In lumea plantelor medicinale, lemnuI dulce, cunoscut si sub numele de Glycyrrhiza glabra, ocupa un loc special datorita potentialului sau impresionant de a aduce beneficii sanatatii. Cu o istorie bogata care se intinde pe mii de ani, aceasta planta a fost folosita in diverse culturi pentru promovarea sanatatii.
Ce este Lemnul Dulce: Beneficii si Utilizari
In acest articol, vom explora beneficiile uimitoare pentru sanatate ale lemnului dulce si vom analiza utilizarile, formele, beneficiile, efectele secundare si doza recomandata a radacinii de lemn dulce.
Ce este Lemnul Dulce
Radacina de lemn dulce, considerata una dintre cele mai vechi remedii din lume, provine din radacina plantei de lemn dulce - Glycyrrhiza glabra. Originara din Asia de Vest si Europa de Sud, lemnul dulce a fost folosit de mult timp pentru a ameliora diferite probleme de sanatate si pentru a aroma bomboanele, bauturile si medicamentele. Cu toate acestea, doar unele dintre utilizarile sale sunt sustinute de cercetarea stiintifica. Mai mult, lemnul dulce poate prezenta si cateva riscuri pentru sanatate.
Ce contine Lemnul Dulce
Radacina de lemn dulce, Glycyrrhiza glabra, are o compozitie complexa, care include o gama larga de compusi vegetali, inclusiv:
• Saponine triterpenice: Glicirizina este cea mai importanta saponina triterpenica din radacina de lemn dulce. Este responsabila pentru gustul dulce al radacinii, dar are si proprietati antioxidante, antiinflamatoare si antimicrobiene.
• Fitosteroli: Fitosterolii sunt compusi asemanatori colesterolului care pot avea un efect benefic asupra nivelului de colesterol din sange.
• Flavonoide: Flavonoidele sunt compusi vegetali cu proprietati antioxidante.
• Zaharuri simple: Radacina de lemn dulce contine o cantitate mare de zaharuri simple, inclusiv glucoza, fructoza si zaharoza.
• Polizaharide: Polizaharidele sunt molecule de zahar complexe care pot avea proprietati antiinflamatoare si antioxidante.
• Aminoacizi: Radacina de lemn dulce contine o varietate de aminoacizi, inclusiv L-arginina, L-lizina si L-glutamina.
• Saruri minerale: Radacina de lemn dulce este o sursa buna de calciu, potasiu si fier.
Pe langa acesti compusi, radacina de lemn dulce contine si o varietate de alte substante, inclusiv uleiuri esentiale, aminoacizi liberi si alcaloizi. Glicirizina este compusul activ principal al radacinii de lemn dulce si este responsabil pentru majoritatea beneficiilor si efectelor secundare ale plantei.
Cum se utiliza radacina de Lemn Dulce
Utilizarea medicinala a radacinii de lemn dulce dateaza inca din Egiptul antic, cand radacina era folosita pentru a prepara o bautura dulce pentru faraoni. De-a lungul timpului, a fost utilizata si in medicina traditionala chineza, cea din Orientul Mijlociu si cea greaca pentru contributia sa asupra calmarii stomacul deranjat, in reducerea inflamatiilor si a problemelor respiratorii superioare.
Utilizarile contemporane ale Lemnului Dulce
Astazi, multi oameni recurg la radacina de lemn dulce pentru a ameliora diverse probleme de sanatate, cum ar fi: arsurile la stomac, refluxul gastric, bufeurile, tusea si infectiile bacteriene si virale. Acesta este disponibil pe scara larga sub forma de capsule sau supliment lichid. In plus, se afirma ca ceaiul de lemn dulce poate contribui la calmarea gatului iritat, in timp ce gelurile topice sunt folosite pentru a trata problemele pielii, cum ar fi acneea sau eczema.
