Eritemul fesier este cea mai intalnita afectiune dermatologica la bebelusi, legata de prezenta scutecului. Descopera toate cauzele posibile din articolul nostru.
Scutecul si aparitia eritemului fesier: ce este si cum trebuie sa se pregateasca mamele
Eritemul fesier este una dintre cele mai intalnite afectiuni in randul bebelusilor, care poate aparea chiar si cu o grija constanta dupa fiecare baie sau schimbare de scutec. Poate aparea inca de la scurt timp dupa nastere si poate avea diferite cauze, dar si solutii de tratament rapide, pentru ca parintii sa elimine riscuri majore.
1. Ce este eritemul fesier si de ce apare
Daca dupa ce ai schimbat scutecul copilului observi ca bebelusul are pielea din zona funduletului inrosita, inseamna ca poate avea eritem. Stai linistita, nu este nimic de care trebuie sa te sperii, doar sa intelegi de ce apare si cum poti sa tratezi afectiunea.
Eritemul fesier sau dermatita de scutec, asa cum mai este cunoscuta , este termenul care descrie roseata care se observa pe pielea bebelusului, in zona genitala si perianala sau chiar inghinala. In fapt, este o afectiune cutanata care apare din cauza scutecelor umede sau schimbate rar.
Pana la renuntarea la scutec, aproape toti bebelusii experimenteaza eritemul fesier. Desi nu este un caz de speriat in faza incipienta, daca nu se foloseste un tratament rapid, adecvat pielii sensibile a bebelusului, eritemul poate evolua.
Astfel, apar leziuni inconfortabile pentru cel mic si roseata puternica in zonele pielii care se freaca de scutec. Netratat se poate infecta secundar, adesea cu bacterii care traiesc in mod normal pe suprafata pielii sau cu bacterii gasite de regula in tubul digestiv precum Candida albicans sau Stafilococul auriu, in cazuri extreme.
2. Ce mai poate provoca eritemul fesier
Asa cum am observat mai sus, principala cauza a aparitiei eritemului fesier este legata de scutecele umede, schimbate prea rar, sau frecarea pielii in zona scutecului. Pe langa acestea, mai sunt si alte cauze care duc la eritemul fesier - dermatita de scutec:
● Scutecele prea stramte, hainele prea mici. Copiii sunt diferiti, la fel si marimea scutecului, chiar daca au masuri recomandate pe varste. Testeaza mai multe variante si alege-o pe cea confortabila pielii bebelusului. De asemenea, ai grija sa nu il deranjeze pe cel mic nici body-ul, care trebuie sa ii fie mai largut in zona scutecului.
● Produsele de ingrijire. La fel cum si tu, ca mama, cauti alternative la produsele de ingrijire care nu ti se potrivesc, la fel se intampla si pentru copil. Chiar daca sunt gandite si concepute special pentru bebelusi, pot avea reactii adverse, de aceea este bine sa le testezi eficacitatea.
● Infectiile bacteriene. Zona acoperita de scutec poate fi un mediu benefic pentru dezvoltarea bacteriilor, cum ar fi Candida albicans sau Streptococul de grup A. Insa, aceste infectii pot fi depistate din fazele incipiente, daca actionezi de la primele semne de roseata.
● Intoleranta la materialul sau substantele din care este confectionat scutecul sau sevetele umede folosite . In mare compozitia scutecelor si a servetelelor umede din care sunt confectionate este relativ asemanatoare de la brand la altul. Unii bebelusi pot manifesta reactii locale de intoleranta in urma contatului cu anumite materiale, colorante sau parfumuri. Incercati pe cat posibil sa optati , in acest caz pentru produse cu un continut ridicat in fibre naturale, care sa nu contina parfumuri , clor sau coloranti si cu un continut crescut de apa, in cazul servetelelor umede pentru bebelusi.
3. Simptomele eritemului fesier
Daca eritemul fesier este inca in faza debutanta, copilul s-ar putea sa nu aiba schimbari in comportament. Insa, asta nu inseamna ca nu vor aparea si ca nu va simti disconfort in zona funduletului. Odata ce apare eritemul fesier, se pot observa urmatoarele modificari:
● Zona este calda la atingere;
● Pielea este inflamata;
● Apar eroziunile si ulceratiile;
● Copilul simte un disconfort atunci cand ii este schimbat si pus scutecul.
4. Cand trebuie sa te ingrijorezi
Desi este o afectiune care nu trebuie sa te sperie, exista situatii care impun controlul la medic. Daca bebelusul tau are eritem fesier si ai aplicat toate masurile de ingrijire adecvate, dar au trecut mai mult de cinci zile si efectele nu se observa, atunci este un motiv de ingrijorare.
In acest caz, exista posibilitatea ca roseata sa se extinda, copilul sa fie mult mai agitat, iar tie sa iti fie dificil sa il schimbi si sa il calmezi. Prezinta-te la medicul pediatru pentru a examina starea bebelusului, dar mentioneaza si produsele folosite pentru ingrijire. Elimini, in acest fel, orice risc ulterior.
5. Cum eviti eritemul fesier
Cu toate ca majoritatea copiilor experimenteaza aceasta forma de roseata, este bine sa fii precauta, pentru a evita cazurile grave si a pastra pielea curata. Iata ce poti face:
● Ideal este sa schimbi scutecul la fiecare trei sau patru ore;
● La fiecare schimbare de scutec, foloseste apa calduta si un sapun adecvat pentru a-l spala;
● Aplica, de fiecare data dupa ce ii schimbi scutecul, o crema protectoare;
● Evita servetelele umede cu alcool, parfum sau agenti intesivi de curatare;
● Ai grija cum fixezi scutecul, pentru a nu fi prea strans.
Cu masurile potrivite, poti trece si de aceasta etapa pe care o poate experimenta copilul tau. Asta nu inseamna ca nu faci tot ce este mai bine pentru el, insa, unele lucruri iti pot scapa de sub control. Foloseste tratamentele potrivite si consulta pediatrul de fiecare data cand simti nevoia.
Dr. Alexandra Istrate Birzan - medic specialist pediatru
“Eritemul fesier sau dermatita de scutec este una dintre cele mai intalnite afectiuni dermatologice care apar la bebelusi. Nu este o regula stricta despre cum si de ce apare, insa mamicile trebuie sa se pregateasca si de aceasta etapa, calm si utilizand tratamentele potrivite“
Articolul este dedicat viitoarelor mamici, dezvoltat in colaborare cu echipa Clinicii Nativia, experti in obstetrica si ginecologie.
Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!
- ● ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559067/
- ● chop.edu/conditions-diseases/diaper-dermatitis-diaper-rash
- ● clevelandclinic.org/health/diseases/11037-diaper-rash-diaper-dermatitis
- ● healthline.com/health/diaper-rash#Symptoms