Al doilea trimestru de sarcina este timpul in care poti sa descoperi sexul copilului. Afla care este ritmul de dezvoltare al copilului in aceasta perioada.
Cum creste bebe in al doilea trimestru de sarcina
Al doilea trimestru de sarcina incepe cu saptamana 14 si dureaza pana in saptamana 27. In toata aceasta perioada copilul se dezvolta, iar tu vei incepe sa ii simti o parte din miscari. Iata cum se dezvolta bebe, mai exact, in al doilea trimestru de sarcina.
Saptamanile 14-16 de sarcina
In saptamana 14 de sarcina bebelusul are aproximativ 9 centimetri de la crestet la sezut si cantareste aproximativ 40 de grame, fiind de marimea unei lamai. In aceasta saptamana apar expresiile faciale datorita impulsurilor nervoase de la creier.
De acum, muschii faciali ii permit copilului sa se incrunte si sa faca grimase, dar si sa priveasca intr-o parte si alta.
Incepand cu saptamana 15, scheletul incepe sa se dezvolte, fiind vizibil la ecografie. In aceasta perioada, copilul incepe sa isi suga degetul aratator, iar incepand cu saptamana 16 de sarcina, devine foarte activ deoarece descopera prima sa jucarie: cordonul ombilical. Daca pana acum greutatea si marimea bebelusului au fost asemanatoare cu cele ale unei lamai, in saptamana 16 de sarcina, acesta este de marimea unui avocado.
Chiar daca diferenta nu ti se pare una colosala, nu-ti face griji. In urmatoarea perioada, copilul va creste intens, luand in greutate de la o saptamana la alta.
In al doilea trimestru de sarcina este recomandat sa mergi la un medic ginecolog cel putin o data pe luna. Pe masura ce sarcina progreseaza, ingrijirea prenatala devine din ce in ce mai importanta si va consta in analize de laborator de rutina si teste care evalueaza cresterea si dezvoltarea copilului tau.
Saptamanile 17-20 de sarcina
Odata cu saptamana 17 depozitele de grasime incep sa se acumuleze la nivelul pielii copilului, iar glandele sudoripare se dezvolta la nivelul intregului corp. Daca in acest interval copilul are dimensiunea unei pere, in saptamana 18 el va avea marimea unui ardei gras. Tot acum, copilul incepe sa auda, iar toracele se misca in interior si exterior, mimand respiratia.
In saptamana 19 de sarcina, dezvoltarea senzoriala atinge nivelul maxim, iar in saptamana 20 vei putea simti primele miscari intense ale bebelusului tau. Incepand de acum, deoarece copilul are un ritm de dezvoltare din ce in ce mai accelerat, acesta se masoara de la crestet la calcai. La finalul saptamanii 20 de sarcina, fatul are dimensiunea unei banane mici.
Saptamanile 21-23 de sarcina
In saptamana 21, pielea fatului este rosiatica, incretita, iar venele sale sunt vizibile prin pielea translucida. Tot acum sunt vizibile si amprentele degetelor de la maini si picioare. In aceasta etapa, pleoapele sunt formate complet si incep sa se desparta, iar ochii se deschid.
Totodata, in aceasta perioada, fatul raspunde la sunete prin miscari usoare si cresterea pulsului. Si tu, la randul tau, este posibil sa simti o usoara miscare atunci cand fatul sughita. Nu-ti face griji, este ceva normal.
Incepand cu saptamana 22, copilul arata ca un nou-nascut in miniatura si este acoperit cu un tip de par fin, numit lanugo. Daca acum dimensiunea copilului este cat a unui dovlecel, la finalul saptamanii 23, acesta cantareste aproape 500 de grame. In aceasta perioada, auzul copilului tau este functional, astfel ca, poate auzi o versiune distorsionata a vocii tale, dar si bataile inimii. Tot acum se contureaza si amprentele degetelor de la maini si picioare, iar in cazul fetelor, uterul si ovarele sunt complet dezvoltate.
Saptamanile 24-27 de sarcina
Incepand cu saptamana 24 de sarcina, bebelusul sta treaz si doarme cu regularitate, iar creierul incepe sa se dezvolte mai rapid. In aceasta saptamana pielea este inca subtire si transparenta, insa acest aspect se va schimba in saptamana 25 de sarcina. Tot acum, parul creste din ce in ce mai mult, iar simturile devin atat de avansate incat, daca indrepti o lumina puternica in directia abdomenului, copilul o va sesiza. Daca la finalul acestei saptamani copilul este de marimea unei teline si cantareste aproximativ 600 de grame, incepand cu saptamana 26 de sarcina, acesta va lua in greutate pana va ajunge la circa 800 de grame.
Odata cu saptamana 27, care marcheaza si finalul celui de-al doilea trimestru, specialistii sustin ca bebelusii incep sa viseze. Tot acum, este posibil sa iti dai seama ca ritmul de somn al copilului tau poate sa fie diferit de ritmul tau de somn, tinandu-te, deseori, treaza noaptea prin miscarile pe care le face in timp ce se joaca cu cordonul ombilical. Tot incepand cu aceasta saptamana, este posibil sa sesizezi anumite miscari ritmice ale copilului, de care probabil nu ti-ai dat seama pana acum. Nu este cazul sa te ingrijorezi deoarece el doar… sughite. Sughitul este normal si frecvent, nu il deranjeaza pe copil si in general se mentine pe toata perioada sarcinii.
In aceasta perioada, plamanii sunt inca imaturi, insa capabili sa functioneze cu ajutor medical, motiv pentru care un copil care se naste la aceasta varsta, va fi capabil sa supravietuiasca. La finalul acestei saptamani, deci odata cu incheierea celui de-al doilea trimestru de sarcina, copilul va cantari aproximativ 900 de grame, fiind de marimea unei conopide.
Dr. Luiza Guzgă, medic specialist obstetrica-ginecologie
Este important ca o femeie sa fie informata cu privire la schimbarile normale la care sa se astepte in urmatoarea perioada din viata ei, astfel ca vizita la medicul ginecolog va fi de foarte mare ajutor. Totodata, o serie de investigatii simple ne pot oferi siguranta ca organismul femeii este sanatos, iar sarcina se dezvolta normal.”
Articolul este dedicat viitoarelor mamici, dezvoltat in colaborare cu echipa Clinicii Nativia, experti in obstetrica si ginecologie.
Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!
- ● Fetal Development by Trimester | Winchester Hospital
- ● How Your Fetus Grows During Pregnancy | ACOG
- ● Second Trimester: Symptoms and Baby Development | Pampers