Siliciul este un mineral natural. Este al doilea element ca abundenta de pe pamant, dupa oxigen. Si are valentele unui mineral cunoscut mai mult in industria frumusetii pentru beneficiile sale asociate cu ingrijirea pielii, a unghiilor si a parului.
Siliciu - surse si beneficii pentru organism
Nu este foarte clar daca siliciul are o functie importanta in corpul uman. Dar exista unele dovezi care sustin importanta sa in formarea oaselor si a colagenului. Toate tesuturile elastice care intra in alcatuirea oaselor, tendoanelor, ligamentelor, vaselor de sange sunt constituite dintr-o adevarata structura de siliciu, de care sunt fixate apoi celelalte elemente de fundamentare.
Ce trebuie sa stii despre Siliciu
Oamenii intra in contact cu siliciul atat prin expunerea la mediu, cat si prin componenta sa alimentara. Mai mult de atat, formele de siliciu ce contin oxigen, sunt solubile in apa, absorbabile si cu potential biodisponibil pentru oameni.
Siliciul asa cum mentionam mai devreme este un mineral la fel ca si calciul care poate contribuie la imbunatatirea rezistentei oaselor si la reducerea riscului de osteoporoza, potrivit unui articol publicat în „International Journal of Endocrinology” în 2013.
Beneficiile Siliciului
√ Barbatii si femeile mai tinere (premenopauza) care primesc in dieta lor alimentara mai mult siliciu, par sa aiba o densitate minerala a oaselor mai buna. Dar nu este clar daca administrarea suplimentelor de siliciu reduce in vreun fel riscul de osteoporoza.
√ Contribuie in sprijinirea calciului pentru cresterea, intretinerea si flexibilitatea articulatiilor si oaselor. Induce flexibilitatea oaselor prin cresterea cantitatii de colagen, care este componenta proteica a oaselor.
√ Se pare ca acest mineral incurajeaza cresterea parului viguros si sanatos.
√ Siliciul poate contribui la cresterea elasticitatii si rezistentei tesuturilor conjunctive ale pielii. Reda stralucirea naturala a pielii si previne ridurile prin cresterea sintezei de colagen.
√ Este posibil ca suplimentele de siliciu sa contribuie in mentinerea sanatatii vaselor de sange.
√ Siliciul prin legarea sa cu aluminiul, contribuie la absorbtia acestuia in tractul gastrointestinal si in acest fel sa reduca din semnele si simptomele toxicitatii cu aluminiu.
Desi cercetarile in curs de dezvoltare sunt promitatoare, sunt necesare multe cercetari suplimentare, coroborative, in ceea ce priveste identificarea formelor de siliciu care promoveaza sanatatea si biodisponibilitatea relativa a acestuia.
Surse naturale de Siliciu
Alimentele vegetale tind sa contina mai mult siliciu, decat alimentele de origine animala, asa ca vegetarienii au adesea un aport de siliciu mai mare decat consumatorii de carne.
O cantitate mare din acest element se gaseste in apa dura. Cele mai importante surse de siliciu sunt: merele, varza cruda, fasolea verde, telina, extractul din bambus, morcovii, ceapa, castravetii, dovlecii, lintea, arahidele, migdalele, cerealele nerafinate, berea etc.
De retinut!
√ Fasolea verde se numara printre cele mai bogate in siliciu. O ceasca are aproximativ 7 miligrame de dioxid de siliciu.
√ In ceea ce priveste fructele, bananele sunt o buna sursa de siliciu. O banana decojita de marime medie are 4,77 miligrame de dioxid de siliciu.
√Spanacul - o portie de 2 linguri de spanac contine 4,1 miligrame de dioxid de siliciu.
√ Desi fiecare fel de orez contine siliciu, orezul brun are cea mai mare cantitate. Trei linguri pline contin 4,51 miligrame de dioxid de siliciu
√ Lintea este bogata in proteine si o sursa buna de siliciu. Lintea rosie are cel mai mult dioxid de siliciu, 1 lingura contine 1,77 miligrame.
√ Berea are mai mult dioxid de siliciu per portie decat orice alt aliment sau bautura.
Doza optima de Siliciu
Nu exista o doza alimentara recomandata (DZR) pentru siliciu, deoarece nu a fost identificat un rol biologic esential pentru acesta. Insa simptomele deficientei sunt destul de evidente, deoarece sunt strans asociate cu tesuturile conjunctive.
Cateva dintre simptomele vizibile sunt: oasele fragile, rarirea parului, unghii firave, formarea prematura a ridurilor.
Efecte adverse
Siliciul este sigur in cantitatile existente in alimente, insa ca si supliment alimentar siguranta sa este inca necunoscuta. Foarte rar pot aparea calculii renali la persoanele care iau antiacide pentru perioade lungi de timp, deoarece acestea in mod obisnuit contin siliciu.
Ca si precautie inainte de a lua suplimente de siliciu este recomandabil sa ceri sfatul unui medic sau unui farmacist, mai ales daca te confrunti cu o problema de sanatate sau urmezi un tratament medicamentos.
Atentie! Femeile insarcinate si care alapteaza, precum si cele care au suferit o interventie chirurgicala de gastrectomie, sunt sfatuite sa evite consumul de siliciu.
Interactiuni posibile cu alte medicamente
Nu sunt cunoscute interactiuni ale diferitelor forme de siliciu cu alte substante active, astfel incat sa genereze interferente medicale.
Atentie! Utilizarea suplimentelor ar trebui tratata sub aspect particular si verificata de un profesionist din domeniul sanatatii, cum ar fi un farmacist sau un medic. Niciun supliment nu este destinat sa trateze, sa vindece sau sa previna vreo boala.
Suplimentele alimentare nu inlocuiesc un mod de viata sanatos si o dieta echilibrata. Cititi cu atentie prospectul si informatiile de pe ambalajul produsului.
Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de siliciu. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!
Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!
- ● Supplements Silicon-rxlist.com
- ● Silicon benefits-webmd.com
- ● Health benefits of silicon-organicfacts.net
- ● Foods high in silica-webmd.com