Iodura de potasiu (ingrediente active)

 
 

 

 



Iodura de potasiu nu trebuie folosita in scop profilactic




1. Ce este iodura de potasiu

Iodura de potasiu din punct de vedere chimic este o sare, si adeseori o vei gasi in amestec cu sarea gema de bucatarie, cea mai comuna combinatie a acesteia. Insa din acest compus chimic, Iodul este cel mai important, deoarece este folosit de glanda tiroida pentru a produce hormoni. Iodul intra în mod normal în fluxul sanguin din alimentele pe care le consumam iar tiroida este astfel conceputa pentru a absorbi si stoca iodul pentru o buna indeplinire a functiei sale.


 
2. De ce este importanta iodura de potasiu

In prezenta iodului radioactiv, iodura de potasiu reprezinta principala masura care se poate aplica pentru a se preveni complicatiile tiroidiene. Deoarece in aceasta situatie, cand iodul radioactiv devine prezent in mediu inconjurator, el este absorbit de glanda tiroida, fapt care ii poate genera afectiuni. Altfel, iodura de potasiu sintetica sau cea naturala obtinuta din alge marine contribuie la buna functionare a tiroidei.


 
3. Mecanismul de functionare al iodurii de potasiu

Rolul iodurii de potasiu este acela de a satisface nevoie de absorbtie a glandei tiroida, cu o forma stabila de iod neviciat, intrucat tiroida nu are capacitatea de a diferentia forma sanatoasa de cea radioactiva. Suplimentarea prin pastile a nevoi de iod prin iodura de potasiu, satureaza tesutul tiroidian la o valoare maxima pentru o perioada de timp de aproximativ 24 de ore.




   

Iodura de potasiu se ia doar la recomandarea medicului sau farmacistului si in doza prescrisa de acesta

 
4. De stiut inaintea administrarii iodurii de potasiu

• nu lua pastile cu iodura de potasiu daca stii ca esti alergic la acest compus chimic sau la oricare din elementele care il compun.

• daca ai o boala autoimuna care implica senzaţie de mancarime si basici la nivelul pielii (dermatita herpetiforma van Dühring).         

• daca ai o tiroida hiperactiva care produce prea multi hormoni tiroidieni (hipertiroidie)        

• daca ai o tulburare a peretilor vaselor de sange (vasculita hipocomplementemica).


 
5. Cum se administreaza iodura de potasiu si reactiile adverse
Important! Pastilele pe baza de iod (exceptie comprimatele cu Phytoiodura de potasiu- extract din alge) pot fi luate numai in cazuri de necesitate majora, impusa de autoritatile de sanatate publica. Nu lua comprimatele pe cont propriu! Intotdeauna acest medicament se ia doar la recomandarea medicului sau farmacistului si in doza prescrisa de acesta. In cazul radiatiilor radioactive grupele de varsta afectate sunt: copii pana la 18 ani, femeile insarcinate si cele care alapteaza. In cazul femeilor insarcinate recomandarea dozei de iodura de potasiu se face dupa un consult medical urmat de o supraveghere prealabila a functiei tiroide. In aceasta situatie este foarte importanta supravegherea medicului specialist la administrarea tabletelor cu iodura de potasiu, deoarece evolutia tiroidei fatului poate avea de suferit. In schimb, grupa de varsta 18-40 de ani este o grupa mai putin susceptibila la radiatiile radioactive, iar administrarea iodurii de potasiu se face dupa raportul varsta/kilograme. Iar pentru cei cu varsta de peste 40 de ani, riscul dezvoltarii unor complicatii tiroidiene este cum mult mai scazut si nu este nevoie de administrarea de iodura de potasiu decat in situatii exceptionale.

Ce reactii adverse pot aparea dupa administrarea iodurii de potasiu

Efectele secundare apar de obicei atunci cand se administreaza doze mai mari decat cele prescrise de catre medic. Reactiile adverse se pot manifesta destul de variat precum: eruptii cutanate, umflarea glandelor salivare, gust metalic, arsura in gura, dureri de dinti/gingii, tulburari de stomac, diaree, depresie, nervozitate, impotenta, insomnie sau dureri de cap. Intotdeauna este important sa respecti cantitatea indicata de catre medicul specialist. Nu lua pastile de iodura de potasiu mai mult decat este recomandat. In cazul aparitie de reacții adverse sau o reacție alergica severa, trebuie sa consulti de urgenta un medic.

 

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

  • ● www.anm.ro - Iodura de potasiu.
  • ●www.medicinesinpregnancy.org - Importanta iodului in perioada sarcinii
  • ● www.nh.gov- Importanta iodurii de potasiu
  • ●www.england.nhs.uk -Rolul iodurii de potasiu

 


Data ultimei actualizari: 21-02-2023

produse indicate pentru Iodura de potasiu

Vezi Politica confidentialitate date personale