Samburi amari de caise, 50 g, Solaris [5941828011944]
Samburii de caise sunt o sursa bogata de grasimi sanatoase si acizi grasi esentiali, nesaturati, precum sunt acizii de tip Omega 6 si Omega 3. De asemenea, continutul de proteine este unul considerabil. Regasim in compozitia samburilor de caise si unii aminoacizi esentiali, in special leucina si arginina. Aportul de carbohidrati si zaharuri este unul redus.
Inceea ce priveste micronutrientii, regasim in structura samburilor de caise urmatoarele vitamine si minerale:
vitamine – B17 (cea mai bogata sursa de amigdalina/B17), B15, B1, B2, B3, C, E;
minerale – calciu, potasiu, fosfor, magneziu, zinc, fier, sodiu.
Contine, totodata, antioxidanti (polifenoli, tocoferoli) si enzime naturale.
Proprietati
Continutul bogat in amigdalina (vitamina B17) evidentiaza in cazul samburilor de caise proprietati antitumorale, antiinflamatoare, antispastice, antitusive, expectorante. in ceea ce priveste beneficiile consumului de samburi amari de caise, regasim in literatura de specialitate urmatoarele mentiuni:
• continut bogat de amigdalina (vitamina B17) – samburii amari de caise reprezinta sursa cea mai bogata de amigdalina dintre toate sursele vegetale. Desi mai regasim amigdalina in semintele de mere, pere, gutui, piersici, in migdale, unele legume ori leguminoase (de exemplu: fasolea lima), samburii amari de caise contin procentul cel mai mare de amigdalina;
• pot ameliora durerile – conform medicinii chineze, samburii de caise pot fi folositi si in cazul durerilor articulare. Amigdalina din compozitia samburilor de caise are o actiune analgezica si antiinflamatorie. Conform unor cercetari, continutul de fibre al samburilor poate capta toxinele din corp, ajutand la eliminarea acesora. Prin acest efect detoxifiant, pot reduce inflamatia si pot fi considerati un supliment natural benefic in caz de artrita.
• pot reduce tensiunea arteriala – datorita continutului de acizi grasi de tip Omega 3, a tiaminei (B1) si a unor mineralelor din compozitia samburilor de caise (cum este, de exemplu, potasiul), acestia sunt recomandati in cazul hipertensiunii arteriale. Prin actiunea de reducere a tensiunii arteriale (sistolice si diastolice) si de mentinere a unor valori normale ale pulsului, pot imbunatati functionarea inimii si pot preveni insuficienta cardiaca.
• imbunatatesc memoria – acizii grasi esentiali de tip Omega 3 regasiti in samburii de caise pot imbunatati sanatatea mentala, reducand fluctuatiile dispozitiilor emotionale, iar fosforul are un rol important in tonifierea memoriei si in mentinerea unei stari alerte pe tot parcursul zilei. Unele cercetari au evidentiat faptul ca un aport regulat de omega 3 in cadrul alimentatiei sanatoase a fost asociat cu o rezistenta crescuta la declinul cognitiv si mental asociat cu inaintarea in varsta, precum si cu unele boli neurodegenerative, precum Alzheimer.
intaresc sistemul imunitar – vitamina B17 (amigdalina) prezenta in samburii de caise este recunoscuta pentru proprietatile sale imunostimulatoare, de incetinire a evolutiei bolilor, prin eliminarea celulelor daunatoare si prin combaterea actiunii radicalilor liberi.
• hranesc tenul si previn imbatranirea prematura – samburii de caise sunt bogati in grasimi sanatoase si acizi grasi esentiali (in special acid oleic si acid linoleic). Din miezul semintelor de caise se extrage un ulei care este folosit in industria cosmetica pentru hidratarea tenului, un ulei bogat totodata in vitamina E, potrivit in special pentru pielea uscata si tenul matur. Regasim uleiul de samburi de caise in special in compozitia unor creme, sapunuri si lotiuni de corp. Uleiul din samburi de caise se absoarbe usor in piele, motiv pentru care poate fi folosit ca ulei pentru masaj. Continutul de vitamina C si E actioneaza, totodata, ca un antioxidant ce combate efectele daunatoare ale stresului oxidativ si te ajuta sa te mentii tanara.
Mod de utilizare
Samburii de caise pot fi consumati ca atare sau macinati. De asemenea, poti presara cativa samburi de caise peste diverse mancaruri gatite ori salate ori ii poti integra in retetele de martipan, in gemul de caise sau orice alt tip de gem sau dulceata. Poti adauga seminte de caise si in iaurt, musli, cereale cu lapte, pentru un gust usor amarui.
Atentie! in ceea ce priveste administrarea samburilor de caise, recomandarea de consum este de 4-5 samburi pe zi. Sugeram respectarea dozei indicate pentru evitarea unor potentiale efecte toxice, nocive, datorate unui continut mare de acid cianhidric ingerat.
Contraindicatii
Este contraindicat un consum mai mare decat doza zilnica recomandata pentru consum.
Consumul repetat in doze mari poate conduce la o intoxicare cu acid cianhidric, care poate fi depistata prin simptome precum: greata, dureri de cap, senzatie de voma, dureri abdominale, ameteli, slabiciune fizica, confuzie mentala, convulsii, incapacitate respiratorie. Consumul unei cantitati mari de samburi de caise poate fi chiar fatal.
Contraindicat copiilor mici – A nu se lasa la indemana copiilor!
Contraindicat femeilor insarcinate
Se indica un consum in cure si pe tot parcursul zilei. Cantitatea de samburi administrata poate fi consumata deodata, insa este recomandat mai ales consumul in etape, pe tot parcursul zilei.
Ingrediente
samburi amari de caise
Valori nutritionale
100 g de samburi de caise amari prezinta urmatoarele valori medii nutritionale:
Valoare energetica 2587,71 kJ / 624,2 kcal
Grasimi 51,7 g din care acizi grasi saturati 4,4 g
Glucide 13,7 g din care zaharuri 13,7 g
Fibre 0,82 g
Proteine 25,51 g
Sare 0,40 g
Tara de provenienta:
Grecia
Prezentare
50 g