Iod (ingrediente active)

 
 

 

 



Iodul si importanta sa asupra organismului uman




1. Ce este Iodul

Iodul este un mineral esential si contribuie la sanatatea tiroidei. Aproape toate celulele organismului uman depind de functia tiroidei in desfasurarea metabolismului. Iodul este un oligoelement, asta inseamna ca organismul tau are nevoie de o cantitate mica din el, dar nevoia este constanta.


 
2. Care sunt suplimentele naturale cu iod

Iodul se gasește in alimente precum laptele, pestele, fructele de mare, paine, oua, nucile dar cantitatile sale sunt greu de identificat, deoarece cantitatea de iod din alimente nu este listata pe ambalajul produselor si poate fi dificil sa se identifice sursele de iod din alimente. Asadar, sarea iodata ramane principala sursa a acestui mineral la noi in tara. 


 
3. Mecanismul iodului in organism

Iodul reprezinta o parte importanta a hormonilor tiroidieni. Iar acești hormoni indeplinesc o serie de functii importante in corpul uman precum: reglarea greutatii, a temperaturii și a nivelului de energie. De asemenea ei joaca un rol esential si in regenerarea pielii, parului si a unghiilor. Glanda tiroida produce hormonii tiroidieni numiti tiroxina (T4) și triiodotironina (T3), ambii hormoni continand iodura (o forma de iod). Astfel, iodul consumat pe cale orala este rapid absorbit in stomac și intestinul subtire si ajunge in fluxul sanguin. De la acest nivel, receptorii de iod (situati in tiroida) se leaga de acesta și il preiau urmand sa elaboreze hormonul T4. Hormonul T4 produs de glanda tiroida odata ajuns in fluxul sanguin este transformat in T3 care ajunge, sa interactioneaza cu majoritatea celulelor corpului tau. Acest hormon actioneaza in fiecare celula a organismului prin reglarea metabolismului, utilizarea energiei, creșterea și repararea acesteia.




Simptomele deficientei de iod sunt legate de efectul sau asupra tiroidei
 
4. Cum se manifesta deficienta de iod

Toate simptomele deficientei de iod sunt legate de efectul sau asupra tiroidei: Gusa –Lipsa suficienta a iodului, atrage dupa sine o dezvoltare progresiva a tiroidei, in tendinta sa de atine pasul cu cererea de hormoni tiroidieni. Si astfel apare asa cunoscuta gusa tiroidiana care de cele mai multe ori poate suferi modificari de structura. Hipotiroidismul – Evident ca odata ce nivelurile de iod din organism scad, apare deficitul care poarta denumirea de hipotiroidismul, deoarece iodul esential pentru producerea hormonului tiroidian lipseste cu desavarsire din proces. Probleme in sarcina – Deficienta de iod este deosebit de importanta pentru femeile insarcinate sau care alapteaza. Deficitul sever de iod din timpul sarcinii poate provoca copilului dizabilitati intelectuale și probleme cu creșterea, auzul și vorbirea. In unele situatii, iodul nu ajunge acolo unde trebuie din cauza unor inhibitori numiti goitrogenii, care interfereaza cu absorbtia iodului de catre glanda tiroida. Goitrogenii pot fi alimente precum broccoli, varza, conopida, kale, capșuni sau alte substante care concureaza cu absorbtia de iod in glanda tiroida. Acest lucru poate preveni producerea corecta a hormonilor tiroidieni. Insa daca ai o functie tiroidiana normala, nu trebuie sa-ti faci griji ca aceste alimente pot cauza o deficienta de iod. In mod normal, un consum moderat de iod obtinut din sarea iodata sau alte alimente, nu cauzeaza probleme de sanatate. Iodul in exces se elimina destul de usor in urma procesului de mictiune. Insa au fost raportate si situatii de alergie si sensibilitate la iod.


 
5. Doza de iod

Iodul este adaugat la sarea de masa, care este etichetata drept „sare iodata”, si aceasta reprezinta principala sursa de iod.

Deoarece hormonii tiroidieni sunt produsi in mod constant, toti copiii si adultii trebuie sa ai aiba un regim de hrana normal care sa includa si alimente cu continut de iod. Iar femeile insarcinate au nevoie de cantitati ceva mai mari pentru a putea sustine dezvoltarea copilului.

Sarea iodata contine in medie 45 de micrograme de iod per gram, o portie de peste contine aproximativ 90 de micrograme de iod, iar o portie de alge marine contine aproximativ 200 de micrograme de iod. Nu utiliza suplimente de iod decat daca exista un diagnostic cu deficienta de iod. Iti recomandam ca inainte de a utiliza un produs pe baza de iod sa te consulti cu medicul de familie sau cu medicul specialist.

 


Grupa de varsta Doza zilnica recomandata iod μg
Sugarii, copii 50-100
Adolescenti, adulti 100-200
Femei insarcinate, femei care alapteaza 200

 

Tabel - Doza zilnica recomandata de Iod

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

  • ● American Thyroid Association. Iodine Deficiency.
  • ● Endocrine Society. Thyroid hormones.
  • ● Ahad F, Ganie SA. Iodine, Iodine metabolism and Iodine deficiency disorders revisited. 
  • ● Kostoglou-athanassiou I, Ntalles K. Hypothyroidism - new aspects of an old disease. 
  • ● Eastman CJ, Zimmermann MB. The iodine deficiency disorders.
  • ●National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements. Iodine.
  • ●Murthy MB, Krishnamurthy B. Severe irritant contact dermatitis induced by povidone iodine solution. 
  • ● https://www.iodomarin.md/copii

 


Data ultimei actualizari: 22-02-2023

Produse ce contin Iod

Vezi Politica confidentialitate date personale