Quercitina (ingrediente active)

 

Quercitina poate ajuta la cresterea imunitatii si la reducerea infectiilor bacteriene si virale

 

In ultima perioada de timp, un compus oarecum necunoscut marelui public a aparut in prim plan si anume, quercitina.

Dar de fapt, quercitina fusese mereu prezenta in viata ta, deoarece este vorba despre un flavonoid, respectiv o substanta cu rol de pigmentare a legumelor si fructelor. Quercitina la fel ca si resveratrolul sunt cunoscute ca substante cu un puternica contributie la reducerea radicalilor liberi din organism.

De unde se poate obtine quercitina

Quercitina este un fitonutrient natural atat de actual in alimentatia ta, incat cu siguranta nu ai constientizat ca ai beneficiat de toate proprietatile sale. Intr-o dieta normala se obtine un aport de quercitina de cca. 50-70 mg pe zi, consumand legume precum: ceapa, varza kale, broccoli, tomate, ardei iute, salata sau fructe precum: merele, strugurii, ciresele, citricele. Cele mai ridicate concentratii de quercitina se inregistreaza in frunzele de marar de 79 mg/100g urmata de frunzele de fenicul cu 46.8 mg/100g, de ceapa rosie 45 mg/100g iar dintre bauturi putem mentiona ceaiul negru si vinul rosu cu o concentratie cuprinsa intre 2.5-3.16 mg/100 g.

De ce este atat de importanta quercitina

Quercitina este esentiala organismului uman deoarece poate contribui la reducerea stresului oxidativ al celulelor. In fiecare secunda in organismului uman are loc un razboi continuu intre radicalii liberi si substantele antioxidante. Cresterea numarului de radicali liberi este imposibil de stopat complet dar poate fi tinuta sub control astfel incat sa nu se ajunga la oxidarea ADN-ul, responsabil cu cresterea si proliferarea celulelor, altfel se produc multiplicari celulare necontrolate. De asemenea, atunci cand aceste structuri chimice incomplete ajung sa atace molelecule de grasime din sange, apar si dezechilibre in sistemul cardiovasculator, unde sa mai adaugam ca prezenta lor intr-un numar foarte mare poate veni chiar din exterior prin intermediul radiatiilor solare, poluare etc.

Ei bine, quercitina se pare ca poate contribui la mentinerea unui echilibru “sanatos”, in ceea ce priveste  numarul radicalilor liberi existenti in organismul uman.


Care sunt beneficiile quercitinei asupra organismului uman
Studiile de laborator efectuate, atesta faptul ca substanta numita quercitina poate contribui in lupta infectiilor virale si bacteriene si in reducerea inflamatiilor.

♦ Reducerea inflamatiilor

Este cunoscut faptul ca radicalii liberi intr-un numar prea mare, pot activa gene cromozomiale responsabile cu generarea unui raspuns inflamator exacerbat, inflamatia cunoscuta ca fiind responsabila de afectiuni organice grave. In urma unor experimente de laborator s-a demonstrat stiintific capacitatea quercetinei de a contribui la scaderea raspunsului inflamator.

Contribuie la reducerea infectiilor bacteriene si virale

Se pare ca acest flavonoid contribuie in lupta impotriva infectiilor bacteriene de la nivelul digestiv, urinar si respirator. Studiile din ultima perioada au subliniat contributia quercitinei in reducerea gradul de severitatea a infectiilor tractului respirator.

Efect anti-oxidant

Avand un puternic efect antioxidant contribuie la mentinerea sanatatii vaselor de sange.

Are efect anti-aging

Avand in vedere faptul ca discutam despre un antioxidant mai puternic decat vitamina C sau decat Betacarotenul, trebuie sa se ia in considerare faptul, ca intervine la nivel celular, si  contribuie la reducerea imbatranirii premature a acestora sub influenta radicalilor liberi, ce actioneaza atat la interior cat si la exterior.

Sustine imunitatea

Quercitina datorita proprietatilor antioxidante contribuie la sustinerea scutului de aparare al organismului impotriva agentilor patogeni externi, care tind se destabilizeze echilibrul sistemului imunitar.

In urma unor studii de laborator, s-a evidentiat faptul ca substanta activa quercitina ar putea contribui ca inhibitor in replicarea virala. Insa aceste studii sunt doar simulari computerizate, desfasurate in cadrul laboratoarelor de cercetare si nu se poate atesta deocamdata o eficienta clinica semnificativa.

Doza maxima de quercitina

Asa cum aminteam mai devreme, quercitina poate fi procurata intr-un regim de viata normal atat din consumul de legume cat si din cel de fructe, dar poate fi completat consumul si cu ajutorul suplimentelor pe baza de Quercitina. Doza maxima admisa este cuprinsa intre 500-1000 mg pe zi.

 Contraindicatii la dozare

Desi este un fitonutrient important pentru organismul uman, nu sunt cunoscute reactii adverse din cauza unei doze normale de Quercitina. In schimb, atunci cand se sustine un consum de cca. 1000 mg/zi pe parcursul unei perioade indelungate, s-au observat simptome precum senzatia de greata, cefalee, furnicaturi la nivelul membrelor superioare si inferioare.

De notat faptul ca, in cazul copiilor, femeilor insarcinate sau care alapteaza, precum si in cazul persoanelor aflate sub tratament medicamentos este recomandabil sa se apeleze la consultul unui medic de specialitatea inainte de a se incepe administrarea de quercetina.

Quercitina este un supliment alimentar, insa administrarea sa este recomandat sa fie facuta doar dupa consultarea unui medic specialist, pentru a se evita eventualele neplaceri!

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

 

  • ● https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-294/quercetin/
  • ● https://www.healthline.com/nutrition/quercetin/
  • ● https://www.medicalnewstoday.com/articles/324170/

 


Data ultimei actualizari: 22-02-2023

Produse care contin quercitina Quercitina

Vezi Politica confidentialitate date personale