Niacinamida (ingrediente active)

Cu siguranta ai vazut cel putin un clip video pe TikTok care sa prezinte Niacinamida ca pe un ingredient minune pentru pielea ta. Ei bine, da, Niacinamida este un nutrient multitasking care poate ajuta la imbunatatirea sanatatii pielii tale, in mai multe moduri decat ai fi crezut.

 

 

 

Ce este Niacinamida - beneficii si efecte adverse

 

 

In multe produse de ingrijire a pielii, niacinamida este un ingredient frecvent utilizat pentru a lumina tenul, preveni semnele de imbatranire si pentru a calma afectiuni ale pielii precum eczema sau acneea.


Ce este Niacinamida

Niacinamida este un tip de vitamina B3 solubila in apa, una dintre cele opt vitamine B care sustin multe aspecte ale sanatatii organismului uman. Niacinamida este produsa in mod natural in corp atunci cand exista prea multa niacina in corp. Deasemenea, niacinamida poate fi obtinuta si prin transformarea aminoacidului triptofan. Niacinamida functioneaza exceptional la nivelul pielii unde reda hidratarea, luminozitatea si estompeaza liniile si ridurile fine. Dar hai sa afli mai multe despre beneficiile Niacinamidei.


Beneficii Niacinamide

Niacinamida poate imbunatati functia barierei lipidice a pielii, iata de ce Niacinamida poate ajuta implicit la retinerea apei la nivelul pielii. Acest lucru este benefic pentru toate tipurile de piele, mai ales daca exista eczeme sau pielea matura.

S-a demonstrat ca Niacinamida atenueaza inflamatia, ceea ce poate ajuta la calmarea rosetii determinata de afectiuni precum acneea, rozaceea si eczema. De asemenea, poate calma iritatia cauzata de exfoliantii puternici, cum ar fi retinolul sau acidul glicolic, care elimina celulele moarte de la suprafata pielii.

Niacinamida poate ajuta la minimizarea aspectului porilor, ajutand la mentinerea pielii netede si curate. De asemenea, poate ajuta la reglarea cantitatii de sebum, ceea ce poate preveni eruptiile si porii infundati.

Niacinamida este aprobata de dermatologi pentru stralucirea tonului pielii. Unele cercetari sugereaza ca formulele de ingrijire a pielii cu 5% Niacinamida pot ajuta, la "iluminarea" petelor hiperpigmentare.

Niacinamida poate reconstrui simultan celulele sanatoase ale pielii, protejandu-le si de daunele cauzate de razele ultraviolete.

Proprietatile antioxidante ale acestei vitamine pot ajuta la protejarea pielii si pot ajuta la recuperarea acesteia in urma daunelor cauzate de factori precum imbatranirea, soarele si stresul. Unele cercetari stiintifice au demonstrat ca Niacinamida topica poate ameliora liniile fine si ridurile, precum si decolorarea pielii.

Niacinamida poate fi utila pentru acneea severa, in special la formele inflamatorii cu papule si pustule. In timp, este posibil sa se observe mai putine leziuni si o textura imbunatatita a pielii.


Cum se foloseste Niacinamida in rutina de ingrijire a pielii

Niacinamida poate fi folosita o data sau de doua ori pe zi in timpul rutinei obisnuite de ingrijire a pielii. Pentru a-si maximiza beneficiile, Niacinamida este bine sa se aplice mereu dupa o crema hidratanta. De asemenea, poti combina serul de Niacinamida cu o crema hidratanta si sa fie aplicate impreuna pe fata si pe gat. Sau poti incerca o masca de fata care contine Niacinamida pentru recuperarea si relaxarea pielii.

Ce concentratie de Niacinamide trebuie sa alegi

Atunci cand alegi un produs cu Niacinamida, este recomandat sa utilizezi unui ser care sa contina o concentratie de cel mult 5% Niacinamida pentru a minimiza riscul de iritatie a pielii. Pentru majoritatea oamenilor, aceasta cantitate ar trebui sa fie tolerabila; cu toate acestea, anumite seruri de Niacinamida pot contine pana la dublul concentratiei, asadar cititi cu atentie intotdeauna eticheta produsului. In cazul persoanelor cu pielea sensibila, este recomandata o concentrație mai redusa. Produsele cu un conținut de Niacinamidă de 2% pot contribui la ameliorarea simptomelor manifestate de eczeme sau de alte afectiuni similare.

Cu ce produse se poate asocia Niacinamida

Este adesea util sa se asocieze Niacinamida cu alte produse de ingrijire a pielii pentru a-si maximiza beneficiile. Acestea includ formule anti-imbatranire cu vitamina C antioxidanta sau creme hidratante cu ceramide, precum si:  Acid glicolic,  Acid hialuronic, Retinol sau minerale, precum cuprul si zincul.


Efecte adverse pentru Niacinamida

Persoanele care au alergii preexistente pot avea mai multe sanse de a experimenta o reactie alergica. Acest lucru se datoreaza faptului ca Niacinamida poate determina organismul sa elibereze histamina. De aceea, pentru a putea evita reactiile alergice pe scara larga si pentru a cunoaste sensibilitatea la un produs este recomandat sa se faca un test de plasture.

Niacinamida este in general, considerata un ingredient delicat si sigura de utilizat pe piele. Rareori, poate provoca:  prurit, senzatie de arsura usoara si roseata.


Concluzie: 

Niacinamida este o forma de vitamina B3 (niacina) care joaca un rol important in metabolismul energetic al celulelor. Niacinamida in general este considerata un ingredient sigur, cu putine efecte secundare la doze adecvate. Este disponibil ca supliment alimentar si este un ingredient comun in produsele de ingrijire a pielii. Cu toate acestea, inainte de a incerca produse pe baza de Niacinamida este indicat sa consultati un medic dermatolog sau sa efectuati un test de plasture.

Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de Niacinamida. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● health.clevelandclinic.org/niacinamide
  • ● healthline.com/health/beauty-skin-care/niacinamide#side-effects
  • ● everydayhealth.com/skin-beauty/niacinamide/
  •  

 


Data ultimei actualizari: 20-04-2023

Produse cu continut de Niacinamida

Vezi Politica confidentialitate date personale