Exista o multitudine de vitamine esentiale de care ai nevoie pentru a mentine o minte sanatoasa intr-un corp sanatos. Insa vitamina B12 este una dintre acele vitamine hidrosolubile esentiale, implicata in foarte multe procese fiziologice, de la productia de globule rosii si pana la cresterea unghiilor.
Vitamina B12 - beneficii si doze recomandate
Vitamina B12 este cunoscuta si sub numele de cobalamina si este o vitamina importanta, pe care organismul uman nu o poate sintetiza dar de care insa, are mare nevoie. Vitamina B12 contribuie la formarea globulelor rosii, la metabolismul celular, asupra functiei nervoase si in sinteza de ADN.
Ce trebuie sa stii despre vitamina B12
Se gaseste in mod natural in produsele de origine animala, se adauga si in anumite alimente dar este disponibil si ca supliment oral sau injectabil. Vitamina B12 aduce o serie de beneficii organismului in moduri impresionante, cum ar fi: cresterea energiei, imbunatatirea memoriei si cu o contributie asupra sanatatii sistemului cardiovascular.
Beneficiile vitaminei B12
√ Vitamina B12 contribuie la productia de serotonina, astfel incat o deficienta a acesteia poate fi asociata cu depresia clinica.
√ Vitamina B12 este un nutrient esential pentru neuroni. Contribuie la regenerarea și formarea tecilor pentru fibrele nervoase care protejeaza nervii impotriva pierderii impulsului electric.
√ Toate vitaminele din grupul B contribuie in productia de energie a corpului uman, desi nu furnizeaza neaparat energie in mod direct.
√ Avand in vedere rolul vitaminei B12 in productia celulara, nivelurile adecvate ale acestei vitamine sunt necesare pentru a sustine cresterea sanatoasa a parului, pielii si a unghiilor. Nivelurile scazute de vitamina B12 pot provoca diverse simptome dermatologice, inclusiv hiperpigmentare, decolorarea unghiilor, modificari ale parului, vitiligo si stomatita unghiulara.
√ Vitamina B12 contribuie la producerea de globule rosii. Nivelurile scazute de vitamina B12 determina o reducere a formarii globulelor rosii si le impiedica sa se dezvolte corect provocand anemie megaloblastica. Anemia presupune un numar insuficient de globule rosii in sange, necesare transportului oxigenului catre organele vitale. Acest lucru poate provoca simptome precum oboseala si slabiciunea.
Surse naturale de vitamina B12
Vitamina B12 se gaseste in mod natural doar in produsele de origine animala, cum ar fi: oua, peste, carne de pasare, lapte si exceptional in unele produse nutritive precum drojdia. Vitamina B12 nu se gaseste in mod natural in alimentele vegetale.
Vitamina B12 este de asemenea, adaugata la unele alimente, cum ar fi cerealele fortificate pentru micul dejun si este disponibila si ca supliment alimentar oral.
De retinut!
√ Ficatul de vita, gatit, prajit, 90g portie -70,7 mcg
√ Scoicile fierte, 90g portia - 17 mcg
√ Somonul fiert, 90g portia - 2,6 mcg
√ Laptele 2% grasime, 1 cana - 1,3 mcg
√ Pieptul de curcan, 90g portia -0,13 mcg
√ Cerealele fortificate pentru micul dejun, 1 portie normala- 0,6 mcg
Doza optima de vitamina B12
Cantitatea de vitamina B12 necesara zilnic, depinde de varsta individului. Cantitatile zilnice medii recomandate de vitamina B12 pentru diferitele grupe de varsta sunt prezentate in micrograme (mcg) in tabelul de mai jos:
Varsta |
Barbati |
Femei
|
Copii
|
0-6 luni |
|
|
15 mcg |
1-3 ani |
|
|
20 mcg |
4-8 ani |
|
|
30 mcg |
9-13 ani |
|
|
40 mcg |
14+ |
55 mcg |
55 mcg |
|
Femei insarcinate/lactatie |
- |
60 mcg/70 mcg |
- |
Doza zilnica recomandata de vitamina B12 exprimata in mcg /Sursa: Recommended Dietary Allowance
|
Deficienta de vitamina B12 nu este una frecventa, cu toate acestea, persoanele care urmeaza o dieta vegetariana sau vegana ar putea fi predispuse la deficienta, deoarece alimentele vegetale nu contin vitamina B12. Adultii in varsta si persoanele cu afectiuni ale tractului digestiv care afecteaza absorbtia nutrientilor sunt, de asemenea, susceptibile la deficienta de vitamina B12.
