Cum se face igiena orala la bebelusi si copii
1. Care este pasta de dinti potrivita pentru copilul tau
Inainte de a-l invata pe cel mic despre rutina ingrijirii dintilor este important sa te informezi mai intai tu ca parinte, si abia dupa aceea sa faci cele mai potrivite alegeri, in consens cu nevoile celui mic. Atunci cand apare primul dintisor, incepe de fapt si perioada de obisnuire a celui mic cu pasta de dinti, periuta si procesul de curatare a dintilor. Este important sa se inceapa acest ritual de ingrijire a cavitatii bucale cat mai devreme, deoarece procesul de obisnuire si de convertire intr-o activitate reflexa este unul de lunga durata iar altfel poate supune dintii de lapte la atacul cariilor, asta daca se intarzie prea mult.
♦ Pasta de dinti joaca un rol important in tot acest proces iar variantele disponibile pentru copii se impart in doua mari categorii: pasta de dinti cu fluor si pasta de dinti fara fluor. Fluorul este o componenta esentiala a pastei de dinti, deoarece protejeaza smaltul, previne aparitia cariilor, reduce numarul de bacterii din gura si incetineste demineralizarea smaltului. Aspectul care face diferenta in consumul de fluor, tine foarte mult de cantitate si de eliminarea riscului de inghitire. O pasta de dinti pentru copii trebuie in primul rand sa fie aprobata de Asociatia Medicilor Dentisiti din Romania si sa aiba un continut de fluor cuprins intre 500-1450ppm. Cantitatea de pasta de dinti pe care un copil cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 3 ani poate s-o foloseasca la un periaj, nu trebuie sa depaseasca dimensiunea unui bob de orez, iar pentru cei cu varsta de pana la 6 ani trebuie sa se foloseasca o cantitate de pasta de dinti similara cu un bob de mazare. In cazul bebelusilor de pana la 2 ani, care nu au format reflexul de a scuipa, se recomanda folosirea unei paste de dinti fara fluor, pentru a nu exista pericolul de ingestie.
♦ Fluorul inghitit are efecte negative atat asupra sistemului digestiv (diaree) cat si asupra dintilor, unde intervine negativ in structura smaltului, prin colorarea sau decolorare acestuia.
♦ Este important ca in perioada in care cel mic nu si-a format reflexul de a scuipa corect pasta de dinti sa consume si lapte, deoarece fluorul se leaga foarte bine de calciul din lapte si astfel poate fi eliminat.
♦ Evident, ca daca nu se doreste folosirea unei paste de dinti cu fluor, exista si varianta de pasta de dinti fara fluor, care asigura un periaj la fel de sanatos, poate fi inghitita dar care nu are capacitatea de a proteja smaltul dintilor.
♦ Insa in ultima vreme, a aparut si pasta de dinti fara fluor dar imbogatita cu hidroxiapatita. Acest ingredient este de fapt un mineral (Fosfat de calciu) care ajuta atat la intarirea smaltului cat si la prevenirea formarii petelor pe dintisori. Acest tip de pasta de dinti poate fi alternata cu o pasta de dinti cu fluor pentru rezultate bune si pentru evitarea demineralizarii dintisorilor de lapte.
♦ Un alt ingredient, tot mai des folosit in compozitia pastei de dinti este Xylitolul, datorita efectului sau inhibitor in proliferarea bacteriilor din cavitatea bucala, cauzatoare de aparitia cariilor.
♦ Un alt aspect important, care nu trebuie neglijat atunci cand se alege o pasta de dinti este agentul abraziv. Cea mai buna varianta pentru copii este argila, este sanatoasa, naturala si nu irita gingiile celor mici.
♦ Igiena gingiilor la bebelusi trebuie sa inceapa devreme, astfel incat sa se creeze un mediu propice pentru aparitia dintisorilor. Iar acest lucru il poti face cu ajutorul servetelele umede cu xylitol. Servetele sunt concepute cu o formula delicata si o textura unica astfel incat sa se asigure o curatarea delicata a gingiilor. De altfel ele pot fi utilizate si pentru igienizarea dintisorilor, atunci cand utilizarea periutei nu este o opțiune.