Colagen (ingrediente active)

Colagenul reprezinta principala componenta a tesuturilor conjunctive, reprezentand aproximativ 30% din totalul proteinelor pe care organismul uman le detine.

 

 

 

 

De ce este important colagenul pentru organismul uman

 

 

 

 

Colagenul este elementul principal de constructie al pielii, muschilor, oaselor, tendoanelor si ligamentelor cat si a altor tesuturi conjunctive ale corpului uman.

Ce este colagenul
Colagenul este o proteina dura alcatuita din fibre, care impreuna cu elastina, proteina care ajuta tesuturile sa revina la o forma inițiala imediat dupa o contracție, asigura o buna funcționalitate a intregului organism.

Exista 28 de tipuri de colagen, dar iata 5 dintre cele mai importante:

Tipul I Acest tip reprezintă 90% din colagenul existent in organismul uman si ofera structura pielii, oaselor, tendoanelor si ligamentelor.

Tipul II Acest tip se regaseste la nivelul articulatiilor.

Tipul III Acest tip se gaseste in muschi, artere și organe.

Tipul IV se localizeaza in straturile pielii.

Tipul V de colagen se regaseste in corneea ochilor, in unele straturi de piele, par si tesuturi ale placentei.

In ultimii ani, suplimentele de colagen au devenit extrem de populare. Aceste suplimente vin in principal sub forma de pulbere, lichid dar sunt disponibile si sub forma de capsule. Tipurile de colagen gasite in compozitia suplimentelor variaza: unele contin unul sau doua tipuri, in timp ce altele contin pana la cinci tipuri de colagen sub forme usor de absorbit.

 


Surse naturale de colagen

Desi sunt o sumedenie de alimente care contin colagen precum: albusul de ou, citricele, legumele rosii, avocado, fasolea, mazarea, usturoiul etc, trebuie sa stii ca acest tip de colagen, odata ajuns in organism este convertit in aminoacizi. In schimb, colagenul din suplimente a fost deja descompus sau hidrolizat, motiv pentru care se crede ca este absorbit mult mai eficient de catre organismul uman.

 


Beneficiile medicale si cosmetice ale colagenului

Imbunatateste aspectul pielii
Colagenul joaca un rol esential in ceea ce priveste rezistenta, elasticitatea si hidratarea pielii. Pe masura ce corpul uman imbatraneste si cantitatea de colagen scade, apare si uscarea pielii si formarea ridurilor. Cu toate acestea, mai multe studii au aratat ca peptidele de colagen sau suplimentele care contin colagen contribuie la incetinirea imbatranirii pielii prin reducerea ridurilor si a uscaciunii pielii.

Colagenul contribuie la mentinerea integritatii sistemului articular
Pe masura ce cantitatea de colagen din corp scade odata cu varsta, creste riscul de tulburari degenerative ale articulatiilor, cum ar fi osteoartrita. In mod obisnuit, colagenul indeplineste cateva functii importante in acest sens.

● Contribuie la refacerea cartilajelor;
● Contribuie la reduce inflamatiile de la nivelul articulatiilor;
● Contribuie regenerarea celulara la nivelul ligamentelor, al tendoanelor si al articulatiilor;
● Contribuie la mineralizarea optima a sistemului osos;

Poate contribui la cresterea masei musculare
Fiind cea mai abundenta proteina din organism, colagenul este o componenta importanta a muschilor scheletici si astfel aportul de colagen poate avea un rol important in sustinerea cresterii masei musculare.

Poate contribui la cresterea parului si a unghiilor
Colagenul poate creste rezistenta unghiilor prin prevenirea fragilitatii acestora. Si in plus, poate ajuta parul si unghiile sa beneficieze de o sustinere sanatoasa atunci cand se intervine cu un aport de colagen.

Medicina estetica
Fillerele care contin colagen sunt folosite si in medicina estetica. Injectarea subcutanata de colagen solubil imbunatateste calitatea si densitatea pielii, reparandu-i defectele dermatologice. Fillerele cu colagen sunt folosite de asemenea si pentru a indeparta semnele imbatranirii.


Factorii care intervin in reducerea productiei de colagen
! Fumatul
Fumatul scade productia de colagen. Deterioreaza colagenul si elastina, ducand la riduri si la vindecarea lenta a ranilor.
Nicotina ingusteaza vasele de sange capilare din apropierea suprafetei pielii, impiedicand livrarea de oxigen si de nutrienti.


!
Zaharul si carbohidrati rafinati
Zaharul se ataseaza de proteine pentru a forma produse finale de glicatie avansata.
Aceste molecule dauneaza proteinelor din apropiere si determina colagenul sa devina slab calitativ si fragil.


!
Expunerea la lumina ultravioleta

Prea multa lumina solara reduce productia de colagen si determina descompunerea mai rapida a acestuia.
Lumina ultravioleta a soarelui provoaca riduri, asadar evitati pe cat posibil expunerea excesiva la soare si purtati intotdeauna protectie solara (SPF 30 sau mai mare) cand sunteti afara!

 

! Varsta
Odata cu varsta, organismul uman produce din ce in ce mai putin colagen, iar colagenul deja existent se descompune intr-un ritm mult mai rapid decat se intampa in mod normal la o varsta mai tanara.
Colagenul care se produce la senescenta, trebuie sa stii ca are si o calitate mai scazuta.
Femeile se confrunta cu o reducere semnificativa a productiei de colagen dupa menopauza.
Iar dupa varsta de 60 de ani este normal ca toata lumea sa experimenteze o scadere importanta a productiei de colagen.


Nota!
Consumul de colagen hidrolizat timp de 90 de zile conform studiului clinic efectuat, a avut o eficienta notabila in reducerea imbatranirii pielii, deoarece a redus ridurile si a imbunatatit elasticitatea si hidratarea pielii. (Oral Supplementation with Hydrolyzed Fish Cartilage Improves the Morphological and Structural Characteristics of the Skin: A Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Study-National Library of Medicine).

 

 


Efectele secundare
Suplimentele de colagen sunt in general bine tolerate si cu putine efecte secundare raportate.
Cu toate acestea, unele suplimente pot contine alergeni alimentari precum: peste, crustacee si oua. Asadar, persoanele cu alergii la aceste alimente ar trebui sa evite suplimentele de colagen ce contin aceste ingrediente.
Unele persoane care au luat suplimente de colagen au raportat stare de greata si de balonare. Este bine de stiut ca suplimentele de colagen mai pot provoca arsuri gastrice si o senzatie falsa de satietate.


Atentie!
Adoptand o dieta alimentara echilibrata (pui, carne de vita, peste, lactate, oua, fasole, verdeturi si legume, cereale integrale, citrice etc.) si un stil de viata sanatos, iti poti ajuta organismul sa produca in mod natural colagen.
Iar pentru a preveni deteriorarea colagenului de la nivelul pielii, incearca pe cat posibil sa nu fumezi, sa eviti pe cat posibil fumatul pasiv si sa porti in fiecare zi o protectie solara pentru piele!

 


Acum ca ai aflat ce rol important joaca colagenul in buna functionare a organismului uman, mai jos ti-am pregatit o selectie de produse variate care au la baza acest ingredient esential. Pentru griji mai putine si alegeri potrivite!

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ●Collagen benefits-www.healthline.com
  • ●Collagen-my.clevelandclinic.org
  • ●Articol studiu de cercetare PMC7578929-www.ncbi.nlm.nih.gov

 


Data ultimei actualizari: 21-02-2023

Produse care contin Colagen

Vezi Politica confidentialitate date personale