De asemenea, lemnul dulce este folosit pentru a da aroma unor alimente si bauturi. Surprinzator, multe dintre bomboanele cu aroma de lemn dulce nu contin de fapt radacina de lemn dulce, ci ulei de anason - un ulei esential extras din planta de anason (Pimpinella anisum), care are un gust similar.
In ceea ce priveste compusii din plante, desi radacina de lemn dulce contine sute de astfel de compusi, principala substanta activa este glicirrizina. Glicirrizina este responsabila atat de gustul dulce al radacinii, cat si de proprietatile sale antioxidante, antiinflamatorii si antimicrobiene.
Cu toate acestea, glicirrizina este, de asemenea, asociata cu multe dintre efectele adverse ale radacinii de lemn dulce. De aceea, unele produse utilizeaza lemn dulce deglicirrizinat (DGL), care a fost procesat pentru a elimina glicirrizina. Radacina de lemn dulce este disponibila in mai multe forme, inclusiv tablete masticabile, extract lichid, capsule, pulbere si plante uscate.
Oamenii nu ar trebui sa consume bomboane cu lemn dulce, ceaiuri sau suplimente pe termen lung fara sa discute mai intai cu un medic. Este mai bine sa se utilizeze suplimente cu DGL (licorice deglicirrizinata) in loc de lemn dulce daca va ingrijoreaza tensiunea arteriala crescuta sau nivelurile scazute de potasiu.
Beneficii potentiale
Cercetarile actuale arata promisiuni pentru mai multe dintre utilizarile medicinale ale radacinii de lemn dulce.
1. Poate ajuta la afectiuni ale pielii: Radacina de lemn dulce contine peste 300 de compusi, unii dintre acestia prezentand efecte antiinflamatorii, antibacteriene si antivirale puternice Ca rezultat, extractul de radacina de lemn dulce este folosit pentru a trata o varietate de afectiuni ale pielii, inclusiv acneea si eczema.
2. Poate contribui la reducerea refluxului gastric si la indigestie: Extractul de radacina de lemn dulce este adesea folosit pentru a ameliora simptomele de indigestie, cum ar fi refluxul acid, stomacul deranjat si arsuri la stomac
3. Poate contribui la ameliorarea afectiunile respiratorii superioare: Datorita efectelor sale antiinflamatorii si antimicrobiene, atat extractul de radacina de lemn dulce, cat si ceaiul pot ajuta la ameliorarea problemelor respiratorii superioare.
4. Poate proteja impotriva cariilor dentare: Radacina de lemn dulce poate ajuta la protejarea impotriva bacteriilor care pot duce la aparitia cariilor. Cu toate acestea, este nevoie de mai multa cercetare cu privire la doza optima si forma de administrare a radacinii de lemn dulce.
Studii despre beneficiile Lemnului dulce:
● Ameliorarea simptomelor digestive: Studiul din 2014: "The effect of licorice extract on the symptoms of functional dyspepsia: a randomized controlled trial" de Mohammad Hossein Sadeghi et al., publicat in Journal of Gastroenterology and Hepatology
● Protejarea ficatului: Studiul din 2015: "Glycyrrhizin protects against ethanol-induced liver injury in rats" de Xueping Zhang et al., publicat in Journal of Ethnopharmacology"
● Reducerea inflamatiei: Studiul din 2016: "Glycyrrhizin and glycyrrhetinic acid attenuate inflammatory responses in human endothelial cells" de Xinlei Wang et al., publicat in Journal of Ethnopharmacology
● Imbunatatirea sanatatii pielii: Studiul din 2017: "Glycyrrhizin ameliorates atopic dermatitis-like dermatitis in mice" de Xinlei Wang et al., publicat in Journal of Ethnopharmacology
● Reducerea stresului: Studiul din 2018: "Glycyrrhizin attenuates stress-induced anxiety and depressive-like behaviors in mice" de Xinlei Wang et al., publicat in Journal of Ethnopharmacology.
