Deficitul de vitamina D este o problema majora de sanatate publica la nivel mondial pentru toate grupele de varsta, chiar si pentru cei care locuiesc in tari cu latitudine joasa, unde se presupunea in general ca radiatiile UV sunt suficient de adecvate pentru a preveni aceasta deficienta.
Rolul Vitaminei D in sanatatea organismului uman
La nivel mondial, se estimeaza ca 1 miliard de oameni au niveluri inadecvate de vitamina D in sange, iar deficientele inregistrate nu prezinta nicio conexiune legata de vreo specificitate rasiala sau de vreo grupa de varsta.
Ce este vitamina D
Vitamina D este atat un nutrient esential pe care il poti lua din alimente, cat si un hormon pe care corpul nostru il produce. Este o vitamina solubila in grasimi despre care se stie de mult timp ca poate contribui la absorbtia calciului si fosforului; ambele fiind componente critice in "construirea" oaselor. Multe dintre organele si tesuturile corpului au receptori pentru vitamina D, ceea ce sugereaza roluri importante dincolo de sanatatea oaselor, iar oamenii de stiinta investigheaza in mod activ alte functii posibile ale vitaminei D.
Suplimentele de vitamina D sunt disponibile in doua forme: vitamina D2 („ergocalciferol” sau pre-vitamina D) si vitamina D3 („colecalciferol”). Ambele sunt forme naturale care sunt produse in prezenta razelor ultraviolete B (UVB) ale soarelui, de unde si porecla sa, „vitamina soarelui”, insa D2 este produs in plante si ciuperci iar D3 la animale, inclusiv la oameni. Productia de vitamina D in piele este sursa naturala primara de vitamina D, dar multi oameni au niveluri insuficiente, deoarece traiesc in locuri in care lumina soarelui este limitata iarna sau pentru ca au expunere limitata la soare din cauza faptului ca se afla in interior o mare parte a timpului. De asemenea, persoanele cu pielea mai inchisa tind sa aiba niveluri mai scazute de vitamina D in sange, deoarece pigmentul (melanina) influenteaza productia de vitamina D.
Beneficiile vitaminei D
Vitamina D are numeroase beneficii pentru organism, contribuind la mentinerea sanatatii sistemului osos, a sistemului cardiovascular, a unui sistem imunitar puternic si chiar in sprijinirea reglarii nivelului de insulina.
- 1 Contribuie la sustinerea sistemul osos
Vitamina D contribuie la absorbtia intestinala a calciului si ajuta la mentinerea nivelurilor sanguine adecvate de calciu si fosfor, care sunt necesare pentru mineralizarea oaselor sanatoase.
Deficitul de vitamina D la copii poate provoca rahitismul, ceea ce duce la un aspect cu picioarele "arcuite" din cauza inmuierii oaselor. In mod similar, la adulti, deficienta de vitamina D se manifesta ca osteomalacie sau o inmuiere a oaselor.
Osteomalacia are ca rezultat o densitate osoasa scazuta si slabiciune musculara. De asemenea aportul ridicat de vitamina D poate contribui la scaderea riscului de aparitie osteoporozei si a fracturilor osoase in cazul persoanelor in varsta si al femeilor aflate in perioada menopauzei.
-
- 2 Contribuie la cresterea imunitatii
Un aport adecvat de vitamina D poate contribui la imbunatatirea sistemului imunitar si poate reduce riscul de boli autoimune. In timp ce studiile de laborator au demonstrat ca vitamina D are un efect pozitiv asupra raspunsului imun al celulelor umane, cercetatorii inca nu au replicat aceste constatari in studiile controlate pe subiectii umani.
-
- 3 Contribuie la reglarea nivelului de insulina
Deficitul de vitamina D poate afecta negativ caile biochimice care duc la dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2 (T2DM), inclusiv afectarea functiei celulelor beta din pancreas, rezistenta la insulina si inflamatia.
Doza optima de vitamina D
Aportul zilnic maxim care este putin probabil sa provoace efecte daunatoare asupra sanatatii este pentru adultii si copiii cu varsta de peste 9 ani de 4.000 UI (100 mcg).
Atentie! Vitamina D este esentiala in mentinerea unei sanatati optime, insa trebuie sa stii ca doar prin alimentatie, necesarul zilnic nu este acoperit in totalitate si de aceea este nevoie de suplimente alimentare pe baza de vitamina D.
Grupa de varsta
|
D.Z.R.
|
Copii 0-12 luni
|
400 I.U (10 mcg)
|
Copii 1-18 ani
|
600 UI (15 mcg)
|
Adultii pana la 70 de ani
|
600 UI (15 mcg)
|
Adultii peste 70 de ani
|
800 UI (20 mcg)
|
Femeile insarcinate sau care alapteaza
|
600 UI (15 mcg)
|
Tabel: Doza zilnica recomandata (DZR) exprimata in unitati internationale in functie de varsta si nevoi.
