Linalol (ingrediente active)

ce este nisip kinetic


 

 

 

Linalol: Utilizari si Precautii in utilizare

 

 

 

In lumea produselor de ingrijire a pielii un ingredient deosebit de interesant si adesea discutat este linalolul. Hai sa descoperi secretele acestui compus aromatic prezent in atat de multe produse cosmetice si sa afli atat avantajele, cat si precautiile legate de utilizarea sa in stilul tau de viata dedicat frumusetii si sanatatii pielii.


Ce este Linalolul

Linalolul este un ingredient natural extras din uleiurile esentiale care se foloseste atat in produsele pentru ingrijirea pielii cat si in compozitia multor produse cosmetice pentru a imbunatati parfumul. 
Linalolul este o substanta naturala prezenta in multe flori si plante aromatice. Acesta face parte dintr-o categorie mare si variata de compusi organici numiti terpeni, care sunt produsi de diverse plante. Terpenii au adesea mirosuri puternice si pot ajuta plantele sa se protejeze, descurajand inamicii care se hranesc cu ele, prin atragerea de pradatori sau paraziti ai acestora.
Linalolul este un ingredient parfumat extrem de obisnuit si se regaseste practic in toate partile - atat in plante, cat si in produsele cosmetice. Acesta este un component prezent in peste 200 de uleiuri naturale, inclusiv lavanda, ylang-ylang, bergamot, iasomie si geranium, si poate fi intalnit in compozitia a 90-95% dintre cele mai prestigioase parfumuri de pe piata.
Linaloolul este in centrul unor discutii controversate privind utilizarea sa in produsele de ingrijire a pielii si cosmetice. El poate cauza sensibilitate si poate afecta bariera naturala a pielii, motiv pentru care, de obicei, se recomanda persoanelor cu piele sensibila sau iritata sa evite produsele care contin acest ingredient. Problema cu linalool consta in faptul ca, similar cu limonenele, acesta se oxideaza la contactul cu aerul si poate deveni un alergen. Prin urmare, un produs care contine linalool si care a fost deschis timp de cateva luni prezinta un risc mai mare de a provoca reactii alergice in comparatie cu unul proaspat deschis.
Un studiu efectuat in Marea Britanie pe un esantion de 483 de persoane a testat reactia alergica la 3% linalool oxidat si 2,3% dintre participanti au obtinut rezultate pozitive la test.


 

Denumiri comerciale pentru linalol: 
beta.-Linalool, 1,6-Octadien-3-ol, 3,7-dimethyl- (6CI, 8CI, 9CI), 2,6-Dimethyl-2,7-octadien-6-ol, 3,7-Dimethyl-1,6-octadien-3-ol, HO LEAF OIL TAIWAN, Ho Lead oil min 90 %, Ho Leaf Oil, Ho Oil, Ho oil, Ho wood oil, Hoblaetteroel Taiwan, Howood Oil, Linalool, Linalool EX HO NAT, Linalool Pure, Linalool synthetic, Linalyl alcohol, Peelessenz, Petinerol, Shiu Oil, Shui Oil.

 

Linalol:Puncte cheie

● Aspecte pozitive: 

Linalool ajuta la imbunatatirea parfumului si gustului produselor cosmetice si de ingrijire a pielii. De asemenea, poate avea beneficii suplimentare, cum ar fi actionarea ca ingredient anti-stres si calmant.

● Aspecte negative:

 Poate provoca sensibilitate si iritatii, in special la persoanele cu piele sensibila.


De ce se utilizeaza Linalolul?

Linaloolul serveste drept ingredient parfumat in cosmetice si produse pentru ingrijirea pielii. De asemenea, se presupune ca poate oferi suport impotriva anxietatii si sa aiba potential antiinflamator.

Impotriva anxietatii
Linaloolul se gaseste si in multe uleiuri esentiale. Multe dintre uleiurile esentiale care contin linalool sunt studiate pentru posibile efecte anti-anxietate, sedative si antiinflamatorii. Intr-un studiu despre efectele anti-anxietate, s-a observat ca acesta poate contribui la o reducere semnificativa a activitatii musculare in comparatie cu cei care nu au fost tratati cu uleiuri care contin linalol. Cu toate ca acest studiu nu a dovedit efecte anti-anxietate, rezultatele sugereaza ca linaloolul poate contribui la calmare si relaxare musculara. 

Antiinflamator
De asemenea, linaloolul poate contribui cu proprietati antiinflamatorii. Un studiu din 2002 publicat in revista stiintifica Phytomedicine a investigat activitatea antiinflamatorie a linaloolului, precum si a linalil acetatului, un ester al linaloolului. Studiul a concluzionat ca atat linaloolul, cat si linalil acetatul joaca un rol important in activitatea antiinflamatorie a uleiurilor esentiale care ii contin si ofera dovezi ca speciile care produc linalool si linalil acetat pot avea potential ca agenti antiinflamatori. 

Trebuie mentionat ca linalolul poate actiona ca agent antiinflamator doar in forma sa naturala, nu si atunci cand este produs sintetic. 

