Acerola (ingrediente active)

Ciresul Acerola este o planta originara din regiunile tropicale, emisfera vestica si se numara printre fructele cu continutul cel mai ridicat de vitamina C. Mai este cunoscut si sub denumirea de cires din Indiile de Vest sau cires de Barbados 

 

 

 

 

Acerola - beneficii si contraindicatii

 

 

 

 

Aceste fructe de padure cu gust placut au un continut ridicat de vitamina C , aspect ce a starnit interesul atat pentru medicina traditionala cat si pentru cea moderna. Pe langa aportul important de vitamina C, Acerola vine si cu un plus de vitamina A, tiamina, riboflavina si niacina. 

 


Ce trebuie sa stii despre Acerola


Fructele descrise ca avand gustul dulce, parfumat si astringent sunt usor de consumat atat crude cat si gatite in diferite feluri de mancare. Insa cel mai adesea, fructul se gaseste sub forma de supliment alimentar. Acest lucru se datoreaza faptului ca fructele se deterioreaza relativ repede, in aproximativ cinci zile de la recoltare, pierzandu-se astfel o mare parte din nutrienti. Chiar si sucurile proaspete se pot strica rapid, cu exceptia cazului in care prezinta un adaos de conservanti. Totusi, cel mai bun mod de a consuma cirese Acerola sunt fructele proaspete, iar suplimentele nu ar trebui sa fie prima ta alegere.

Ce trebuie sa stii, este ca suplimentul de Acerola este de fapt o pulbere obtinuta din sucul deshidratat. Iar aceasta pudra, poate fi foarte usor de combinat in bauturi, smoothie-uri, iaurturi si multe altele preparate alimentare. De asemenea, poti face chiar smoothie-uri din fructele de acerola congelate.

Se spune despre Acerola ca poate ajuta la ameliorarea simptomelor racelilor obisnuite, in reducerea cariilor dentare si infectiilor gingivale, precum si pentru ameliorarea problemelor digestive. De asemenea, Acerola poate ajuta la imbunatatirea rezistentei fizice si la stimularea imunitatii.

100 g de fructe proapete de Acerola contin:

 

Apa: 91.41 gr Sodiu: 7 mg
Energie: 32 kcal Zinc: 0.10 mg
Proteine: 0.40 gr Acid ascorbic (Vitamina C): 1677.6 mg
Grasimi totale: 0.30 gr Riboflavina: 0.060 mg
Carbohidrati: 7.69 gr Folati: 14 µg
Fibre dietetice: 1.1 gr Vitamina A: 38 µg
Calciu: 12 mg  
Fier: 0.20 mg  
Magneziu: 18 mg  
Potasiu: 146 mg  
Fosfor: 11 mg  

 

 


Beneficiile cireselor Acerola

Beneficiile Acerola pentru sanatate se datoreaza in mare parte bogatiei sale in vitamina C. Interesant este faptul ca, pe masura ce fructele se coc mai mult, se pierde o mare parte din vitamina C, iar acerola, asa cum aminteam mai devreme se coace foarte repede, iar deprecierea fructelor este extrem rapida.

Intr-un studiu referitor la cantitatea de vitamina C pe care o contine Acerola in raport cu alte fructe, a fost surprinzator rezultatul intrucat, aceste cirese de Barbados atunci cand au fost cultivate in regim organic au surclasat multe fructe cunoscute ca fiind surse importante de vitamina C. Asadar, in urma studiului s-a demonstrat ca Acerola contine cantitati mai mari de vitamina C decat portocalele si capsunile. De asemenea, fructele de Acerola reprezinta si o sursa semnificativa de vitamina A.

Vitamina C este un nutrient necesar, solubil in apa si care nu este stocat in mod natural de organismul uman. Alaturi de vitamina A, vitamina C este un antioxidant esential in reducerea daunelor produse de radicalii liberi.

Dintre toate cercetarile asupra ciresei Acerola, studiile care se concentreaza asupra vitaminei C sunt cele mai amanuntite. Acest aspect confirma faptul ca Acerola poate fi considerata un supliment natural de vitamina C, care poate fi folosit pentru sustinerea normala a sistemului imunitar.

