compozitia multor produse de ingrijire a pielii. Ceramidele sunt alcatuite dintr-o substanță numita sfingozina, iar tipul si structura ceramidei depinde foarte mult de forma acesteia și de acidul gras cu care se leaga, rezultand astfel 12 tipuri de ceramide. Printre cele mai frecvente ceramide pe care le vei gasi in compozitia produselor de ingrijire a pielii sunt: ceramida 1, numita si ceramida EOS, ceramida 2, numita si ceramida NS sau NG, ceramida 3, numita si ceramida NP, ceramida 6-II, numita si ceramida AP, ceramida 9, numita si ceramida EOP, fitosfingozina si sfingozina.


 
3. Care este rolul ceramidelor asupra pielii

Ele au rolul de a hidrata straturile epidermale prin "sigilarea" corecta a stratului exterior al pielii, reducand astfel pierderile de apa. Apoi, ajuta si in tolerarea mai buna a factorilor externi nocivi, intr-o mai buna patrunderea a ingredientelor active, in reducerea inflamatiei pielii si bineinteles contribuie la intarzierea semnelor vizibile ale imbatranirii. Ceramidele folosite in industria cosmetica sunt fie sintetizate in laborator, fie extrase din plante, caz in care poarta numele de fitoceramide.




Cand bariera protectoare a pielii este in dezechilibru, ceramidele intervin si aduc armonie pielii

 

4. Unde si cand se aplica ceramidele

Conform specialistilor din domeniul dermatocosmeticii, probabil cel mai bun moment de aplicare a ceramidelor este dimineata sau seara dupa baie, atunci cand porii sunt deschisi si astfel se poate bloca apa la nivel transepidermal. Orice parte a corpului poate beneficia de efectele oferite de ceramide dar zona mainilor, ochilor si gatului trebuie tratate cu prioritatea, deoarece sunt zonele cele mai afectate de imbatranire. De asemenea, intervine si la nivelul podoabei capilare asupra firului de par redandu-i stralucirea si vigoarea. Pe langa restabilirea hidratarii firului de par, ceramidele ajuta si prin protectia fata de actiunea daunatoare a razelor U.V. si a factorilor de natura chimica. Pe masura ce timpul isi pune amprenta asupra pielii, si sinteza ceramidelor de la nivelul cutanat incepe sa se reduca treptat-treptat iar aceasta situatie genereaza aparitia pielii uscate, lipsite de stralucire. De asemenea si factorii de mediu ce agaseaza pielea pot deregla bariera lipidica si astfel se pierde nivelul optim de hidratare epidermala. In aceste situatii, cand pielea devine terna, deshidratata si uneori poate chiar inflamata este nevoie sa se aplice produse hidratante pe baza de ceramide.


 

Asadar, ceramidele nu sunt un moft, ci o necesitate a pielii sanatoase, motiv pentru care le consideram esentiale in rutina zilnica de ingrijire a pielii. De aceea, ti-am pregatit mai jos o lista cu produse ce contin ceramide, pentru a-ti alege mai usor favoritul!

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

 

  • ● https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/ceramide.
  • ● https://www.webmd.com/beauty/what-to-know-about-ceramides-for-skin

 

 


Data ultimei actualizari: 05-05-2022

Produse care contin Ceramide

Vezi Politica confidentialitate date personale