Ulei de Melaleuca alternifolia (ingrediente active)

ce este Melaleuca alternifolia ( arborele de ceai)


 

 Ce este Melaleuca alternifolia (Arborele de ceai): beneficii si efecte adverse

 

 

Astazi, pe fondul unei cresteri a constientizarii asupra importantei produselor naturale si sustenabile pentru sanatatea umana, Melaleuca revine in atentia publicului larg ca o solutie verde pentru o varietate de provocari legate de ingrijirea personala. In articolul de fata, iti vom dezvalui cateva informatii despre istoria, utilizarile si beneficiile acestui ulei de arbore de ceai. 


Ce este Melaleuca (Arborele de ceai)

Uleiul de arbore de ceai ofera avantaje naturale pentru aplicare directa pe piele, putand combate anumite bacterii si imbunatatind starea epidermei daca este folosit asa cum se recomanda. Este un ulei esential versatil, util pentru pastrarea sanatatii pielii, parului si unghiilor. In plus fata de beneficiile validate de studii stiintifice, uleiul de arbore de ceai este accesibil ca pret si considerat sigur pentru utilizare, daca se respecta intocmai instructiunile de utilizare.

Uleiul de arbore de ceai provine din frunzele arborelui Melaleuca alternifolia, un arbore mic nativ in Queensland si New South Wales, Australia. Arborele de ceai a fost numit astfel de marinarii din secolul al XVIII-lea, care faceau un ceai cu un miros asemanator nucsoarei din frunzele acestui arbore. Substantele chimice din uleiul de arbore de ceai ar putea elimina bacteriile, ciupercile si acarienii si ar putea reduce reactiile alergice ale pielii.
Desi Melaleuca alternifolia este cunoscut ca arbore de ceai, nu trebuie confundata cu planta ale carei frunze sunt folosite pentru a face ceai negru, verde si oolong.
Uleiul de arbore de ceai a fost utilizat ca medicina traditionala de poporul aborigen din Australia de secole. Aborigenii australieni striveau frunzele arborelui de ceai pentru a extrage uleiul volatil, apoi il inhalau sau il aplicau direct pe piele pentru a ameliora tusea si raceala.

In prezent, uleiul de arbore de ceai se gaseste usor in comert sub forma 100% pura, nealterata, dar si in variante diluate, cu concentratii cuprinse intre 5% si 50%, special concepute pentru utilizare cutanata. Acest ulei esential include o serie de componente active, printre care terpinen-4-ol, recunoscut pentru efectul sau dovedit stiintific in combaterea bacteriilor, virusurilor si ciupercilor. Mai mult, terpinen-4-ol este cunoscut pentru capacitatea sa de a amplifica functia celulelor albe din sange, esentiale in apararea organismului impotriva agentilor patogeni si a altor elemente straine.

 

Uleiul esential din frunzele arborelui de ceai (Melaleuca alternifolia) si efectele antifungice ale acestui ulei asupra mucegaiurilor transmise prin alimente, izolate din produsele din carne, au fost investigate. S-a constatat ca α-pinenul (21.64%), γ-terpinenul (21.09%), terpinen-4-olul (17.31%), limonenul (9.37%) si o-cimenul (6.54%) sunt componentele principale ale uleiului esential M. alternifolia. Uleiul esential a aratat cea mai inalta activitate antifungica impotriva Aspergillus niger, urmat de Aspergillus fumigatus, Aspergillus flavus si Penicillium notatum. Conform raportului MIC/MFC, uleiul esential M. alternifolia a aratat un efect letal asupra tuturor speciilor de mucegai studiate în această cercetare.


Beneficii Melaleuca alternifolia (Arborele de ceai)

Uleiul esential de Melaleuca alternifolia evidentiaza un profil antifungic impresionant, sugerand aplicatii valoroase in promovarea sanatatii umane prin prevenirea infectiilor fungice cu un fundament natural si eficient.

Dezinfectant pentru maini
Uleiului de arbore de ceai poate fi folosit ca si dezinfectant natural pentru maini ajutand la eliminarea germenilor patogeni.

Repelent pentru insecte
Uleiul de arbore de ceai a fost demonstrat stiintific ca este un bun repelent pentru insecte. In unele cazuri, este la fel de eficient sau mai eficient decat insecticidele sau repelentii standard.

Deodorant natural
Uleiul de arbore de ceai contine compusi care lupta impotriva bacteriilor responsabile de mirosul neplacut al corpului. Poate fi folosit pentru a realiza acasa un deodorant sigur si eficient.

