Al treilea trimistru de sarcina: cum te pregatesti pentru nastere (totul despre sarcina)

Pregatirea pentru nastere are doua componente: cea fizica si cea emotionala. Afla in continuare ce presupune aceasta pregatire, indiferent de metoda de nastere. 

 

 

 

 

Cum te pregatesti pentru nastere: cele mai importante sfaturi de la specialisti 

 

 

 

 

Pregatirea pentru nastere incepe, de cele mai multe ori, inca din momentul in care este confirmata vestea cea mare: ca vei deveni mamica. Te gandesti la cum va fi bebelusul, la momentul in care il vei tine in brate pentru prima data, la numele pe care i-l vei alege impreuna cu tatal copilului si apoi te cuprind emotiile si nerabdarea. Cu toate ca intreaga sarcina este un sir de pregatiri pentru nastere, in ultimul trimestru acestea se intensifica. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta, pe scurt, cum ar trebui sa te pregatesti pentru nastere, indiferent de felul cum vei aduce pe lume bebelusul sau bebelusii mult doriti.
 



Cum te pregatesti de nastere indiferent de metoda aleasa 

Indiferent de metoda prin care vei naste, sunt anumite aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare inainte de aducerea pe lume a unui copil. In primul rand, discutam despre pregatirea psihica pentru nastere. Indiferent de planul pe care l-ai facut si de recomandarile medicului, este bine ca la nivel psihic sa te pregatesti pentru un scenariu in care lucrurile nu decurg exact asa cum ti-ai dorit. Nu este o gandire negativista, ci doar trebuie sa te obisnuiesti cu ideea ca, din anumite motive, ai putea naste prin cezariana in loc sa nasti natural sau invers.

 

Apoi, in ceea ce priveste pregatirile practice, ar fi bine ca de la inceputul trimestrului trei sa amenajezi camera copilului, sa incepi sa cumperi hainutele si lucrurile de care va fi nevoie pentru primele luni de viata ale celui mic. Oricum, vei simti nevoia sa faci toate acestea cu cateva saptamani inainte de nastere, cand vei experimenta dorinta de „nesting”- de a crea un loc sigur, primitor si confortabil pentru bebelus .

 


Cum te pregatesti de nasterea naturala 

Specialistii recomanda ca nasterea naturala sa fie prima optiune, daca starea de sanatate iti permite. Te vei recupera mult mai repede si, daca iti doresti mai multi copii, nu va trebui sa astepti la fel de mult pentru a ramane insarcinata din nou, ca in cazul unei cezariene.

Pentru o nastere naturala, pregatirea fizica ar trebui inceputa inca din primul trimestru de sarcina astfel:

● miscare in fiecare zi, mers pe jos si exercitii speciale pentru femei insarcinate;
● o alimentatie corespunzatoare;
● vitamine prenatale daca sunt recomandate de medicul curant;
● inscrierea la un curs de nastere, pentru a invata exercitii ce pot fi facute pentru a pregati corpul, tehnici de respiratie si metode de a depasi frica de durere;
● alegerea spitalului unde vei naste;
● stabilirea planului de nastere, impreuna cu medicul tau.

Este foarte important sa te misti cat de mult iti permite conditia fizica, pentru a face fata efortului nasterii. Acest lucru iti garanteaza mai multe sanse de succes. Este important sa pregatesti si zona genitala pentru nastere, iar in acest sens poti cere sfaturi medicului obstetrician sau unei moase. Spre exemplu, poti face masaj perineal, in saptamanile 34 si 35, pentru a pregati musculatura pentru nastere, reducand riscul de rupturi si necesitatea unei epiziotomii.

Nu uita si de bagajul pentru nastere, pe care ar fi bine sa il ai la indemana incepand cu ultimul trimestru. Astfel, in momentul in care vor incepe contractiile, doar vei lua bagajul si vei merge la spital.


Cum te pregatesti de nasterea prin cezariana? 

In principiu, pregatirea pentru cezariana nu ar trebui sa difere foarte mult fata de cea pentru nasterea naturala. La fel ca in cazul unei nasteri naturale, este indicat sa faci miscare pe parcursul sarcinii, pentru a te simti bine, pentru a nu avea probleme de sanatate, dar si pentru a avea o conditie fizica buna, care va influenta recuperarea mai rapida dupa operatie.

Cu aproximativ trei saptamani inainte de nastere, vei merge la consultul preanestezic. Este o consultatie cu un medic anestezist, in care se va alege cea mai buna metoda de anestezie pentru operatia de cezariana, in functie de starea de sanatate a viitoarei mame. Acest consult se efectueaza si in cazul nasterii naturale, daca se doreste o nastere cu anestezie epidurala.

Pregatirea efectiva pentru cezariana incepe cu o seara inainte de operatie. Medicul iti va spune de la ce ora nu vei mai putea manca si consuma lichide si daca este cazul administrarii anumitor medicamente.

In ziua operatiei, te vei prezenta mai devreme pentru efectuarea formalitatilor de internare, pentru analize, pentru monitorizarea bebelusului si punerea la punct a ultimelor detalii inainte de marea intalnire. Probabil ti se vor parea cele mai lungi ore din viata ta, deoarece vei dori sa ajungi mai repede in sala de operatii si sa iti intalnesti bebelusul.

Asadar, indiferent daca nasti natural sau prin cezariana, nu uita ca pregatirea are doua componente: cea fizica si cea emotionala si ar trebui sa le acorzi importanta egala.


Dr. Ruxandra Cigăran, medic specialist obstetrica-ginecologie

„Dr Ruxandra Cigaran, medic specialist în obstetrică-ginecologie, incurajeaza viitoarele mamici sa nu se teama de nastere, indiferent de modalitatea prin care vor aduce pe lume bebelusul: ,,Nasterea este un moment emotionant, atat pentru parinti, cat si pentru intreaga echipa medicala. Viitoarelor mame le recomand sa se informeze foarte bine despre ambele tipuri de nastere si sa nu uite ca medicii pun intotdeauna pe primul loc binele lor si al copiilor, chiar daca uneori inseamna ca planul de nastere nu va fi respectat.” 


Articolul este dedicat viitoarelor mamici, dezvoltat in colaborare cu echipa Clinicii Nativia, experti in obstetrica si ginecologie.


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

      • ● pregnancybirthbaby.org.au/preparing-for-child-birth
      • ● healthline.com/health/pregnancy/how-much-do-you-really-need-to-prepare-for-labor 

 

 


Data ultimei actualizari: 10-03-2023

Articolul este dedicat viitoarelor mamici. Al treilea trimistru de sarcina: cum te pregatesti pentru nastere

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica confidentialitate date personale