Dieta ketogenica (informatii utile)

antioxidanti


 

 

 

 Ce este Dieta Ketogenica

 

 


Intr-o societate in care obiectivul unei vieti mai sanatoase este mereu prezent, dieta ketogenica se remarca prin potentialul sau de a oferi beneficii notabile, de la pierderea in greutate pana la controlul nivelului de zahar din sange.
Cu toate acestea, in aceasta calatorie spre un stil de viata ketogenic, trebuie sa fii constient de nuantele complexe ale acestei abordari alimentare.
Astazi, vom explora atat aspectele pozitive, cat si riscurile legate de dieta ketogenica, pentru a te ajuta sa iei o decizie informata si corecta pentru nevoile tale.


 

1. Ce reprezinta dieta ketogenica

Dieta ketogenica este una dintre cele mai populare diete din ziua de astazi, fiind aleasa ca stil de viata mai ales pentru beneficiile asupra siluetei. Chiar daca pare relativ noua, originile ei dateaza de la 1911 cand doi medici din Paris au observat faptul ca in perioadele de post alimentar crizele epileptice ale copiilor erau mai rare si aveau o severitate semnificativ redusa. Perioada prelungita de post alimentar se caracterizeaza prin producerea de corpi cetonici, iar in jurul anului 1921 dieta ketogenica devine cunoscuta pentru tratamentul epilepsiei. Ea presupune limitarea consumului de carbohidrati la 10-50 g/zi, sau aproximativ 10% din numarul de calorii zilnice, consumul a 20% din caloriile zilnice ca proteine, iar restul sa fie reprezentat la lipide. In aceasta dieta nu se face o distinctie intre tipurile de grasimi, practic fiind permis consumul de unt cu 82% grasime, bacon si slanina in orice cantitati atata timp cat se respecta procentele mentionate.  


2. Cum functioneaza dieta ketogenica

Limitand mult cantitatea de carbohidrati pe zi, secretia de insulina scade semnificativ iar organismul consuma rezervele din glucide din depozitele existente. Dupa 3-4 zile, grasimile devin sursa principala de energie, mai precis acizii grasi sunt transformati in corpi cetonici, proces ce are loc fara modificarea pH-ul organismului ca urmare a intrarii in starea de ketoza. 


3. Avantajele dietei ketogenice

● Contribuie la scaderea insulinorezistenta

Deoarece aportul de carbohidrati este mult redus, aceasta dieta duce la scaderea secretiei de insulina, a insulinorezistentei si a hemoglobinei glicate, imbunatatind profilul glicemic. Chiar daca aportul de grasimi este ridicat, se pare ca pierderea in greutate data de aceasta dieta este sustinuta in timp si persoanele care au trecut de la o dieta bogata in carbohidrati la una bogata in grasimi au inregistrat reduceri in greutate, insulinorezistenta si in marker inflamatori. 

In acelasi timp, aceste persoane consumau carbohidrati rafinati, dulciuri si nu legume, fructe si cereale integrale. Practic, daca vom lua un grup de persoane care mananca alimente foarte procesate si bogate in zaharuri de tipul dulciurilor, prajiturilor, torturilor si inlocuim aceste alimente cu grasimi, aportul de zahar scade dramatic si evident si valorile glicemice. Atunci cand consumam dulciuri independent de mese sau o masa bogata in zahar, glicemia va creste brusc. Adaugand la masa respectiva o sursa de grasimi sanatoase, varful glicemic va fi mai mic. Inlocuind masa bogata in zahar cu un amestec de grasimi si proteine, glicemia va avea o variatie foarte mica. Rezultate similare pot fi obtinute insa si in cazul in care urmam o dieta echilibrata, fara excese si cand asociem fibre si grasimi alaturi de carbohidrati simpli sau complecsi la fiecare masa. 
Un aspect important de mentionat este faptul ca la pacientii cu diabet zaharat de tip 1 aceasta dieta se asociaza cu cresterea frecventei hipoglicemiilor si a riscului de cetoacidoza diabetica.

● Contribuie la scadere in greutate prin mai multe mecanisme

Nivelul total de insulina este scazut intrucat aportul de carbohirdati este redus. Intrucat insulina creste lipogeneza, scaderea nivelului acesteia va duce la cresterea arderilor de grasimi.
In cateva studii efectuate s-a observat o scaderea a senzatiei de foame la pacientii care au urmat o dieta ketogenica. 
Un alt aspect care merita mentionat este faptul ca desi pierderea in greutate datorate dietei ketogenice este in prima faza mai mare decat in cazul unei diete sarace in grasimi, pe termen lung aceasta nu s-a dovedit superioara fata de alte tipuri de diete, scaderea in greutate la un an de la schimbarile de regim fiind similara. S-a dovedit faptul ca un procent semnificativ de kg pierdute in prima faza dupa adoptarea dietei ketogenice este reprezentat de pierdere de apa.
Ca procent de grasime pierdut, dieta ketogenica este similara cu cea bazata pe plante.

