Magneziu (ingrediente active)

Un corp adult detine aproximativ 25 de grame de magneziu, din care 50-60% se stocheaza in sistemul osos, restul este prezent in muschi, tesuturi moi si fluide corporale.

 

 

 

 

Rolul magneziului in organismul uman

 

 

 

 

Magneziul este un mineral esential, ce contribuie in peste 300 de reactii enzimatice din corpul uman.

 

Beneficiile magneziului

Magneziul este important pentru multe procese fiziologice din organismul uman. Contribuie la functionarea corecta a sistemului muscular si nervos, si pentru a mentine zaharul din sange si tensiunea arteriala la un nivel potrivit.
Studiile clinice au demonstrat ca magneziul contribuie si la imbunatatirea calitatii somnului si ca nivelurile scazute de magneziu au fost asociate cu starile de anxietate.
Nivelurile scazute de magneziu in timp pot duce la niveluri scazute de calciu si potasiu. Daca nu exista suficient magneziu in organism, este posibil sa apara simptome precum: durerile de cap, pierderea poftei de mancare, greata, varsaturile, oboseala si slabiciunea.


Surse de magneziu

Sursele alimentare naturale de magneziu includ: spanacul, nucile, fasolea, mazarea si soia, cerealele integrale, laptele de soia, bananele, stafide, ciuperci, avocado etc.

Pentru o absorbtie sporita de magneziu se recomanda consumul alimentelor sub forma lor usor gatita, deoarece in cele mai multe cazuri magneziul poate fi pierdut in timpul rafinarii si procesarii alimentelor.

Suplimentele alimentare de magneziu sunt disponibile intr-o varietate mare de forme, inclusiv oxid de magneziu, citrat si clorura de magneziu.
Absorbtia magneziului din diferite tipuri de suplimente alimentare variaza foarte mult.
Formele de magneziu care se dizolva bine intr-un lichid sunt absorbite mai usor la nivelul intestinului subtire decat formele mai putin solubile. 


 


Doza zilnica recomandata de magneziu

Doza zilnica recomandata (DZR) include magneziul care se poate obtine atat din surse alimentare naturale cat si din suplimente alimentare.
Majoritatea oamenilor cu un regim alimentar variat si sanatos obtin mai mult decat suficient magneziu din alimente si nu au nevoie de suplimente alimentare.

Varsta Masculin Feminin
1-3 ani 80 mg 80 mg
4-8 ani 130 mg 130 mg
9-13 ani 240 mg 240 mg
14-18 ani 410 mg 360 mg
19-30 ani 400 mg 310 mg
31-50 ani 420 mg 320 mg
50 ani+ 420 mg 320 mg
Doza zilnica recomandata de magneziu (Academia de Stiinte Medicale-SUA)


Nu depasiti aceste niveluri maxime recomandate. Semnele unei supradoze de magneziu pot include urmatoarele simptome: greata, diareea, tensiune arteriala scazuta, slabiciune musculara si oboseala.
Deficienta severa de magneziu poate provoca amorteala, furnicaturi, crampe musculare, convulsii, modificari de personalitate si un ritm cardiac anormal. 
Deficientele grave de magneziu sunt rare. Sunt mai probabile la persoanele cu: probleme renale, boala Crohn sau alte afectiuni care vizeaza digestia, problemele cu paratiroida, abuzul de alcool etc.

 



Interactiuni ale magneziului cu alte medicamente
! Inhibitorii pompei de protoni (IPP), un tip comun de medicament folosit pentru a trata refluxul gastric, au fost identificati ca avand legatura cu nivelurile scazute de magneziu. 

! Suplimentele de magneziu pot interactiona cu anumite medicamente, inclusiv cu diureticele, medicamentele pentru inima sau antibioticele. 

! Persoanele cu diabet zaharat, boli intestinale, boli cardiovasculare sau renale nu ar trebui sa ia magneziu inainte de a vorbi cu medicul specialist.
Asadar, este important sa te consulti cu medicul tau de familie inainte sa incepi administrarea suplimentelor cu magneziu!

 


Suplimentele alimentare nu inlocuiesc un mod de viata sanatos si o dieta echilibrata. Cititi cu atentie prospectul si informatiile de pe ambalajul produsului.


Mai jos ti-am pregatit o lista cu suplimente alimentare ce contin magneziu. Alegeti favoritul si adauga-l in rutina ta zilnica de ingrijire. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!

 


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● Benefits of Magnesium-Medicalnewstoday.com
  • ● Magnesium benefits-healthline.com
  • ● Magnesium-healthdirect.gov.au

 


Data ultimei actualizari: 22-02-2023

Produse care contin Magneziu

Vezi Politica confidentialitate date personale