Parintele, co-terapeutul copilului (primul an cu bebe)

Parintele, co-terapeutul copilului


Parintele, co-terapeutul copilului

 

Cand vine vorba de recuperarea si dezvoltarea armonioasa a copilului, colaborarea dintre kinetoterapeut, parinte si copil se transforma intr-un adevarata echipa a progresului si intelegerii. Aceasta triada, in care fiecare membru joaca un rol crucial, constituie fundamentul pe care se construieste nu doar recuperarea fizica, ci si o legatura emotionala puternica intre toti cei implicati.

In acest articol, exploram dinamica acestei echipe unice, subliniind importanta fiecarei componente in realizarea obiectivului comun: bunastarea copilului. Vom descoperi cum, printr-o intalnire emotionala pozitiva si o incredere reciproca in competentele si abilitatile fiecaruia, se pot depasi barierele si se pot atinge rezultate remarcabile.
In cele ce urmeaza, va invitam sa intelegeti mai bine cum aceasta colaborare stransa formeaza bazele unei relatii pozitive, esentiale pentru evolutia copilului.



Importanta notiunii de echipa in dezvoltarea copilului

Relatia dintre cei trei actori poate fi privita ca un proces construit treptat, bazat pe o intalnire emotionala pozitiva intre toti participantii. Increderea in abilitatile si competentele terapeutului, dragostea si grija pentru copil, formeaza bazele unei relatii pozitive.

Colaborarea permanenta dintre kinetoterapeut si parinte face posibila atingerea rezultatelor dorite. De aceea, sedintele de kinetoterapie incep cu dialogul dintre parinte si terapeut despre starea micutului de la ultima intalnire, noile observatii in ceea ce priveste evolutia lui, schimbarile produse pe parcursul dezvoltarii neuro-psiho-motorii. Astfel ca, se va adapta continuu planul de tratament in functie de informatiile primite dar si de ce transmite copilul la momentul respectiv, starea din prezent.

Dedicarea kinetoterapeutului, atitudinea lui calma, rabdatoare si jucausa, implicarea parintilor, nivelul de colaborare al copilului, toate acestea reprezinta aspectele necesare pentru ca terapia sa fie eficienta si copilul sa isi atinga potentialul maxim de dezvoltare.

 

In cadrul sedintelor de kinetoterapie, parintele invata cum sa stimuleze corect copilul, primeste exercitii adaptate nevoilor, astfel incat sa continue terapia si acasa, deoarece acela este locul in care copiii petrec cel mai mult timp.


De ce este important ca parintele sa cunoasca etapele dezvoltarii neuro-motorii? 

Parintele, co-terapeutul copilului

Este foarte important ca parintele sa fie corect informat si sa cunoasca etapele dezvoltarii copilului in primul an de viata. Lipsa achizitiilor motorii conform varstei copilului este unul dintre principalele motive pentru care multi parinti se prezinta in salile de terapie.  Insusirea acestor abilitati reprezinta fundatia temeinica a dezvoltarii viitorului adult. Prezentarea precoce la o sedinta de evaluare este unul dintre principalii factori care cresc procentul de succes al terapiei de recuperare.
Intrucat ne dorim ca sedinta de kinetoterapie sa nu se sfarseasca in momentul in care copilul alaturi de parinte iese din perimetrul centrului de recuperare, in calitate specialisti, ne dorim ca sfaturile, indicatiile, sugestiile pe care le oferim sa fie aplicate si in interiorul caminului. Acasa este locul in care copiii petrec cel mai mult timp si in care se simt cel mai confortabil pentru a explora si exersa ceea ce au invatat in urma sesiunii de kinetoterapie. Astfel, se va consolida stadiul la care se afla in prezent, lucru necesar pentru trecerea la o etapa de dezvoltare ulterioara. 

Din exterior, o sedinta de kinetoterapie cu un bebelus poate privita ca o joaca intre copil si terapeut. Ne dorim ca si parintele sa abordeze exercitiile ca pe o joaca intr-o maniera organizata atunci cand le vine randul sa exerseze acasa.
Sfaturile terapeutului nu se limiteaza doar la programul de recuperare, el face recomandari despre cum poate fi amenajat mediul in care copilul isi petrece timpul astfel incat acesta sa raspunda nevoilor de stimulare corecta a copilului, cum trebuie tinut in brate de catre cei dragi, cum este pozitionat in timpul somnului sau daca vorbim despre un copil mai mare cum alegem ghiozdanul potrivit, ce pozitii adopta la birou, ce sport este indicat sau contraindicat.


Concluzie:

In cele din urma, succesul terapiei de recuperare este o reflectare a sinergiei dintre competenta terapeutului, devotamentul parintelui si rezilienta copilului. Impreuna, aceste elemente construiesc o punte solida peste orice obstacol, asigurandu-i copilului cel mai bun start posibil in viata si oferindu-i instrumentele necesare pentru a-si atinge potentialul maxim. In aceasta calatorie, fiecare zi petrecuta impreuna, fiecare exercitiu partajat si fiecare progres, mic sau mare, este o victorie in sine, o dovada a puterii incredibile a iubirii, cunostintelor si colaborarii in fata adversitatii.

Articolul este realizat in colaborare cu kinetoterapeutul Elena Lazar , Asociatia KINETOBEBE - Recuperare Pediatrica


 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● Autor- kinetoterapeut Elena Lazar Asociatia KINETOBEBE (Recuperare Pediatrica)

 


Data ultimei actualizari: 20-03-2024

Recomandarile unui kinetoterapeut sunt esentiale in terapia de acasa Parintele, co-terapeutul copilului

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica confidentialitate date personale