● Ajuta la reducerea numarului de crize epileptice prin mecanisme incomplete intelese

Se pare ca prezenta corpilor cetonici si schimbarea metabolismului de la cel predominant glucidic la cel predominant lipidic determina modificari la nivel cerebral in ceea ce priveste balanta neurotransmitatori inhibitori vs stimulatori, crescand nivelul de GABA (neurotransmitator inhibitor). De asemenea, se pare ca acest tip de dieta contribuie la scaderea nivelul inflamatiei si reduce cantitatea de specii reactive de oxigen. Efectele pe termen lung ale acestei diete in ceea ce priveste epilepsia nu sunt insa concrete intrucat multi participanti la studii nu au reusit sa mentina pentru multi ani acest tip de dieta restrictiva. Totodata, dieta nu a functionat pentru toti articipantii la studii, unii dintre acestia avand o reducere a crizelor cu >50%, iar pentru altii fiind ineficienta.


4. Dezavantajele dietei ketogenice

Este o dieta care poate creste semnificativ nivelul LDL-colesterolului/colesterolul rau (cu 44% fata de o dieta obisnuita) si nivelul de ApoB (o particula ce intra in alcatuirea lipoproteinelor cu potential aterogen mare) deoarece permite consumul unor cantitati mari de grasimi saturate, cunoscute ca factor de risc cardio-vascular foarte important.
Niveluri crescute atat de LDL cat si de ApoB sunt asociate cu risc ateromatos crescut si prin urmare risc crescut de probleme ale sistemului cardiac.
In acelasi timp, o dieta echilibrata ce contine legume, fructe si este mai saraca in grasimi, mai ales in grasimi saturate scade nivelul de colesterol rau. Cresterea aportului de alimente vegetale cu doar 3% contribuie la o reducere a riscului cardiovascular cu aproximativ 10% si a riscului total de mortalitate de orice cauza cu 12%. De asemenea, in tarile in care aportul de grasimi este unul redus si dieta este preponderent bazata pe plante, riscul de deces cauzat de infarct este de 17 ori mai mic.

Alte reactii adverse ale dietei: constipatie, la unele persoane stari de greata si voma, deficiente de vitamine si minerale, posibila afectare a structurii osoase cu pierdere de masa osoasa, cresterea riscului de calculi renali, modificari ale EKG-ului din cauza unor deficiente de minerale.


5. Dieta ketogenica este permisa in sarcina?

Este o dieta extrem de restrictiva si nu este recomandata in aceasta perioada a vietii. Cantitatea mica de carbohidrati presupune aport mic de legume si fructe si deci aport redus de numerosi micronutrienti, substante antioxidante si vitamine. Intotdeauna este bine sa se consume alimente cat mai variate din punct de vedere al culorilor alimentelor intrucat fiecare culoare semnifica anumiti fitocompusi, fiecare cu proprietati specifice. In cateva studii s-a constatat faptul ca urmarea dietei ketogenice in perioada conceptiei si sarcinii este asociata cu risc crescut de anomalii de dezvoltare ale fatului.

 

Dieta ketogenica este extrem de controversata si desi isi arata beneficiile in anumite situatii particulare, nu este o dieta potrivita pentru foarte multe persoane.
Este o dieta intens restrictiva, presupune consumul unor mese mici ca volum si nu foarte colorate prin cantitatea mica de carbohidrati ce este permisa si este de multe ori greu de sustinut pe termen lung. O modalitatea mai sanatoasa de urmare a acestei diete este ca grasimile consumate sa fie in procent cat mai mare, nesaturate si obtinute din uleiuri, nuci, seminte, avocado.

 


Concluzie:

In concluzie, dieta ketogenica poate aduce beneficii notabile, inclusiv pierderea in greutate si controlul nivelului de zahar din sange, dar vine si cu riscuri si efecte secundare precum deficiente nutritionale, simptome de adaptare initiala si presiune suplimentara asupra ficatului si rinichilor. Alegerea de a adopta aceasta dieta trebuie sa fie bine ponderata, luand in considerare nevoile si conditiile individuale, iar consultarea unui profesionist in sanatate sau nutritionist este esentiala pentru o abordare responsabila si sigura a dietei ketogenica. Este important sa pastrezi un echilibru si sa fii constient de potentialele riscuri si beneficii inainte de a decide sa urmezi aceasta cale alimentara.

Articol realizat in colaborarea cu Raluca Georgiana Dinu - medic rezident Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse alimentare potrivite in dieta ketogenica , deoarece cu Bebe Tei ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31805451/
  • ● www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9312449/
  • ● www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7353240
  • ● pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31996078
  • ● pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33274644/
  •  

Data ultimei actualizari: 19-12-2023

Gama noastra de produse din categoria Dieta ketogenica

Vezi Politica confidentialitate date personale