Repelent pentru insecte
Pe langa rolul sau de ingredient parfumat, linalolul este adesea folosit ca repelent pentru insecte in produsele naturale. Cu toate acestea, Agentia de Protectie a Mediului din SUA (EPA) mentioneaza ca datele initiale nu sugereaza ca linalolul este eficient in respingerea tantarilor.

Ce uleiuri esentiale ai putea utiliza daca doresti sa eviti linaloolul
Exista mai multe uleiuri esentiale care nu contin linalol. Iata o lista de alte uleiuri esentiale pe care le puteti utiliza pentru a imbunatati parfumul fara a provoca sensibilitate pielii: Cedru, Eucalipt, Fenicul dulce, Cuioare, Tamaie, Carraway, Labdanum, Lemn de santal, Patchouli, Mirra si Vetiver.


ce este nisip kinetic


Linalol:Informatii privind utilizarea in siguranta


Datorita relevantei lor alergologice, in UE foarte multe ingrediente trebuie sa fie declarate separat pe ambalajul produselor cosmetice, respectiv 26 de substante individuale care sunt folosite in parfumerie si cosmetica. Acestea sunt: alfa-isometil ionona, amil cinamal, alcool amilcinamalil, alcool anisic, alcool benzylic, benzoat de benzylic, cinamat de benzylic, salicilat de benzylic, butilfenil metilpropional, cinamal, alcool cinamil, citral, citronelol, cumarina, eugenol, extract de Evernia furfuracea, extract de Evernia prunastri, farnesol, geraniol, hexil cinamal, hidroxicitronelal, hidroxizohexil 3-ciclohexen carboxaldehida, izoeugenol, limonen, linalool si metil 2-octinat. 

Etichetarea acestor substante pe ambalajul produsului te va ajuta in cazul in care te inscrii in categoria persoanelor alergice la una sau mai multe dintre aceste substante. Astfel vei putea face alegerea corecta si vei putea evita produsele ce contin Linalol. 

Conform unor ample studii europene, aproximativ 2% din populatie sufera de o alergie de contact fata de cel putin un parfum, femeile fiind afectate de doua ori mai des decat barbatii. Daca exista suspiciunea initiala a unei alergii la parfum, alergologul poate efectua un test epicutanat cu doua serii standardizate de parfumuri (asa-numitele amestecuri de parfum 1 si 2). In acest context, alergenii suspectati sunt fixati timp de doua zile in mici cavitati cu un plasture pe pielea de pe spate. Se observa daca apare o reactie cu roseata si inflamatie a pielii, adica un eczem. Cele doua serii de teste cu parfumuri alergene permit identificarea unei sensibilizari generale la parfumuri in 70-80% din cazuri. Datorita concentratiei partial foarte scazute a unor parfumuri individuale in produsele cosmetice, concentratia de prag pentru a declansa o reactie alergica de contact a unei substante fata de care exista o sensibilizare nu este atinsa in multe cazuri sub conditiile de aplicare, in special pentru produsele care sunt clatite dupa utilizare (asa-numitele produse "rinse-off"). In cazul unei reactii pozitive la testul cu un amestec de parfumuri, este absolut necesar sa se retesteze componentele individuale ale amestecului. Doar in acest fel este posibil sa se precizeze cu exactitate substantele la care se prezinta alergie. 
Ce este de retinut, aceasta substanta este expres aprobata si/sau supusa unei restrictii ca urmare a unei inregistrari in Anexa III a Regulamentului privind produsele cosmetice al UE, dupa o evaluare efectuata de Comitetul Stiintific pentru Siguranta Consumatorilor al Comisiei UE (SCCS). Restrictiile pot viza, de exemplu, criterii de puritate, o concentratie maxima sau restrictionarea la anumite categorii de produse. Cu conditia indeplinirii conditiilor impuse in Anexa III, utilizarea acestei substante in produsele cosmetice este una sigura.


Concluzie:

Linalol, un ingredient parfumat gasit in numeroase uleiuri esentiale si produse cosmetice, ce poate imbunatati mirosul acestora, dar care poate provoca reactii alergice la unele persoane. Cu toate acestea, cercetarile sugereaza ca linaloolul poate avea si beneficii, cum ar fi efectele anti-stres si antiinflamatorii, dar utilizarea sa ar trebui facuta cu precautie, mai ales de catre persoanele cu pielea sensibila.


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de Linalol. Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6767019/
  • ● incidecoder.com/ingredients/linalool
  • ● echa.europa.eu/fr/registration-dossier/-/registered-dossier/14501/1/1

Data ultimei actualizari: 04-01-2024

Gama noastra de produse cu continut de Linalol

Vezi Politica confidentialitate date personale

Acest site folosește cookies pentru a furniza servicii și funcționalități personalizate. Prin vizitarea site-ului nostru, îți dai acordul pentru descărcarea acestor cookies.Am inteles

Poți afla mai multe despre cookies și poți schimba setările lor aici.