Vitamina A (ingrediente active)

Vitamina A este un nutrient important ce contribuie la sanatatea vederii, cresterii, diviziunii celulare, reproducerii si imunitatii. Vitamina A are si proprietati antioxidante si de aceea contribuie si in protejarea celulelor impotriva efectelor radicalilor liberi (stresul oxidativ).

 

 

 

 

Vitamina A-beneficii si surse naturale

 

 

 

 

Desi vitamina A este adesea considerata un nutrient singular, de fapt este vorba despre un grup de compusi solubili in grasimi, ce include atat retinolul, retinina, acidul retinoic, retinoizi cat si cartenoizi.

Ce trebuie sa stii despre Vitamina A

Vitamina A se prezinta sub doua forme importante in alimentele de baza, si anume:
Vitamina A preformata - retinol si esteri retinilici, forme ce se regasesc exclusiv in produsele de origine animala, cum ar fi lactatele, ficatul si pestele.
Carotenoizii de provitamina A - o a doua forma care se gaseste din abundenta in alimentele vegetale, cum ar fi fructele, legumele si uleiurile.
Pentru a utiliza ambele forme de vitamina A, corpul uman trebuie sa le transforme in acid retinian si retinoic, formele active ale vitaminei A.

 



Beneficiile vitaminei A
Cercetarile clinice releva importanta vitaminei A si beneficiile pe care ea le ofera sanatatii organismului uman.

Degenerescenta maculara legata de varsta. Un studiu clinic amplu a aratat ca persoanele cu risc crescut de degenerescenta maculara avansata legata de varsta si-au redus riscul de a dezvolta aceasta afectiune cu 25%, luand o combinatie specifica de vitamine care includea beta-caroten. In schimb, nu este complet clar rolul pe care l-a jucat beta-carotenul.
Carotenoizii de provitamina A pot fi considerati antioxidanti puternici, respectiv beta carotenul, alfa carotenul si beta criptoxantina.
Vitamina A poate contribui pozitiv asupra imunitatii prin stimularea raspunsurilor ce au drept scop protejarea organismului de boli si infectii. Vitamina A este implicata in crearea anumitor celule, inclusiv celulele B si celulele T, care joaca un rol central in raspunsurile imune.
Vitamina A este folosita in cremele topice pentru a reduce ridurile fine, petele si rugozitatea si pentru a trata acneea. Ajuta la stimularea productiei de colagen.
Vitamina A este un nutrient vital ce contribuie la sanatatea ochilor si dezvoltarea fatului.
Contribuie la buna asimilare a calciului in organism.
Contribuie la buna functionarea a sistemului digestiv si reproducator.
Contribuie la distingerea corecta a culorilor.




Surse de vitamina A

Vitamina A se regaseste in multe alimente bogate in beta-caroten, cum ar fi: galbenusuri de ou,  ficat de vita, unt, ulei de ficat de cod, ficat de pui, somon, branza Cheddar, macrou, pastrav, cartofi dulci, dovleac, morcovi, spanac, varza, dovleac placintar, pepene galben, papaya, ardei rosii.
Iar corpul uman transforma beta-carotenul in vitamina A, atat de utila proceselor fiziologice.

Suplimentul oral de vitamina A reprezinta o alternativa viabila in principal pentru persoanele a caror dieta este saraca sau limitata sau care au o afectiune ce necesita sporirea aportului de vitamina A, cum ar fi boala pancreatica, boala oculara sau rujeola.

Atentie! Daca luati vitamina A pentru proprietatile sale antioxidante, retineti ca este posibil ca suplimentul alimentar sa nu ofere aceleasi beneficii ca si antioxidantii naturali obtinuti din alimente.




 



Doza optima de vitamina A
Cantitatea zilnica recomandata de vitamina A este de 900 micrograme (mcg) pentru barbati adulti si 700 mcg pentru femeile adulte.

Varsta Barbati Femei
Copii
1-3 ani - - 300 mcg/zi
4-8 ani - - 400 mcg/zi
9-13 ani - - 600 mcg/zi
14 ani+ 900 mcg/zi 700 mcg/zi -
Femei insarcinate/19 ani+ - 770 mcg/zi -
Perioada de lactatie/19 ani+ - 1,300 mcg/zi -
Doza zilnica recomandata de vitamina A exprimata in mcg

 



Efecte secundare

Prea multa vitamina A poate fi daunatoare. Chiar si o singura doza mare de peste 200.000 mcg poate provoca: greata, varsaturi, vertij, vedere incetosata. Iar administrarea pe termen lung a peste 10.000 mcg pe zi din suplimente orale de vitamina A  poate cauza: subtierea oaselor, leziuni hepatice, durere de cap, diaree, greata, iritatie de piele, dureri in articulatii si oase, defecte congenitale.
Atentie! Daca va aflati in perioada de sarcina discutati cu medicul specialist inainte de a lua vitamina A. Utilizarea in exces a vitaminei A in timpul sarcinii poate determina malformatii congenitale.




Interactiuni posibile cu alte medicamente

! Utilizarea orala a suplimentelor de vitamina A in timp administrari de medicamente anticoagulante pentru prevenirea cheagurilor de sange,  si poate creste riscul de sangerare.

Luarea in doze mari de suplimente de vitamina A poate provoca leziuni hepatice. Combinarea dozelor mari de suplimente de vitamina A cu alte medicamente hepatotoxice pot creste riscul de boli hepatice.

Anumite medicamente pentru pierderea in greutate poate scadea absorbtia surselor alimentare de vitamina A.  In aceasta situatie exista alternativa suplimentului alimentar de tip multivitamine cu vitamina A si beta-caroten.

! Nu este recomandata utilizarea de suplimente de vitamina A in asociere cu Retinolul. Acest lucru ar putea creste riscul de inregistrare a unor niveluri ridicate de vitamina A in sange.

Atat deficienta, cat si surplusul de vitamina A pot provoca reactii adverse severe. Prin urmare, desi este esential sa se intruneasca o DZR de 700-900 mcg zilnic pentru adulti, este de asemenea important sa nu se depaseasca limita superioara zilnica de 3.000 mcg.


Suplimentele alimentare nu inlocuiesc un mod de viata sanatos si o dieta echilibrata. Cititi cu atentie prospectul si informatiile de pe ambalajul produsului.


Mai jos ti-am pregatit o lista cu suplimente alimentare si produse cosmetice ce contin vitamina A. Alegeti favoritul si adauga-l in rutina ta zilnica de ingrijire.  Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!

 


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● Drugs supplements vitamin A-mayoclinic.org
  • ● Vitamin A-healthline.com
  • ● Supplement guide vitamin A-webmd.com

 


Data ultimei actualizari: 22-02-2023

Produse care contin Vitamina A

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica confidentialitate date personale