Fier (ingrediente active)

Lipsa fierului din sange poate genera o serie de probleme grave de sanatate. In Romania deficitul de fier în sarcina reprezinta o problema de sanatate publica din cauza prevalentei crescute, 43% dintre femeile gravide avand valori scazute ale hemoglobinei. Aproximativ 1/3 din femei au un deficit de fier inca din perioada preconceptionala, fapt ce implica rezerve de fier scazute in eventualitatea unei sarcini şi risc crescut de anemie.

 

 

 

 

 

Importanta fierului pentru organismul uman

 

 

 

 

Fierul este un mineral vital pentru buna functionare a hemoglobinei, o proteina necesara pentru a transporta oxigenul de la plamani in toate partile corpului si mioglobina, o proteina care furnizeaza oxigen muschilor.

Ce trebuie sa stii despre Fier

Fierul este un mineral de care organismul are o mare nevoie pentru crestere si dezvoltare. Majoritatea fierului din organism se gaseste in globulele rosii din sange si in celulele musculare.

Fierul este disponibil absorbtiei sub 2 forme:
Non-heminic – biodisponibilitate redusa (este absorbit in cantitati mici) si provine din surse vegetale, iar absorbtia sa poate fi potentata cu ajutorul vitaminei C.
Heminic – biodisponibilitate mare (organismul il absoarbe in cantitati ridicate) si provine din surse de origine animala. 

 



Beneficiile Fierului

Fierul contribuie la pastrarea multor functii vitale din organism, inclusiv energia generala si concentrarea, procesele gastrointestinale, sistemul imunitar si reglarea temperaturii corpului.

Beneficiile fierului trec adesea neobservate pana cand se ajunge la deficienta. Deficienta se numeste anemia feripriva si poate provoca oboseala, palpitatii ale inimii, piele palida si dificultati in respiratie.

Aportul scazut de fier in timpul sarcinii poate creste riscul de nastere prematura si greutate mica la nastere. Femeile insarcinate cu un nivel scazut de fier pot fi mai predispuse la infectii, deoarece fierul contribuie la sanatatea sistemului imunitar.

Fierul insuficient in dieta alimentara poate afecta eficienta cu care organismul foloseste energia. Fierul transporta oxigenul catre muschi si creier si este crucial atat pentru performanta mentala, cat si pentru cea fizica. Nivelurile scazute de fier pot duce la o lipsa de concentrare, iritabilitate crescuta si rezistenta fizica redusa.

Administrarea de fier pe cale orala ar putea contribui la imbunatatirea gandirii, invatarii si memoriei la copiii si adolescentii cu niveluri scazute de fier.






Surse naturale de Fier

Fierul se gaseste in mod natural in foarte multe alimente: carne de vita, ficat, miel, porc, sunca, pui, peste, spanac si fasole, cereale din ovaz , fasole alba, ciocolata neagra, stridii, spanac fiert, linte fiarta si scursa, tofu, naut fiert si scurs, rosii fierte, cartof copt, nuci caju prajite.

 



Doza zilnica recomandata de Fier
Cantitatea care ar trebui consumata zilnic se numeste doza zilnica recomandata (DZR).
Aportul de fier necesar in fiecare zi depinde de varsta si sexul individului. Cantitatile zilnice medii recomandate sunt enumerate mai jos in miligrame (mg). Persoanele care au un regim alimentar bazat strict pe fructe si legume si nu consuma carne sau fructe de mare, au nevoie de aproape de doua ori mai mult fier decat ce este prezentat in tabel, deoarece organismul nu absoarbe fierul non-heminic din alimentele vegetale atat de bine, precum fierul heminic din alimentele de origine animala.

Varsta Barbati Femei
Copii
<6 luni     0.27 mg
7-12 luni     11 mg
1-3 ani     7 mg
4-8 ani     10 mg
9-13 ani     8 mg
14-18 ani 11 mg 15 mg  
19-50 ani 8 mg 18 mg  
>51 ani 8 mg 8 mg  
Femei insarcinate   27 mg  
Perioada de lactatie   9 mg  
Doza zilnica recomandata de Fier exprimata in mg

 

Atentie! Nu este recomandata administrarea unei cantitati mai mari de 45 mg de fier pe zi, ci doar in situatie supravegherii unui cadru medical specializat.



Efecte secundare

Fierul este sigur pentru majoritatea oamenilor, atunci cand este utilizat in doze sub nivelul maxim tolerabil de aport de 45 mg fier elementar zilnic.
De retinut faptul ca fierul poate provoca reactii adverse, cum ar fi: tulburarile de stomac, greata si varsaturile. Administrarea suplimentelor de fier prin asociere cu alimentele pare sa reduca efectele secundare. Dar alimentele pot reduce insa gradul de absorbtie al fierului in organism.




Interactiuni posibile cu alte medicamente

Suplimentele de fier pot interactiona sau interfera cu alte medicamentele sau suplimente alimentare pe care le luati. Iata cateva exemple:

! Suplimentele de fier pot reduce cantitatea de substanta numita levodopa pe care o absoarbe organismul, facandu-l mai putin eficient. Levodopa este utilizata pentru a trata boala Parkinson si sindromul picioarelor nelinistite.

! Administrarea fierului impreuna cu levotiroxina poate reduce eficacitatea acestui medicament. Levotiroxina este utilizata pentru a trata hipotiroidismul, gusa si cancerul tiroidian.

! Inhibitorii pompei de protoni lansoprazol si omeprazol au rolul de a scadea aciditatea gastrica, iar in acest fel se poate reduce cantitatea de fier non-hem absorbita de organism.

! Calciul poate interfera cu absorbtia fierului. Insa administrarea suplimentelor de calciu si fier in momente diferite ale zilei poate preveni aceasta problema.

! Asocierea fierului cu anumite clase de antibiotice ar putea reduce efectele acestora asupra organismului.

 

Consultati medicului de familie sau farmacistului inainte de administrarea oricarui supliment cu fier, pentru a va asigura cu nu interfereaza cu alte medicamente.
Suplimentele alimentare nu inlocuiesc un mod de viata sanatos si o dieta echilibrata. Cititi cu atentie prospectul si informatiile de pe ambalajul produsului.


Mai jos ti-am pregatit o lista cu suplimente alimentare ce contin Fier. Sfatuieste-te cu medicul de familie sau farmacistul si alege-l pe cel care se potriveste cel mai bine nevoilor tale.


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● Iron Consumer-ods.od.nih.gov
  • ● Iron-webmd.com
  • ● Iron benefits-medicalnewstoday.co
  • ● Protocol de profilaxie a anemiei feriprive la gravida (in seria de Protocoale in Ingrijirea femeii gravide -coordonator: Profesor Doctor Gabriel Banceanu)

 


Data ultimei actualizari: 22-02-2023

Produse care contin Fier

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica confidentialitate date personale