Fertilitate (totul despre sarcina)

Fertilitatea reprezinta capacitatea organismului uman de a concepe un copil. In opozitie, infertilitatea este dificultatea sau incapacitatea de a concepe in mod natural un copil. Infertilitatea este definita ca fiind imposibilitatea de a concepe un copil dupa un an de relatii sexuale neprotejate, daca ai sub 35 de ani si dupa 6 luni, daca ai peste 35 de ani.

 

 

 

 

Factorii care influenteaza fertilitatea

 

 

 

 

Rata de infertilitate creste dramatic iar Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca intre 60 si 80 de milioane de cupluri din intreaga lume sufera de infertilitate. In medie, 1 din 4 cupluri din tarile in curs de dezvoltare se confrunta cu infertilitatea. Datele indica faptul ca tehnologia de reproducere asistata (ART) a crescut cu 5% pana la 10% anual.


Pe de alta parte, imaginea evolutiei fertilitatii populatiei Romaniei in ultimele decenii este aceea a unei tendinte de scadere continua, care a inceput in primii ani dupa cel de-al doilea razboi mondial, s-a accentuat in perioada 1957-1966 si s-a redus ingrijorator in ultimii cinci ani.



De ce rata de infertilitate este in crestere


Exista mai multi factori pentru care infertilitatea afecteaza in mod egal atat femeile cat si barbatii:  varsta, stresul, greutatea, alimentatia, hidratarea, fumatul, alcoolul, somnul, mediul inconjurator, poluarea aerului si peventia medicala.



1. Alimentatia

Potrivit unui studiu relativ recent, realizat de oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare Robinson al Universitatii din Adelaide (Australia), consumul excesiv de preparate fast-food poate prelungi timpul necesar pentru a ramane insarcinata, in vreme ce un aport crescut de fructe pare sa accelereze acest proces
Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au studiat dietele a aproximativ 5.600 de femei din Australia, Marea Britanie, Irlanda si Noua Zeelanda.
Femeile care au consumat fast-food de patru sau mai multe ori pe saptamana au avut nevoie de aproximativ o luna mai mult pentru a ramane insarcinate, comparativ cu cele care nu au mancat niciodata sau rareori fast-food.
In plus, un studiu Harvard a demonstrat ca femeile pot reduce riscul infertilitatii cu 80% doar cu schimbari in alimentatie.

Indicele BMI (indicele de masa corporala) joaca un rol important in obtinerea unei sarcini.
Femeile care au indicele BMI peste 27 au un risc de 3 ori mai mare decat femeile cu un indice de masa corporala intre 18.5 si 25 sa nu poata concepe un bebe. 
Asa ca, modul in care te hranesti este extrem de important!



2. Stresul

Tot studiile arata ca generatia actuala este supusa unui stres indelungat care pare sa afecteze fertilitatea. Dar oare care sunt cauzele?

Vrei sa faci prea multe activitati
Cu siguranta ai o lista de activitati zilnice lunga, variata care pot genera conditii favorabile aparitiei stresului. Goana continua dupa ceva sau cineva iti creste nivelul de cortizol in mod constant, cortizolul fiind cunoscut ca hormonul stresului.

Tehnologia
Expunerea in exces la ecranele si imaginile telefoanelor sau a calculatoarelor scade capacitatea de concentrare si genereaza oboseala si stres.

Nu exista o lista de prioritati
Faptul ca exista atat de multe lucruri de facut, in fiecare zi, te poate aduce in situatia sa nu reusesti sa le duci pe toate la bun sfarsit in timpul planificat. Iar aceasta situatie este una generatoare de stres.

Reducerea impactului fizic si psihic al stresului
 Stresul exista si va exista in vietile tuturor, acest aspect este o certitudine, ceea ce este important de cunoscut este felul in care vei invata sa gestionezi stresul.

Starea de stres cronic duce la:
•    nivel ridicat de cortizol;
•    eliberarea scazuta a hormonului eliberator al gonadotropinelor (GnRH) si LH (hormon luteinizant) − ambele sunt necesare pentru ovulatie;
•    dezechilibrul de FSH, progesteron si estrogen;
•    calitatea scazuta a ovocitelor (prin potentiale inflamatii);
•    rata scazuta de implantare a embrionilor.



3. Somnul

Somnul de calitate si in cantitatea optima este crucial pentru sanatatea noastra fizica, psihica, mentala si emotionala. 
Partea creierului care controleaza hormonii somnului si ai starii de veghe, cum ar fi cortizolul si melatonina, este, de asemenea, responsabila pentru declansarea hormonilor de reproducere atat la barbati, cat si la femei.

Studiile au constatat ca:
● femeile care dorm mai putin de sapte ore au cu 15% mai putine sanse de a ramane insarcinate decat cele care dorm 7-8 ore pe noapte. 
● femeile care au facut fertilizare in vitro si care au dormit intre sapte si opt ore au avut cu 25% mai multe sanse de a ramane insarcinate decat cele care au dormit 9 ore sau mai mult.



4. Fumatul si alcoolul


Toxinele inhalate din fumul de tigara pot avea un impact asupra fertilitatii prin afectarea organelor de reproducere, a ovocitelor si a spermei. Consumul de alcool prelungit poate provoca, de asemenea, dezechilibre hormonale pentru femei  si poate, de asemenea, afecta sperma la barbati.



5. Hidratarea


Stiai ca o buna hidratare joaca un rol foarte important in sustinerea fertilitatii? Apa joaca un rol important in aproape toate functiile corpului. Aproximativ 55-60% din corp este alcatuit din apa. In cazul barbatilor, deshidratarea poate duce la scaderea calitatii spermei si la scaderea volumului de sperma. In cazul femeilor, deshidratarea afecteaza calitatea ovocitelor si determina secretie mai mica de mucus cervical, care este vitala pentru transportul spermatozoizilor catre trompele uterine.



Delia Peteu - 
Psiholog & Coach in Fertilitate
“Exista mai multi factori pentru care infertilitatea afecteaza in mod egal atat femeile cat si barbatii:  varsta, stresul, greutatea, alimentatia, hidratarea, fumatul, alcoolul, somnul, mediul inconjurator, poluarea aerului si peventia medicala“ 


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

      • ● articol elaborat de Delia Peteu-Psiholog & Coach in Fertilitate 
      • ● (Surse: Lynch et al. 2014; Minkowicz, 2018; Advanced Orthomolecular Research 2020)

 


Data ultimei actualizari: 11-05-2023

Gama noastra de produse utile in Fertilitate

Vezi Politica confidentialitate date personale