Dieta fara gluten (informatii utile)

De multe ori cand auzi discutandu-se despre gluten te gandesti in general la grau si produse derivate, insa glutenul este un termen folosit pentru a descrie un amestec de proteine insolubile in apa (glutenina si gliadina), ce se gasesc in mai multe tipuri de cereale: grau, orz, secara, spelta, triticale si de asemenea, in produse derivate din acestea precum malt, bere, coloranti alimentari, otet de malt. 

 

 

 

Dieta fara gluten - riscuri si efecte adverse

 



Primele referinte legate de gluten dateaza din vremea budistilor, care consumau produse continand gluten (taietei) din dorinta de a elimina/limita consumul de carne.

Astazi glutenul, mai exact graul, reprezinta la nivel global cam 20% din aportul caloric. Aceasta familie de proteine este responsabila de textura gumata sau elastica a pastelor si painii si de aceea se foloseste in diverse produse ca agent de ingrosare chiar daca nu te-ai astepta sa gasesti gluten in ele (supe, sosuri, creme, dulciuri, mezeluri, cereale dulci, cipsuri, tortilla, dressing de salata, sos de soia, cartofi prajiti).


Patologii posibile generate de consumul de gluten

Exista 4 patologii legate de consumul de gluten:
alergia la gluten ( aproximativ 1 caz la 1000 de persoane, intoleranta la gluten ( boala celiaca ) - 1 caz la 100 de persoane, sensibilitatea la gluten - tot cu o frecventa de aproximativ 1% in populatie si ataxia data de gluten ( afectarea autoimuna a unor fibre nervoase ca urmare a consumului de gluten, afectare ce duce la aparitia de tulburari musculare ).

In aceste cazuri se recomanda o dieta fara gluten, aceasta ducand la disparitia simptomelor, insa in ziua de azi multe persoane adopta o astfel de dieta considerand ca este mai sanatoasa fara a avea insa vreun simptom legat de consumul de alimente cu gluten.


Studii de caz

Prin suplimentarea dietei cu proteine din gluten timp de o saptamana s-a constatat o imbunatatire a functiei imune prin cresterea activitatii limfocitelor natural killer.
Intr-un studiu in care oamenilor cu sensibilitate la gluten ( nu boala celiaca ) li s-au dat alimente cu gluten si produsi fara gluten, multi dintre cei care se considerau sensibili la gluten nu au prezentat simptome dupa consumul de alimente cu gluten si paradoxal, au remarcat discomfort digestiv dupa aportul de produsi fara gluten.

Intr-un alt studiu efectuat pe aproximativ 900 persoane, fara diagnostic de boala celiaca, dar care urmau dieta fara gluten, timp de o luna li s-au oferit capsule cu faina obisnuita la jumatate dintre acestia si celorlalti capsule cu o pudra fara gluten (placebo). Rezultatele au fost uimitoare si similare cu cele din studiul anterior, deoarece aproximativ 2/3 dintre participanti au afirmat prezenta de reactii atipice: adverse tocmai la capsulele fara gluten si pozitive la cele cu gluten. Acest tip de efect, negativ la ceva inofensiv, poarta denumirea de efect nocebo, in timp ce efectul placebo se refera la urmari pozitive la ceva ce ar trebui sa fie fara efect. Desi celor care s-au simtit mai rau primind o pudra inofensiva li s-a spus faptul ca simptomele lor digestive nu erau date de gluten ei au continuat sa manance astfel afirmand o stare psihica mai buna sub aceasta dieta.

Si intr-adevar, studiile arata ca multe persoane atunci cand consuma gluten prezinta simptome de depresie, oboseala si brain fog si unii dintre acestia chiar dureri articulare, senzatie de amorteala la nivelul extremitatilor, iar la inalturarea glutenului din dieta simptomele dispar sau cel putin se amelioreaza.


Beneficiile glutenului

Pentru ca cerealele contin gluten, acestea pot contribui cu o serie de beneficii asupra sanatatii cardio-vasculare, asupra sistemului imunitar si a microbiomului intestinal. Aparent o luna de dieta fara gluten duce la depletia intestinului de bacterii bune si la cresterea in exces a bacteriilor daunatoare. Mentinerea unei flore intestinale optime este esentiala atat pentru o functie digestiva buna cat si pentru pastrarea intregritatii barierei intestinale (acel strat unic de celule ce captuseste intestinul), impiedicarea trecerii compusilor toxici, agentilor patogeni din intestin in sange, functionarea corespunzatoare a sistemului imun.
De asemenea, atunci cand se evita cerealele integrale ce contin gluten si care sunt inlocuite cu produse cu nutrienti similari, se poate ajunge in timp la deficit de: fier, calciu, folat, tiamina, riboflavina, niacina, fibre.

Aceste carente par sa fie mai frecvente la femei si copii decat la barbati intrucat si nevoile acestora sunt mai mari. Studiile de asemenea au aratat cresterea consumului de produsi cu indice glicemic mai mare cu o prevalenta crescuta a obezitatii in randul celor care urmeaza o dieta fara gluten. Totodata, aceste persoane prezinta riscul de a avea un aport in exces de lipide si proteine din dorinta de a evita produsele cu gluten.

Articol realizat in colaborarea cu Raluca Georgiana Dinu - medic rezident Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice


 

Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse fara gluten. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34836247
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30545212
  • www.mayoclinichealthsystem.org
  • https://youtu.be/qBXE28jMWdY
  • https://youtu.be/UGUjl3nZBOc

 


Data ultimei actualizari: 20-07-2023

Gama noastra de produse dedicate pentru Dieta fara gluten

Vezi Politica confidentialitate date personale