Surse alimentare de vitamina D
Putine alimente sunt in mod natural bogate in vitamina D3. Multe alimente precum produsele lactate si cerealele sunt imbogatite cu vitamina D.
Surse naturale de vitamina D:
√ uleiul din ficat de cod,
√ somonul,
√ pestele-spada,
√ tonul,
√ sardinele,
√ ficatul de vita,
√ galbenusul de ou,
√ branza si iaurtul.
Cauzele deficientei de vitamina D
Desi organismul uman poate crea vitamina D, anumite categorii de oameni sunt mai expusi riscului aparitiei unei deficiente. Factorii care pot influenta acest lucru includ:
! Culoarea pielii:
Pigmentarea pielii reduce capacitatea organismului de a absorbi razele ultraviolete B (UVB) emise de soare. Absorbtia luminii solare este esentiala pentru ca pielea sa produca vitamina D.
! Lipsa expunerii la soare:
Persoanele care locuiesc in latitudini nordice sau in zone cu poluare ridicata, lucreaza in ture de noapte sau se afla acasa, ar trebui sa creasca consumul de vitamina D din surse alimentare ori de cate ori este posibil sau sa apeleze la suplimentele alimentare.
! Alaptarea:
Academia Americana de Pediatrie recomanda ca toti sugarii alaptati sa primeasca 400 de Unitati Internationale de vitamina D pe zi.
! Adulti in varsta:
Capacitatea pielii de a sintetiza vitamina D scade odata cu varsta. De asemenea, adultii mai in varsta pot petrece mai mult timp in interior.
! Cei cu afectiuni care limiteaza absorbtia grasimilor:
Vitamina D este solubila in grasimi, ceea ce inseamna ca aportul depinde de grasimile dietetice pe care intestinul le absoarbe. Conditiile care limiteaza absorbtia grasimilor pot scadea aportul de vitamina D din dieta.
! Persoanele cu obezitate:
Nivelurile ridicate de grasime corporala pot limita capacitatea organismului de a absorbi vitamina D din piele.
! Persoanele care urmeaza un bypass gastric:
Aceasta interventie chirurgicala ocoleste o parte a intestinului superior care absoarbe cantitati mari de vitamina D. Acest bypass poate provoca o deficienta pentru aceasta vitamina.
- ● Deficienta de vitamina D la bebelusi, nivel global (2013)
- ● Deficienta de vitamina D la copii, nivel global (2013)
- ● Deficienta de vitamina D la adulti, nivel global (2013)
- ●Deficienta de vitamina D la persoanele in varsta, nivel global (2013)
Sursa: National Library of Medicine
Simptomele deficientei de vitamina D
Majoritatea persoanelor cu deficienta de vitamina D nu prezinta simptome. Cu toate acestea, o deficienta cronica poate provoca hipocalcemie, o boala de deficit de calciu si hiperparatiroidism, in care glandele paratiroide creeaza un dezechilibru hormonal care creste nivelul de calciu din sange.
Aceste afectiuni pot duce la simptome secundare, inclusiv: fragilitate osoasa, mai ales la adulti in varsta, osteoporoza, dureri osoase, oboseala, spasme musculare, slabiciune musculara, mialgii sau dureri musculare, artralgii sau rigiditate articulara.
Daca deficienta de vitamina D continua pentru perioade mai lungi de timp, atunci se poate ajunge la complicatii, cum ar fi: afectiuni cardiovasculare, probleme autoimune, boli neurologice, infectii, complicatii in sarcina.
Excesul de vitamina D-Toxicitatea
Limita superioara recomandata de profesionistii din domeniul sanatatii pentru vitamina D este de 4.000 UI pe zi pentru un adult. Cu toate acestea, Institutul National de Sanatate din S.U.A. (NIH) raporteaza, ca toxicitatea vitaminei D este putin probabila si la aporturi sub 10.000 UI pe zi.
Consumul excesiv de vitamina D poate duce insa la hipercalcemie sau la un nivel excesiv de ridicat al calciului din sange. Acest lucru poate duce la calcificarea oaselor si la intarirea vaselor de sange, a rinichilor, a plamanilor si a tesuturilor inimii. Cele mai frecvente simptome ale excesului de vitamina D sunt: pierderea poftei de mancare, gura uscata, un gust metalic, varsaturi, constipatie, diaree.
Introducerea in dieta zilnica a suplimentelor pe baza de vitamina D, uneori devine o necesitate pentru a tine sub control deficienta. Cu toate acestea noi iti recomandam ca introducerea suplimentelor pe baza de vitamina D sa se faca doar dupa efectuarea unor analize de laborator si cu o recomandare medicala specializata.
Mai jos ti-am pregatit o selectie de produse ce contin vitamina D pentru a alege varianta cea mai buna pentru tine si copilul tau. Pentru griji mai putine si alegeri inspirate!
Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!
- ●https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/
- ●https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4018438/
- ●https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618#dosage