Retinolul reprezinta forma cea mai delicata a vitaminei A si este prezent adeseori in produsele cosmetice si dermatologice de skincare. Retinolul ca si ingredient sufera o serie de transformari sub actiunea enzimelor pentru a ajunge la forma de acid retinoic.
Retinolul- beneficii si mod de aplicare
Retinoizii sunt cei mai folositi si mai studiati compusi anti-imbatranire care pot reduce liniile fine si ridurile fetei. Tretinoina, sub numele de marca Retin-A, a fost primul retinoid. A fost folosit ca tratament pentru acnee in anii 1970, dar cercetatorii au descoperit mai tarziu ca acesta poate sa estompeze urmele de cicatrici lasate de acnee si chiar sa accelereze regenerarea celulelor superficiale ale pielii.
Ce trebuie sa stii despre Retinol
● Retinolul creste productia de celule ale pielii (proliferarea). Ajuta la desfundarea porilor. De asemenea, retinolul exfoliaza pielea si creste productia de colagen, ceea ce poate reduce aspectul liniilor fine si al ridurilor, oferind pielii un aspect mai "proaspat".
● Retinolul este un ingredient esential pentru produsele de skincare si il poti gasi sub forma de creme, lotiuni si seruri pentru piele.
● Produsele care contin retinol sunt disponibile pe scara larga fara prescriptie medicala, insa pentru concentratii mai mari de retinoizi acestea sunt disponibile doar pe baza de reteta.
Beneficiile Retinolului
√ Are actiune hidratanta si retexturanta pentru piele.
√ Ajuta la diminuarea ridurilor fine si a celor de expresie.
√ Accelereaza regenerarea celulara si creste productia de colagen.
√ Imbunatateste luminozitatea tenului conferindu-i acestuia un aspect neted si sanatos.
√ Poate "repara" cicatricile cauzate de acnee.
√ Previne blocarea porilor si formarea de comedoane.
Mod de aplicare
Atunci cand se utilizeaza Retinol pentru prima data, este bine sa se incerce mai intai pe o zona mica de piele, pentru a vedea daca apar reactii adverse. Este recomandabil sa se aplice pentru inceput o data la cateva zile si apoi sa se creasca treptat pana la o data sau de doua ori pe zi. La inceput, este posibil sa apara o serie de simptome precum: inrosire, prurit sau senzatie de arsura, dar acestea vor disparea pe masura ce pielea se obisnuieste cu tratamentul.
Pentru a utiliza retinolul, urmati instructiunile de pe ambalaj sau recomandarile specialistului dermatolog.
In general, iata pasii ce trebuie parcursi astfel incat rezultatele sa fie cele asteptate.
1 Este recomandabil ca rutina de aplicare a retinolului sa inceapa cu o curatare fina a pielii folosind un produs dedicat, urmata de o uscare prin tapotare a fetei. Nu se recomanda frecarea pielii in timpul utilizarii produselor cu retinol.
2 Apoi se aplica retinol intr-un strat subtire pe toata fata (cu grija sa nu ajunga la nivelul gurii, nasului si a ochilor). Ar trebui sa se utilizeze o doza de dimensiunea unui bob de mazare. In primele doua saptamani de tratament, se aplica retinolul numai o data la doua zile.
3 Iar rutina de ingrijire trebuie sa se termine cu o crema hidratanta faciala care nu va infunda porii (non-comedogenica).
4 Procedura de aplicare a retinolului este recomandat a se face seara.
Deoarece retinolul poate irita pielea, cel mai bine este sa incepeti procedura cu multa prudenta.
Efecte secundare
● Efectele secundare ale tratamentului topic cu retinol sunt de obicei temporare si includ: piele uscata, iritata, prurit sau arsura, inrosire, descuamare, arsuri solare.
Aceste reactii adverse ar trebui sa dispara treptat pe masura ce pielea se obisnuieste cu noul tratament.
● Efectuarea unor mici ajustari la rutina de ingrijire a pielii, poate ajuta la reducerea rosetii si a iritatiei pielii, simptome ce pot aparea odata cu utilizarea retinolului. Iata ce se poate face:
Sa se utilizeze un singur tip de produs cu retinol pe parcursul unui tratament.
Sa se utilizeze produsul cu retinol o data la doua zile, mai degraba decat in fiecare zi.
Sa se astepte cca. 30 de minute dupa curatarea fetei, inainte de a aplica produsul cu retinol.
Sa se evite produsele cu retinol daca exista arsuri solare, piele ranita sau alte iritatii ale acesteia.
Sa se utilizeze produse cu SPF 50 si palarii de protectie solara pentru a reduce expunerea la soare a fetei.
Concluzie
Pe masura ce trece timpul, este normal sa se observe anumite modificarii ale pielii. In plus, aproape toata lumea experimenteaza la un moment dat in viata “cosuri” si riduri. Dar exista o multime de tratamente diferite care pot ajuta la imbunatatirea aspectului pileii. Iar Retinolul este doar unul dintre multele ingrediente care pot fi de ajutor in acest sens. Este indicat ca intotdeauna sa se citeasca cu atentie instructiunile de folosire a produselor cu Retinol si la nevoie sa se ceara sfatului specilalistului dermatolog.
Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de Retinol. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!
Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!
- ● Retinol - www.health.harvard.edu
- ● Is retinol safe - www.healthline.com
- ● Retinol - www.clevelandclinic.org