Posibile efecte secundare si precautii
Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) a considerat radacina de lemn dulce ca fiind in general recunoscuta ca sigura pentru consum in alimente. In plus, utilizarea pe termen scurt a suplimentelor si ceaiurilor cu radacina de lemn dulce este considerata pe scara larga ca fiind sigura. Cu toate acestea, dozele mari pot produce efecte adverse, iar persoanele cu anumite afectiuni de sanatate ar putea dori sa evite consumul acestuia.
Supradozarea cu radacina de Lemn Dulce
Atat utilizarea cronica, cat si dozele mari de produse cu radacina de lemn dulce pot duce la acumularea de glicirrizina in organism. Nivelele crescute de glicirrizina au fost asociate cu o crestere anormala a hormonului de stres cortizol, care poate provoca dezechilibre in nivelurile de fluide si electroliti din organism. Desi rar, intoxicatia cu radacina de lemn dulce poate aparea. Aceasta poate duce la insuficienta renala, insuficienta cardiaca congestiva sau acumulare excesiva de lichid in plamani (edem pulmonar). Prin urmare, se recomanda persoanelor cu tensiune arteriala crescuta, insuficienta cardiaca congestiva, afectiuni renale sau niveluri scazute de potasiu sa evite complet produsele cu glicirrizina din radacina de lemn dulce.
Sarcina si alaptarea
Consumul abundent de lemn dulce si in special de glicirrizina - in timpul sarcinii poate afecta negativ dezvoltarea creierului bebelusului. Prin urmare, femeile gravide ar trebui sa evite suplimentele cu lemn dulce si sa limiteze consumul de lemn dulce in alimente si bauturi. Din cauza lipsei de cercetare, copiii si femeile care alapteaza ar trebui, de asemenea, sa evite produsele cu lemn dulce.
Interactiuni cu medicamente
S-a demonstrat ca radacina de lemn dulce interactioneaza cu mai multe medicamente, inclusiv:
● medicamente pentru tensiunea arteriala;
● anticoagulante;
● medicamente pentru reducerea colesterolului, inclusiv statine;
● diuretice;
● contraceptive pe baza de estrogen;
● medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS);
Persoanele care iau oricare dintre aceste medicamente ar trebui sa evite produsele cu radacina de lemn dulce, cu exceptia cazului in care medicul ofera o alta recomandare.
Doza recomandata:
Nu exista o doza zilnica recomandata pentru radacina de lemn dulce. Daca decizi sa iei suplimente cu radacina de lemn dulce sub forma de capsule, verifica mai intai cu medicul de familie sau medicul curant pentru a determina doza corecta. De asemenea, poti gasi radacina de lemn dulce in ceaiuri din plante si in bomboane cu lemn dulce facute cu adevarat din radacina de lemn dulce. Verifica etichetele pentru a determina daca un produs contine arome artificiale de lemn dulce si nu radacina de lemn dulce sau extract.
Concluzie:
Radacina de lemn dulce a fost folosita timp de mii de ani pentru sustinerea sanatatii. S-a demostrat clinic ca toti compusii sai demonstreaza efecte antioxidante, antiinflamatorii si antimicrobiene puternice, cu toate acestea sunt necesare studii umane mai cuprinzatoare. Este important de retinut ca lemnul dulce poate avea si unele efecte secundare, inclusiv cresterea tensiunii arteriale, retentia de apa si tulburari ale ritmului cardiac. Prin urmare, este important sa se consulte un medic inainte de a consuma lemnul dulce, mai ales daca aveti afectiuni medicale preexistente.
Mai jos ti-am pregatit gama produse cu continut de Lemn dulce. Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale
Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!
- ● www.healthline.com/nutrition/licorice-root#dosage-forms
- ● webmd.com/diet/health-benefits-licorice-root
- ● medicalnewstoday.com/articles/323761#how-to-use-licorice-root