Cand se introduc alimentele cu potential alergen in alimentatia bebelusului
1. Ce este o alergie alimentara
In jurul varstei de 6 luni se poate incepe procesul de diversificare, o calatorie fascinanta, uneori cu peripetii, alteori cu zambete si pofta de cunoastere. Este inceputul descoperiri unei noi lumi, lumea gastronomiei, cu gusturi diferite, culori fascinante si texturi interesante. Insa aceasta etapa a diversificarii presupune si introducerea alimentelor cu potential alergen. Ce trebuie sa stii si cum trebuie sa actionezi atunci cand cel mic dezvolta o alergie alimentara, sunt intrebari ale caror raspunsuri trebuie sa le cunosti, astfel incat situatie sa poata fi tratata cu raspundere. Iata de ce, am apelat la asistentul univ dr. Martin-Hadmas Roxana Maria – specialist nutritie clinica si comunitara, pentru a raspunde unor intrebari menite sa ofere acea informatie esentiala pe care un parinte are datoria de a o cunoste.
Alergia alimentara reprezinta o reactie exagerata a sistemului imunitar in urma contactului cu o anumita proteina din alimente. Practic, organismul sesizeaza ca un anumit constituent alimentar este patologic si incearca sa il distruga. in tot acest proces de „lupta” imunitara, apare inflamatia si simptomatologia specifica alergiei. In principiu, alergia poata sa fie de mai multe tipuri, dar cea mai importanta este alergia mediata IgE. Ceea ce este important de mentionat este ca, desi frecventa alergiilor este mai mare la sugari si copii, simptomele specifice alergiei pot aparea la orice varsta.
2. Care sunt factorii de risc in cazul alergiei alimentare
Acesta intrebare surprinde un subiect foarte larg dezbatut si cercetat, dar inca fara raspunsuri concrete. Studiile de specialitate actuale mentioneaza urmatiorii factori de risc:
♦ Istoricul familial
Practic, copiii a caror parinti sufera de astm, eczeme, alergii alimentare, intolerante alimentare si/sau imunodeficienta au un risc mai mare de a suferi de o alergie alimentara, sau o alergie care nu este alimentara
♦ Istoricul medical personal
Prezenta unei alergii alimentare creste riscul de aparitie a altor alergii. De asemenea, dermatita atopica este frecvent corelata cu alergiile alimentare la varsta mica.
♦ Varsta
De obicei copiii au un risc mai mare de a avea alergii alimentare, insa nu suntem protejati in totalitate nici la alte varste.
♦ Deficitul de vitamina D
Acest deficit poate sa influenteze microbiomul si implicit poate afecta procesul inflamator de la nivel intestinal.
♦ Microbiomul
Un dezechilibru la nivelul florei intestinale poate sa influenteze semnificativ statusul inflamator si riscul de alergie alimentara
♦ Antibioticele
Ingestia de antibiotice creste riscul de dezechilibru de flora intestinala si poate sa creasca riscul de alergie alimentara
♦ Nasterea prin operatie cezariana
Unele studii arata ca nastere prin operatie cezariana este asociata mai frecvent cu un dezechilibru la nivelul florei intestinale, care poate sa reprezinte ulterior una dintre cauzele cresterii incidentei alergiilor alimentare
3. Care sunt alimentele cu potential alergen pentru bebe
Urmatoarele alimente sunt responsabile in 90% din cazuri de alergiile copilului
♦ Lactatele, practic este vorba despre alergia la proteinele laptelui de vaca (aplv) sau de capra (aplc), sunt cele mai frecvent diagnosticate la copii,
♦ Oul – desi albusul este cel mai frecvent incriminat, si galbenusul este inclus pe lista alergenilor de baza,
♦ Arahidele - Nuciferele si fructele cu coaja lemnoasa,
♦ Susan,
♦ Mustar,
♦ Peste si fructe de mare (crustacee si moluste),
♦ Glutenul, desi etichetarea se face pentru gluten, vorbim despre o intoleranta la gluten in cazul lui sau despre o alergie la grau,
♦ Soia,
♦ Lupin,
♦ Telina,
♦ Dioxid de sulf, acesta este un conservant alimentar regasit in diverse bauturi, conserve, condimente etc.
Pe etichetele produselor apare cel mai frecvent mentionat ca si E220.
Important de retinut!
Desi acestea sunt cele mai frecvent diagnosticate, trebuie sa luam in calcul ca orice produs alimentar care contine proteine poate sa provoace o reactie alergica.
Desi frecventa alergiilor este mai mare la copii, simptomele specifice alergiei pot aparea la orice varsta.
4. Cand si cum se introduc alimentele cu potential alergen
Conform recomandarilor actuale, in absenta altor indicatii medicale/dietetice, toti alergenii alimentari se introduc inainte de implinirea varstei de 1 an. Totusi, aceasta este recomandarea de baza pentru copiii sanatosi. in cazul in care exista diverse probleme de sanatate sau de dezvoltare, introducerea alergenilor poate sa fie amanata.
5. Cum iti dai seama ca este vorba despre o alergie alimentara
Reactiile unei alergii alimentare pot sa fie de doua tipuri: imediate sau intarziate. Reactiile imediate apar la cateva minute distanta de la intrarea in contact cu alergenul si sunt cele mai severe. Acestea pot sa varieze de la o eruptie cutanata in zona de contact cu alergenul sau in alte zone, la varsaturi, probleme de respiratie si soc anafilactic. Reactiile care apar mai tarziu sunt de obicei mai putin severe si se manifesta prin eruptii cutanate aparute la interval de cateva ore sau zile de la contactul cu alergenul, modificari de tranzit, lipsa de apetit, probleme de dezvoltare s.a. Spre deosebire de alergiile imediate, alergiile intarziate se descopera mult mai greu.
6. Care este primul pas in caz de alergie alimentara
Categoric se opreste consumul alimentului respectiv si se curata zona de contact. in functie de intensitatea reactiei, alergia poate sa reprezinte si o urgenta medicala (caz in care este necesara interventia medicala cat mai rapida). Daca apare suspiciunea unei alergii alimentare, este necesar controlul medical, inclusiv in reactiile minore, pentru a discuta despre modul in care aceste produse alimentare se vor aborda pe viitor (daca este necesara excluderea lor, pe ce perioada de timp , cum se face reintroducerea, cum se testeaza alimentele inrudite, s.a.).
Daca exista un teren atopic sau antecedente in familie, se recomanda un consult medical inainte de a incepe introducerea alergenilor de baza
Am pregatit mai jos o selectie de produse care nu contin nici gluten si nici lactoza, astfel incat bucuria culinara sa nu fie umbrita de nicio alergie. Hai sa-ti alegi favoritele cele mai gustoase!