Antiseptic pentru taieturi si zgarieturi minore
Aplicarea unui amestec de ulei de arbore de ceai si ulei de cocos poate ajuta la prevenirea infectarii taieturilor si abraziunilor minore.

Imbunatatirea vindecarii ranilor
Uleiul de Melaleuca alternifolia poate ajuta la accelerarea vindecarii ranilor prin reducerea inflamatiei si cresterea activitatii celulelor albe din sange.

Lupta impotriva acneei
Gelurile care contin ulei de arbore de ceai au fost demonstrate ca reduc numarul de leziuni si severitatea acneei in mai multe studii stiintifice.

Eliminarea ciupercii unghiei
Uleiul de arbore de ceai pare a fi eficient si impotriva infectiilor fungice ale unghiilor.

Apa de gura fara substante chimice
Uleiul de arbore de ceai poate fi diluat cu apa pentru a crea o apa de gura care ajuta la combaterea respiratiei urat mirositoare si a placii dentare.

Detergent  universal
Uleiul de Melaleuca alternifolia poate fi amestecat cu apa si otet pentru a crea un detergent util pentru curatenia casei.

Calmeaza inflamatia pielii
Aplicarea unui amestec de ulei de arbore de ceai poate ajuta la combaterea inflamatiei pielii in cazul unei dermatite de contact sau in cazul unei intepaturi de insecte.

 

ppd

 


Precautii si Efecte adverse:

Studiile indica faptul ca, per ansamblu, uleiul de arbore de ceai este considerat sigur pentru aplicare externa. Cu toate acestea, sunt cateva precautii pe care ar trebui sa le ai in vedere. In primul rand, uleiul nu trebuie consumat oral, deoarece ingestia sa poate duce la toxicitate. De asemenea, este esential sa fie tinut departe de accesul copiilor. Daca planifici sa utilizezi uleiul de arbore de ceai pentru prima oara, e prudent sa aplici 1 sau 2 picaturi pe o portiune limitata de piele si sa astepti 24 de ore, pentru a verifica daca se produce vreo reactie adversa.

Paradoxal, desi uleiul de arbore de ceai are potentialul de a ameliora diverse afectiuni, exista cazuri in care persoanele care il utilizeaza pot experimenta dermatita de contact, exact una dintre problemele pe care uleiul ar fi menit sa le atenueze. De asemenea, persoanele cu piele sensibila pot experimenta iritatii atunci cand folosesc ulei de arbore de ceai nediluat. La persoanele cu acnee, uneori poate cauza uscaciunea pielii, mancarime, intepaturi, arsuri si roseata.
Daca ai pielea sensibila, este mai bine sa amesteci uleiul de arbore de ceai cu o cantitate egala sau mai mare de ulei de masline, ulei de cocos sau ulei de migdale. In plus, folosirea uleiului de arbore de ceai pe animalele de companie s-ar putea sa nu fie sigura. Cercetatorii au raportat ca peste 400 de caini si pisici au dezvoltat tremuraturi si alte probleme ale sistemului nervos dupa ce au primit intre 0.1–85 ml de ulei de arbore de ceai pe piele sau pe cale orala.


 

Concluzie:

In concluzie, uleiul de arbore de ceai este un exemplu impresionant al modului in care natura ne poate oferi resurse pentru ingrijirea personala si sanatate. Desi este adesea laudat pentru multiplele sale utilizari, este crucial sa abordam cu precautie integrarea acestuia in rutina zilnica, avand in vedere potentialul de iritatie si reactii adverse. Este esential sa efectuam teste de toleranta cutanata inainte de a-l utiliza pe scara larga si sa consultam un profesionist in sanatate daca avem indoieli. Prin utilizarea responsabila si informata, uleiul de arbore de ceai poate fi o adaugare valoroasa la practicile noastre de ingrijire, subliniind importanta de a ne alinia cu optiuni mai naturale, fara a neglija siguranta si bunastarea noastra


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de Maleluca alternifolia (Arborele de ceai). Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● www.healthline.com/nutrition/tea-tree-oil#Cautions-when-using-tea-tree-oil
  • ● www.medicalnewstoday.com/articles/262944
  • ● www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-113/tea-tree-oil

 


Data ultimei actualizari: 20-03-2024

Gama noastra de produse cu Ulei de Melaleuca alternifolia

Vezi Politica confidentialitate date personale