Al doilea trimestru de sarcina: alimentatia gravidei (totul despre sarcina)

Trimestrul doi de sarcina vine cu experiente diferite pentru orice mama, iar alimentatia joaca un rol important in aceasta perioada. Iata care sunt alimentele indicate si cele de evitat.

 

 

 

 

Al doilea trimestru de sarcina: alimentatia gravidei

 

 

 

 

Daca in primul trimestru de sarcina schimbarile au fost coplesitoare pentru fiecare mamica, in trimestrul doi parca lucrurile se mai linistesc. Greturile incep sa treaca sau sa nu mai fie asa prezente, poftele se modifica, copilul creste, iar sarcina incepe sa se observe atat cat sa te simti confortabil in noua postura.
 



Al doilea trimestru de sarcina - o noua abordare culinara


Insa, trimestrul doi (din saptamana 14 pana in saptamana 27) vine cu provocarile lui specifice.
Este perioada cand iti schimbi garderoba, fiindca unele haine nu se mai potrivesc si cand trebuie sa ai o grija si mai mare pentru alimentatie, pentru a fi intr-o forma optima, atat tu, cat si copilul.


Desi trimestrul doi este unul mai usor, fiindca au trecut temerile si fricile specifice de la aflarea vestii ca vei fi mamica, tot trebuie sa ai o grija sporita pentru tine si copil.

 



Cum se schimba alimentatia in trimestrul doi

In primul trimestru ai experimentat poftele si greturile care fie te-au facut sa mananci alimente pe care nu le-ai mai consumat inainte, fie ai poftit la unele care sa te faca sa uiti de senzatia de greata. In trimestrul doi, poftele pot avea o intensitate mai mare si te pot lua prin surprindere in situatii neasteptate. 

De asemenea, ti se poate face foame mai des si, uneori, vei lua pranzul mai devreme decat o faceai de obicei.
Un plan alimentar bine pus la punct te va ajuta sa eviti situatiile critice si sa ai pregatite mese si gustari, atat la birou, cat si acasa, cand esti in criza de timp.
 



Ce alimente sunt indicate in al doilea trimestru de sarcina

In al doilea trimestru se recomanda alimentele bogate in calciu si vitamina D, pentru ca vin in ajutorul dezvoltarii corecte a fatului. De asemenea, magneziul este la fel de important, deoarece face sarcina sa fie mai usoara, adica nu o sa te simti prea obosita sau extenuata. Mai mult, consumul alimentelor bogate in magneziu te ajuta sa scapi de durerile de cap, constipatie, greata, umflaturi sau crampe.

Alimentele bogate in fier si, nu in ultimul rand, acidul folic nu trebuie sa lipseasca din sarcina.
Prin urmare, odata ce ai intrat in trimestrul doi, ai grija sa iti faci un meniu alimentar care sa includa urmatoarele:

    Calciu si vitamina D: lapte, migdale, branza dulce, iaurt, orez, ciuperci;
    Magneziu, acid folic, fier: nuci, fulgi de ovaz si tarate, legume verzi (spanc, broccoli, salata, castraveti), leguminoase, fructe (capsuni, kiwi, portocale), fructe uscate;
     Acizi grasi si omega 3: somon, nuci, sardine;
     Proteine: fasole, quinoa, linte.
Idee de meniu in trimestrul doi:

Varianta de meniu

     Mic dejun: Tartină de pâine integrală cu avocado și tomate cherry / Omleta cu ciuperci / Cereale cu iaurt / Budincă de chia cu banane/ terci de ovăz cu semințe de cânepă și fructe uscate
     Pranz: : Pește cu broccoli și sos de tahini / Supa cremă de linte / Piept de pui la gratar cu salata/ Mâncare de spanac cu ciuperci/ Supă de năut cu chimen/ Mâncare de fasole verde
     Cina: Peste la gratar cu Orez / Quinoa la cuptor cu legume / Dovlecel umplut cu mei și legume / Paste cu sos de tomate și ciuperci
     Gustari: Banane / Migdale / Mix de semințe cu miere și lămâie, Legume cu pastă de avocado/

Bineinteles, este doar un exemplu de cum pot arata mesele potrivite, cu alimentele necesare indicate in trimestrul doi. Trebuie sa tinem cont, totusi, ca poftele pot da peste cap intreg meniul, chiar daca e planificat in detaliu. Copilul are nevoie de alimente nutritive, care sa il ajute sa se dezvolte, insa este important sa nu exagerezi si sa nu te bazezi pe ideea ca „mananci cat pentru doi”.



Ce poti face sa ai o alimentatie echilibrata in al doilea trimestru

Cum spuneam si mai sus, este important sa acorzi o atentie sporita alimentatiei in al doilea trimestru de sarcina. Ca sa te asiguri ca faci asta, incearca sa gatesti sau sa ai in frigider mancare asigurata pentru o zi intreaga. Nu sari peste mese si nu incerca sa te infometezi de frica kilogramelor in plus. Daca mergi la birou, atunci nu pleca fara pachet de acasa, plus cateva gustari. Alege intotdeauna alimentele sanatoase si acorda o atentie si mai mare atunci cand mergi la cumparaturi.


Pentru a te asigura ca totul este in regula si nu exista complicatii, atat in trimestrul doi, cat si pana in ultima zi de sarcina, tine o legatura permanenta cu medicul tau ginecolog.

 



Ce nu ai voie sa mananci in al doilea trimestru de sarcina

Acum trebuie sa mentionam si alimentele interzise in al doilea trimestru de sarcina. Pentru ca da, sunt unele care, desi iti creeaza o pofta nestapanita, este important sa te abtii de la ele. 

! Ouale crude si maioneza sau alimentele care contin oua crude;
! Branzeturile moi sau cu mucegai, pentru ca pot contine bacterii daunatoare;
! Fructele de mare si pestele afumat;
! Carnea cruda, incat poate fi infectata cu bacterii care afecteaza mama si copilul;
! Ananas si papaya pentru ca, odata consumate, cresc riscul de avort spontan sau nastere prematura.

De asemenea, trebuie sa eviti bauturile alcoolice si baturile acidulate cu indulcitori artificiali. Cafeaua trebuie consumata si ea cu moderatie in aceasta perioada. 
 



Eugenia Dobrescu, consultant în lactație certificat - IBCLC, consultant în nutriție certificat PBN (Plant Based Nutrition).

Trimestrul doi este o perioada foarte frumoasa pentru viitoarea mamica. A scapat de greturile din primele saptamani si incepe sa se bucure mai mult de sarcina. Cu toate acestea, alimentele trebuie consumate si alese cu grija, pentru ca acum pruncul se dezvolta si are nevoie de o mama sanatoasa, care sa fie atenta la cum si ce mananca.”

 

Articolul este dedicat viitoarelor mamici, dezvoltat in colaborare cu echipa Clinicii Nativia, experti in obstetrica si ginecologie.


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

      • ● www.medicalnewstoday.com
      • ● www.healthline.com
      • ● www.medicalnewstoday.com
      • ● www.hopkinsmedicine.org
      • ● www.apollocradle.comg

 

 


Data ultimei actualizari: 10-03-2023

Articolul este dedicat viitoarelor mamici. Al doilea trimestru de sarcina: alimentatia gravidei

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica confidentialitate date personale