Primul an cu bebe: perioada de lauzie (primul an cu bebe)

Dupa nastere, femeile trec prin perioada de lauzie, in care corpul si mintea se adapteaza noilor schimbari. Descopera ce trebuie sa stii despre aceasta perioada si cum poti sa te recuperezi sanatos. 

 

 

 

 

Perioada de lauzie: ce se intampla cu corpul femeii dupa nastere

 

 

 

 

Nasterea unui copil reprezinta un moment minunat din viata oricarei femei. Dupa nastere, urmeaza perioada de lauzie, acel proces de recuperare si adaptare atat fizica, cat si emotionala prin care trece mama. In acest articol, vei descoperi mai multe detalii despre lauzie si cum poti gestiona aceasta perioada importanta din viata ta.
 



1. Ce este perioada de lauzie - ce schimbari se petrec in corp dupa nastere

 

 

Perioada de lauzie este perioada imediat dupa nastere, in care corpul femeii trece prin diferite schimbari pentru a reveni la starea de dinaintea nasterii.
Tulburarile emotionale, precum schimbarile bruste ale starii de spirit, sunt normale si sunt cauzate de modificarile hormonale.

Daca apare despresia postpartum, care poate implica ganduri negative, cum ca nu esti o mama suficient de buna, ca nu poti sa ai grija de copilul tau sau ai senzatii ingrijoratoare fata de acesta in permanenta, se recomanda solicitarea ajutorului medical.

Este normal sa apara si oboseala in primele saptamani.  Pe langa schimbarile emotionale, vei putea avea modificari ale corpului, precum:
●    Dureri uterine;
●    Dureri de spate;
●    Dureri de sani;
●    Secretii vaginale;
●    Lohii (sangerari normale care au loc postpartum);
●    Schimbarea dimensiunii sanilor;
●    Incontinenta;
●    Caderea parului;
●    Vergeturi;
●    Transpiratie abundenta;
●    Furia laptelui;
●    Picioare umflate;
●    Latirea soldurilor;
●    Constipatie;
●    Hemoroizi.



2. Care este durata perioadei de lauzie (postpartum)

Aceasta perioada are loc dupa nastere si pana la reaparitia fluxului menstrual. Durata teoretica este de 6 saptamani dar fiecare femeie are propriul ritm de recuperare.

La cateva ore dupa nastere, uterul incepe sa scada in dimensiune, iar acest lucru poate cauza contractii mici, in special cand alaptezi, in cazul unei nasteri naturale. In cazul unei cezariene, vei experimenta dureri atunci cand te ridici sau faci miscari, iar incizia va fi si ea dureroasa.

In urmatoarele saptamani, sangerarile se opresc, iar corpul este aproape refacut. In cea de a sasea saptamana sunt permise activitatile fizice si contactul sexual.
 


 
3. Care este regimul alimentar recomandat in perioada de lauzie

In perioada de lauzie, planul alimentar trebuie sa fie unul echilibrat si sa includa:
●    proteine;
●    carbohidrati bogati in fibre;
●    grasimi sanatoase;
●    fructe;
●    legume;
Daca alaptezi, s-ar putea sa simti adesea foame. Acest lucru inseamna ca trebuie sa consumi calorii suplimentare pentru a le compensa pe cele pierdute in acest proces. De asemenea, se recomanda sa consumi multa apa.
In plus, ar trebui sa eviti urmatoarele:
●    alcoolul;
●    cofeina;
●    pestele care are un continut ridicat de mercur;



4. Activitatile interzise in perioada de lauzie

In aceasta perioada, se recomanda sa eviti:
●    activitatile fizice intense;
●    ridicarea greutatilor;
●    efortul fizic excesiv;
●    contactul sexual;
●    introducerea de obiecte in vagin (pot aparea infectii).


5. Ce presupune recuperarea dupa nasterea naturala

Recuperarea dupa nasterea naturala este un proces important. Desigur, este esential sa ai grija de copilul tau, dar nu trebuie sa te neglijezi.
Incearca sa te odihnesti cat mai mult. Chiar daca bebelusul se va trezi destul de des, incearca sa dormi de fiecare data cand aceasta doarme. De asemenea, nu ezita sa ceri ajutor. Corpul tau are nevoie sa se vindece, iar cu sprijinul familiei vei avea mai mult timp pentru odihna.
Adopta o dieta sanatoasa si incearca sa faci miscare. Medicul te va anunta cand poti incepe sa faci activitati fizice. Acestea nu trebuie sa fie obositoare, spre exemplu, o plimbare in parc va fi suficienta pentru a-ti creste nivelul de energie.
Primul scaun dupa nasterea naturala
In cazul nasterii naturale, este posibil sa ai primul scaun destul de rapid, in prima sau a doua zi. Cu toate acestea, constipatia poate aparea din cauza medicamentelor opioide folosite impotriva durerii, ceea ce iti poate provoca disconfort.
Alaptarea poate fi deshidratanta, iar acest lucru poate provoca constipatie. De aceea, este recomandat sa consumi apa si alimente bogate in fibre.


6 Cat dureaza concediul pentru sarcina si lauzie

In Romania, concediul pentru sarcina este acordat pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere. Dupa nastere, in perioada de lauzie, se acorda concediu tot de 63 de zile, conform Art 39 - Concediul si indemnizatia de maternitate | Norma.

In concluzie, perioada de lauzie este o etapa esentiala din viata unei femei dupa nastere. In aceasta perioada, este important sa acorzi atentie nevoilor corpului tau si sa urmezi indicatiile medicului pentru a facilita procesul de recuperare.

 


Dr. Nicoleta Gana, medic specialist obstetrică-ginecologie 
,,In perioada de lauzie, corpul mamei se adapteaza la schimbarile recente, de aceea este necesar sa acorzi atentie tuturor nevoilor tale fizice si emotionale. Odihneste-te, mananca sanatos si nu ezita sa ceri ajutor din partea partenerului sau a familie.” 

Articolul este dedicat mamicilor, dezvoltat in colaborare cu echipa Clinicii Nativia, experti in obstetrica si ginecologie.


 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

      • ● healthline.com/health/pregnancy/life-after-delivery/ 
      • ● clevelandclinic.org/health/articles/9682-pregnancy-physical-changes-after-delivery

 

 


Data ultimei actualizari: 28-06-2023

Gama noastra de produse indicate in Primul an cu bebe: perioada de lauzie

Vezi Politica confidentialitate date personale