Primul trimestru de sarcina: schimbarile hormonale (totul despre sarcina)

Primul trimestru de sarcina vine cu o serie de schimbari hormonale care pot lua prin surprindere orice mamica. Nu sunt de speriat, insa, trebuie o atentie sporita pentru fiecare in parte.

 

 

 

 

Schimbarile hormonale ale corpului in primul trimestru de sarcina

 

 

 

 

Asadar, dupa testul de sarcina efectuat corect acasa, iar mai apoi primul control prenatal, unde afli cu exactitate ca vei fi mamica, urmeaza alte controale, dar si o serie de schimbari accelerate specifice. 

Pentru a nu te simti coplesita de toate modificarile aparute, iti vom povesti ce inseamna primul trimestru de sarcina si ce schimbari aduce organismului uman.
 



Schimbarile hormonale ce survin in primul trimestru de sarcina


Sarcina vine cu multe schimbari pentru femei, care sunt simtite atat la interior, dar se pot observa si la exterior. Unele dintre ele sunt stiute, poate din povestile altor mame sau din documentarile dinaintea sarcinii.
Altele, in schimb, pot fi alarmante si neasteptate, dar la fel de normale. Toate acestea vin cu emotii puternice pentru mama, mai ales in primul trimestru de sarcina, pentru ca atunci schimbarile sunt foarte intense. 

Pentru ca nivelul de hormoni in sarcina creste spectaculos, primul trimestru va fi unul care te poate lua prin surprindere.

Toate acestea se intampla pentru ca bebelusul sa fie in siguranta si sa se dezvolte armonios. Asadar, in primul trimestru de sarcina vei experimenta urmatoarele schimbari:

 



  Schimbarile bruste de dispozitie
Daca inainte de sarcina ai avut sindromul premenstrual, adica schimbari bruste de comportament, atunci sigur nu vei scapa de ele in aceasta perioada. Mai mult, ele pot fi la o intensitate mai mare si sa dureze mai mult timp, nu doar cateva zile pe luna, cum era obisnuit. 

Aceste schimbari sunt perfect normale, in special in primul trimestru de sarcina. Cu cat sarcina evolueaza, poti sa nu le mai resimti la aceeasi intensitate sau sa devina suportabile. Totusi, daca observi ca dureaza mai mult de doua saptamani si sunt insotite de greata, varsaturi sau schimbarea obiceiurilor alimentare, este bine sa discuti cu medicul tau ginecolog care iti supravegheaza sarcina, pentru a fi totul sub control.



  Probleme de concentrare

Primul trimestru debuteaza cu probleme de concentrare. Sunt absolut firesti, se intampla oricarei femei insarcinate si nu trebuie sa pui presiune pentru a duce la capat sarcinile la fel ca inainte. Vei observa ca pana si lucrurile mici, fie la serviciu, fie acasa, iti vor lua mai mult timp de concentrare. Schimbarile hormonale sunt de vina si pentru „lipsa memoriei”, cand uiti unde ai pus cheile de la casa sau orice alt obiect.

Ca sa te asiguri ca nu uiti nimic, incepe fiecare zi cu o lista care sa cuprinda taskurile pe care trebuie sa le bifezi. Nu exagera, insa, si fii cat mai realista. Daca un singur lucru iti va lua o zi intreaga, inseamna ca atat poti si este normal. Este o perioada mai intensa din punct de vedere hormonal in primul trimestru, de aceea este bine sa te odihnesti corespunzator, dar mai ales sa iei pauze cand e nevoie. 



  Firul de par devine mai gros

O alta schimbare pe care o poti observa din primele saptamani de sarcina este legata de firul de par. Acesta poate deveni mai gros si stralucitor la inceputul sarcinii, datorita hormonilor, insa, vei vedea ca odata ce nasti, redevine ce a fost candva, poate chiar si sa cada mai mult.

Pana atunci, insa, te poti bucura de o podoaba capilara mai bogata, ceea ce te poate face sa uiti de alte schimbari, mai putin placute. 



  Constipatia

Inca de la inceputul sarcinii, poti sa ai episoade tot mai dese de constipatie, chiar daca inainte nu erau frecvente. Din cauza ca progesteronul este mai ridicat, intestinele tale vor deveni mai lenese si de aici apare si constipatia. Tot din cauza acestuia, poti sa iti simti si sanii intariti, insa, vei vedea ca in al doilea trimestru nu vor mai fi la fel. 




  Sangerarile frecvente

Estrogenul este un alt hormon cu un nivel crescut in sarcina. El are rolul de a pregati peretii interni ai uterului pentru sarcina, prin cresterea numarului vaselor de sange. Prin urmare, poti sa manifesti sangerari nazale sau ale gingiilor (gingivita de sarcina). La fel, nu trebuie sa te sperii daca iti apar sangerari bruste, pentru ca ele sunt normale si hormonale. Insa, daca au o intensitate crescuta, atunci ai nevoie de sfatul medicului si de monitorizare.



  Mancarimi si iritatii

Tot din cauza hormonilor, s-ar putea sa dezvolti mancarimi si iritatii la nivelul pielii. Desi la prima vedere ai putea crede ca ai o problema, in realitate sunt schimbari survenite inca din primul trimestru de sarcina. 
Cand abdomenul incepe sa se mareasca, automat se va crea o senzatie de mancarime in zona respectiva. Cremele speciale, recomandate de catre medic, iti vor fi de ajutor in aceasta perioada. La fel, poti avea si iritatii la nivelul palmelor si talpilor, care nu ar trebui sa te sperie. Insa, daca persista si creeaza un disconfort mult prea mare, atunci discuta cu medicul tau si nu utiliza unguente care nu ti-au fost prescrise. 



Dr. Nicoleta Gana, medic specialist obstetrică-ginecologie

,,Incepand cu primul trimestru de sarcina, orice femeie insarcinata va trece prin mai multe schimbari hormonale. Toate sunt firesti, chiar daca au o intensitate mai ridicata sau neasteptata. Indemn orice viitoare mamica sa nu uite sa se relaxeze si sa apeleze la un specialist ori de cate ori simte ca ceva nu este firesc.”

Articolul este dedicat viitoarelor mamici, dezvoltat in colaborare cu echipa Clinicii Nativia, experti in obstetrica si ginecologie.


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

      • ● www.mayoclinic.org
      • ● www.todaysparent.com
      • ● www.healthline.com
      • ● www.nativia.ro

 

 


Data ultimei actualizari: 16-01-2023

Articolul este dedicat viitoarelor mamici. Primul trimestru de sarcina: schimbarile hormonale

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica confidentialitate date personale