Torticolis (primul an cu bebe)

Ce este torticolisul la bebelusi?


Torticolisul la bebelusi

 

Intr-un univers parental unde echilibrul si armonia sunt esentiale pentru cresterea sanatoasa a celor mici, intelegerea torticolisului si abordarea prompta a acestuia devin prioritati.
Prin acest articol, intentionam sa exploram cauzele, simptomele si metodele de diagnosticare oferind parintilor informatiile necesare pentru a naviga cu incredere prin aceasta provocare.
Vom discuta si despre importanta interventiei timpurii si cum anumite exercitii si tehnici de fizioterapie pot ajuta la corectarea acestei conditii, asigurand astfel un start sanatos in viata micutilor cu astfel de afectiuni.



Detectarea intuitiva a torticolisului: rolul esential al mamei

Legatura dintre mama si bebelus se creeaza imediat si poate incepe chiar din timpul sarcinii. Datorita acestui lucru, mama poate simti daca este ceva in neregula cu copilul inca din primele zile de viata. De asemenea, ea petrece cel mai mult timp cu sugarul, iar din acest motiv poate observa micile „imperfectiuni” ale copilului. Cel mai des parintii vin in cabinetele de kinetoterapie pentru a cere sfatul unui specialist. Una dintre principalele probleme pe care parintii le observa este pozitia anormala a capului. De cele mai multe ori, sugarul adopta aceasta postura din cauza torticolisului.

 

Torticolisul este caracterizat prin inclinarea laterala a capului intr-o parte si rasucirea acestuia in partea opusa. Acesta apare cel mai frecvent ca urmare a unei contractii unilaterale a muschiului sternocleidomastoidian (SCM). 


Probleme asociate Torticolisului

Ce este torticolisul la bebelusi?

Torticolisul la bebelusi nu este doar o simpla conditie care afecteaza postura capului; impactul sau se extinde mult dincolo de acest aspect, avand consecinte semnificative asupra dezvoltarii copilului. De la modificari fizice, cum ar fi plagiocefalia si asimetria faciala, pana la provocari in dezvoltarea neuromotorie si alimentatie, torticolisul poate influenta diverse aspecte ale sanatatii infantile. Aceasta conditie poate determina, de asemenea, dificultati in vederea si orientarea spatiala a bebelusului, afectandu-i capacitatea de a interactiona cu lumea inconjuratoare. Prin urmare, este crucial pentru parinti sa inteleaga amploarea impactului torticolisului si sa caute interventie timpurie pentru a asigura o dezvoltare sanatoasa si armonioasa a copilului lor.

Plagiocefalia: Aceasta este o afectiune caracterizata prin aplatizarea  craniului, care poate fi cauzata de o pozitie constanta a capului .

Asimetria faciala: Torticolisul  poate determina o asimetrie a fetei, o parte a acesteia fiind mai dezvoltata decat cealalta.

Intarziere in dezvoltarea neuromotorie.

Probleme cu vedere: Din cauza acestei afectiuni, ochii sugarului nu se pot alinia corespunzator, iar acest lucru poate influenta vederea.

Probleme de supt: Daca copilul are dificultati in a mentine capul in pozitie corecta, poate avea probleme in a se hrani corespunzator. Torticolisul poate face dificila pozitionarea adecvata a sugarului, la san sau la biberon, ceea ce poate afecta nutritia optima a copilului.

Tendinta de a folosi predominant o anumita parte a corpului (hemicorp): Sugarul o sa aiba tendinta de a folosi predominat ceea ce este in campul lui vizual. Deoarece capul este predominant rotit intr-o parte, acesta o sa foloseasca mai mult ceea ce poate vedea.

Asimetrie globala: Pe langa asimetria de la nivel cervical, un torticolis poate influenta si aliniamentul trunchiului si bazinului, ajungand chiar pana la nivelul picioarelor.



Factori de risc si incidenta torticolisului congenital

Una dintre formele torticolisului este cel congenital. Incidenta torticolisului congenital variaza in functie de populatie si de criteriile de diagnostic utilizate. In general, se estimeaza ca torticolisul congenital afecteaza aproximativ 0,3-2% dintre nou-nascuti.
Riscul de a dezvolta torticolis congenital poate fi crescut in anumite situatii, cum ar fi:
● pozitia incorecta a fatului in uter;
● nasterea prin cezariana;
● nasterea prematura sau cu greutate mica la nastere;
● antecedente familiale de torticolis congenital;


Concluzie:

In concluzie, este important sa consultati un specialist daca observati ca bebelusul dumneavoastra prezinta o pozitie preferentiala a capului sau orice alta problema asociata. Tratamentul precoce poate preveni aparitia complicatiilor si poate ajuta la imbunatatirea calitatii vietii bebelusului.  De asemenea, creste sansa unui tratament realizat cu succes. Abordarile terapeutice prin kinetoterapie  si osteopatice au un randament ridicat in cazul acestei afectiuni, in unele situatii rezultatele putand fi observate inca din primele sedinte.

Articolul este realizat in colaborare cu kinetoterapeutul Florin Matache, Asociatia KINETOBEBE - Recuperare Pediatrica


 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● Autor- kinetoterapeut Florin Matache Asociatia KINETOBEBE (Recuperare Pediatrica)

 


Data ultimei actualizari: 13-05-2024

Pentru orice ingrijorare, nu evita sa te adresezi medicului pediatru sau medicului de familie pentru recomandari! Torticolis

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica confidentialitate date personale