Ciresele Acerola datorita antioxidantilor pe care-i contine, pot fi considerate produse alimentare cu efect anti-aging, deoarece promoveaza pielea frumoasa si sanatoasa.

 


Doza recomandata de cirese Acerola

 


In acest moment, nu exista suficiente informatii stiintifice pentru a determina o doza zilnica recomandata pentru consumul de Acerola in functie de varsta consumatorului.

Este esential sa se respecte cu acuratete instructiunile relevante de pe etichetele produselor si sa fie consultat un farmacistul sau chiar medicul de familie, inainte de a se incepe consumul produselor pe baza de Acerola.

Dar trebuie sa stii ca 100 g de fructe de Acerola pot contine pana la 17000 mg de vitamina C, comparativ cu 50 de mg de vitamina C pe care le contine 100 g de portocale. 

Este important de retinut, ca desi doza de Acerola nu este determinata, doza zilnica recomandata de vitamina C este reglementata de institutiile abilitate:  0-6 luni - 40 mg; 7-12 luni - 50 mg; 1-3 ani - 15 mg;  4-8 ani - 25 mg; 9-13 ani - 45 mg; Baieti, 14-18 ani - 75 mg; Fete, 15-18 ani - 65 mg, Bărbații peste 19 ani - 90 mg; Femeile peste 19 ani - 75 mg. Doza maxima zilnica pentru adulti nu trebuie sa depaseasca 2000 mg vitamina C (sursa: Recommended Dietary Allowances).






Efecte adverse si Contraindicatii

 Fructul de Acerola este un produs alimentar sigur pentru majoritatea adultilor. Fructul contine o cantitate mare de vitamina C. Ar trebui consumat in cantitati moderate care sa nu furnizeze mai mult de 2000 mg de vitamina C zilnic. Dozele mai mari pot creste riscul de reactii adverse, cum ar fi diareea severa.


Contraindicatii
Nu exista suficiente informatii certe care sa confirme faptul ca fructele de Acerola sunt sigure de utilizat in cantitati medicinale, atunci cand exista o sarcina sau se alapteaza.

In doze mari, din cauza continutului ridicat de vitamina C se determina o crestere a acidului oxalic în organism, iar o supradoza poate creste riscul aparitiei de calculi renali.

Vitamina C din Acerola poate creste nivelul de acid uric si poate agrava guta.




Interactiuni posibile cu alte medicamente

Cantitatile mari de vitamina C ar putea reduce efectele warfarinei. Scaderea efectelor warfarinei poate creste riscul de coagulare.

Acerola contine vitamina C, iar aceasta poate creste cantitatea de aluminiu absorbita de organism.

 


Concluzie

Cercetarile sustin Acerola ca fiind o sursa importanta de vitamina C . Acerola pe langa vitamina C contine si o serie de vitamine, minerale importante, si in plus este o sursa semnificativa de antioxidanti. Consumul acestor cirese ca aliment sau ca supliment pot asigura aportul de vitamina C de care organismul tau are nevoie. Este recomandat consumul de Acerola mai ales in sezonul rece pentru sustinerea unui sistem imunitar sanatos!

Atentie! Niciun supliment nu este destinat sa trateze, sa vindece sau sa previna vreo boala!
Suplimentele alimentare nu inlocuiesc un mod de viata sanatos si o dieta echilibrata. Cititi cu atentie prospectul si informatiile de pe ambalajul produsului.


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de Acerola. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!

 


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● Acerola cherry-healthline.com
  • ● Acerola-webmd.com
  • ● Acerola-rxlist.com
  • ● Acerola -ncbi.nlm.nih.gov

 


Data ultimei actualizari: 24-10-2022

Gama noastra de produse cu continut de Acerola

Acest site folosește cookies pentru a furniza servicii și funcționalități personalizate. Prin vizitarea site-ului nostru, îți dai acordul pentru descărcarea acestor cookies.Am inteles

Poți afla mai multe despre cookies și poți schimba setările lor aici.