Vitamina C (ingrediente active)

„Vitamina C a primit o mare atentie din partea stiintei si pe buna dreptate, deoarece studiile efectuate au demonstrat ca “nivelurile mai mari de vitamina C in sange pot fi considerate un marker nutritional ideal ce reflecta o sanatate generala buna”, spune cercetatorul de studiu Mark Moyad, MD, MPH, de la Universitatea din Michigan.

 

 

 

 

La ce ajuta vitamina C si cum se administreaza

 

 

 

 

Vitamina C este o vitamina esentiala ce contribuie la o serie de beneficii impresionante asupra sanatatii organismului uman. Vitamina C contribuie prin proprietatile sale in reducerea deficientelor sistemului imunitar, sistemului cardiovascular, problemelor de sanatate prenatala, bolilor oculare si chiar ale ridurilor pielii. Nivelul maxim tolerabil de vitamina C (cantitatea maxima pe care o puteti lua intr-o zi si care probabil nu va cauza nicio reactie adversa) este de 2000 mg pe zi pentru adulti.

 


Ce trebuie sa stii despre Vitamina C

Vitamina C, cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, este necesara pentru cresterea, dezvoltarea si repararea tuturor tesuturilor corpului. Este implicata in multe functii ale corpului, inclusiv formarea colagenului, absorbtia fierului, buna functionare a sistemului imunitar, vindecarea ranilor si intretinerea cartilajelor, oaselor si dintilor.

Vitamina C este unul dintre antioxidantii care pot contribui la sanatatea organismului uman impotriva daunelor cauzate de stresul oxidativ, precum si impotriva substantelor chimice toxice si a poluantilor.

Organismul nu stocheaza vitamina C, asa ca supradozajul accidental nu este o problema. Dar este totusi important sa nu fie depasita limita superioara sigura de 2.000 de miligrame pe zi pentru a evita tulburarile de stomac si diareea.

Vitamina C este una dintre vitaminele „solubile in apa”. Deoarece corpul uman nu le stocheaza, trebuie sa le pastrezi in alimentatie tot timpul, pentru a mentine niveluri sanatoase in organism. Este indicat sa se consume fructe si legume proaspete, bogate in vitamina C sau gatite la abur, astfel incat sa nu se piarda o mare parte din vitamina solubila in apa de gatit.

Rapoartele publicate de Institutul National de Sanatate din S.U.A. indica faptul ca vitamina C pe care o contine un aliment se oxideaza si se denatureaza la 70°C. Asadar, nu fierbeti legumele si fructele la 100°C daca doriti un aport de vitamina C in alimentatie.

Vitamina C este absorbita usor atat din alimente, cat si din pastile si contribuie la imbunatatirea absorbtiei fierului atunci cand cele doua sunt consumate impreuna.
Contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar si este un bun antioxidant. Vitamina C ramane doar cateva ore in sange, deci impartiti doza pe parcursul intregii zile. De preferat a se administra intre ora 9-11 dimineata. Vitamina C poate interfera usor cu somnul atunci cand este administrata seara.

Deficitul de vitamina C este relativ rar si se observa in principal la adultii subnutriti. In cazuri extreme, poate duce la aparitia bolii numite Scorbut, caracterizata prin slabiciune, anemie, vanatai, sangerare si dinti slabiti.


Beneficiile vitaminei C
Cercetarile clinice releva importanta vitaminei C si beneficiile pe care ea le ofera sanatatii organismului uman.

Stresul
Un deficit de vitamina C este asociat cu multe probleme legate de stres. Este primul nutrient care este epuizat la alcoolici, fumatori si persoanele obeze. Si pentru ca vitamina C este unul dintre nutrientii sensibili la stres, mentinerea nivelurilor de vitamina C poate fi un marker ideal pentru sanatatea generala.

Raceala
Cand vine vorba de raceala obisnuita, vitamina C nu este un remediu, dar unele studii arata ca poate contribui la reducerea complicatiilor mai grave.

Imbatranirea pielii
Vitamina C afecteaza celulele din interiorul si din exteriorul corpului si proprietatile sale antioxidante pot fi benefice, atunci cand vine vorba de imbatranire. Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition a examinat conexiunile dintre aportul de nutrienti si imbatranirea pielii la 4.025 de femei cu varsta cuprinsa intre 40 si 74 de ani. S-a descoperit ca aportul mai mare de vitamina C a fost asociat cu o probabilitate mai mica de aparitie a ridurilor si de uscare a pielii. De asemenea poate sustine ameliorarea hiperpigmentarii tenului, care poate aparea atunci cand melanina este supraprodusa in anumite zone ale fetei.



Surse de vitamina C
Acest antioxidant se gaseste intr-o varietate de fructe si legume. Alimentele cele mai bogate in vitamina C sunt: citricele, ardeii verzi, capsunile, rosiile, broccoli, cartofii albi si cartofii dulci.
Alte surse bune de acid ascorbic sunt: pepene galben, papaya, mango, kiwi, pepene verde, varza de Bruxelles, conopida, varza, ardei rosu, zmeura, afine, dovleac de iarna si ananas.
De asemenea, atunci cand nu sunt la indemana fructele si legumele poti apela la suplimentele alimentare pe baza de vitamina C.

 


Doza optima de vitamina C
Adultii cu varsta intre 19 si 64 de ani au nevoie de aproximativ 90 mg de vitamina C pe zi.
Administrarea unor cantitati mari de vitamina C pe termen mai lung (mai mult de 1.000 mg pe zi) de vitamina C poate provoca: dureri de stomac, diaree si flatulenta.  Aceste simptome ar trebui sa dispara odata ce se inceteaza administrarea suplimentelor de vitamina C.

Varsta Masculin Feminin
Graviditate
Lactatie
0-6 luni 40 40 - -
7-12 luni 50 50 - -
1-3 ani 15 15 - -
4-8 ani 25 25 - -
9-13 ani 45 45 - -
14-18 ani 75 65 - -
19+ ani 90 75 80 120
Doza zilnica recomandata de vitamina C exprimata in mg

 


Precautii
Este important sa iti informezi medicului despre administrarea suplimentelor de vitamina C, inainte de a face orice analiza medicala. Nivelurile ridicate de vitamina C pot interfera cu rezultatele anumitor teste, cum ar fi testele de scaun pentru sange ocult sau testele de screening pentru glucoza sau pot interfera cu alte tipuri de tratamente medicale. 

Suplimentele alimentare nu inlocuiesc un mod de viata sanatos si o dieta echilibrata. Cititi cu atentie prospectul si informatiile de pe ambalajul produsului.


Mai jos ti-am pregatit o lista cu suplimente alimentare si produse cosmetice ce contin vitamina C. Alegeti favoritul si adauga-l in rutina ta zilnica de ingrijire.
Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!

 


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● Deficiency risk- Medicalnewstoday.com
  • ● Vitamin C- nhs.uk
  • ● Vitamin C- healthline.com
  • ● The benefits of vitamin C-webmd.com
  • ● How Much Vitamin C Should I Take-newsmedical.net

 


Data ultimei actualizari: 22-02-2023

Produse care contin Vitamina C

Vezi Politica confidentialitate date personale