Deficitul de vitamina B12 poate aparea din doua motive:
-fie dieta alimentara nu sustine cantitatea adecvata de vitamina B12,
-fie corpul uman nu are capacitatea sa absoarba pe deplin cobalamina, din alimentele consumate.
Dar sunt si categorii de persoane expuse riscului de deficienta de vitamina B12: varstnicii, persoanele cu tulburari gastrointestinale cum ar fi boala Crohn sau boala celiaca, cei care au suferit interventii chirurgicale gastrointestinale, cum ar fi operatii bariatrice sau operatii de rezectie intestinala, persoanele care urmeaza o dieta vegana stricta, cei care iau metformina pentru controlul zaharului din sange, cei care iau inhibitori ai pompei de protoni pentru arsuri cronice la stomac.
La adultii mai in varsta, secretia de acid clorhidric din stomac este mult mai redusa, determinandu-se astfel o reducere a absorbtiei vitaminei B12.
Efecte adverse
Suplimentele de vitamina B12 atunci cand sunt administrate in doze recomandate, sunt considerate sigure. Doza zilnica recomandata de vitamina B12 pentru adulti este de 2.4 micrograme, insa si dozele mai mari s-au dovedit a fi si ele sigure, deoarece corpul uman are capacitatea de a absorbi doar atat cat are nevoie, iar excesul sa fie excretat prin urina.
Dozele mari de vitamina B12, cum ar fi cele utilizate pentru a trata o deficienta, pot provoca: durere de cap, greata si varsaturi, diaree, oboseala sau slabiciune, senzatie de furnicaturi in maini si picioare.
Interactiuni posibile cu alte medicamente
Suplimentele de B12 pot interactiona cu Cloramfenicol, inhibitori ai pompei de protoni, antagonisti ai receptorilor histaminici H2, Metformina.
Daca unul dintre medicamentele mentionate mai sus fac parte din rutina ta de ingrijire, inainte de a incepe administrarea unui supliment de vitamina B12 este recomandat sa ceri sfatul mediculului de familie sau farmacistului.
! Administrarea Acidului aminosalicilic pentru tratarea problemele digestive ar putea reduce capacitatea organismului de a absorbi vitamina B12.
! Folosirea Colchicinei ca antiinflamator in prevenirea si tratarea atacurilor de guta, ar putea scadea capacitatea organismului de a absorbi vitamina B12.
! Metformin. Luarea acestui medicament pentru diabet, ar putea reduce capacitatea organismului de a absorbi vitamina B12.
! Utilizarea omeprazolului, lansoprazolului sau a altor medicamente care reduc aciditatea gastrica ar putea reduce capacitatea organismului de a absorbi vitamina B12.
! Asocierea vitaminei B12 cu vitamina C ar putea reduce cantitatea disponibila de vitamina B12 din organism. Pentru a evita aceasta interactiune, exista recomandarea de administrare a vitaminei C la doua sau mai multe ore dupa luarea unui supliment de vitamina B12.
Atentie! Utilizarea suplimentelor ar trebui tratata sub aspect particular si verificata de un profesionist din domeniul sanatatii, cum ar fi un farmacist sau un medic. Niciun supliment nu este destinat sa trateze, sa vindece sau sa previna vreo boala.
Suplimentele alimentare nu inlocuiesc un mod de viata sanatos si o dieta echilibrata. Cititi cu atentie prospectul si informatiile de pe ambalajul produsului.
Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de vitamina B12. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!
Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!
- ● Supplements vitamin B12-mayoclinic.org
- ● Vitamin B12 benefits-healthline.com
- ● Vitamin B12-medicalnewstoday.com
- ● Vitamin B12 benefits-Diet nutrition