Dieta mediteraneana este specifica tarilor din zona bazinului Marii Mediterane si este considerata de multe decenii cel mai sanatos tip de dieta.
Dieta mediteraneana : Beneficii pentru Sanatate
In acest articol de blog, vom explora minunile dietei mediteraneene, dezvaluind secretele sale bine pastrate, beneficiile incredibile pentru sanatate si modalitatile in care si tu poti integra aceasta filosofie alimentara in viata ta de zi cu zi. Asa ca, pregateste-ti papilele gustative si fi gata sa descoperi o lume plina de arome autentice si sanatate durabila.
Este interesant de cunoscut faptul ca, populatiile ce urmeaza acest tip de dieta au o durata a vietii mai lunga si o prevalenta mai scazuta a bolilor cronice netransmisibile (boli cardiovasculare, afectiuni hepatice, diabet zaharat, sindrom metabolic, afectiuni cronice renale, cancere), care sunt principalele responsabile pentru scaderea calitatii vietii la varsta adulta.
O data cu evolutia medicinei si stiintei oamenii traiesc mai mult fata de acum cateva decenii, insa varsta inaintata este adesea insotita de aparitia bolilor cronice, care aduc cu ele dureri, limitari, neputinta si o scadere importanta a calitatii vietii de zi cu zi.
Beneficii - Dieta mediteraneana
Dieta mediteraneana aduce numeroase beneficii pentru sanatate, inclusiv imbunatatirea metabolismului si mentinerea unei energii constante pe tot parcursul zilei.
Adoptarea dietei mediteraneene poate sustine o piele sanatoasa si stralucitoare, datorita aportului bogat de antioxidanti care ajuta la protejarea si revitalizarea celulelor pielii.
1. Exista 5 zone pe glob unde oamenii nu doar ca traiesc mai mult, dar traiesc si mai bine, aproximativ o treime dintre acestia atingand varsta de 90 ani, in conditii de sanatate, avand o prevalenta scazuta a bolilor cronice. De asemenea, in aceste zone oamenii ating mai des varsta de 100 ani, nefiind impovarati de diverse afectiuni. Doua dintre aceste 5 zone in care populatia pare sa imbatraneasca sanatos sunt in preajma Marii Mediterane, fiind vorba despre Italia si Grecia.
2. Studiile arata ca la baza toturor bolilor cronice exista un status constant de inflamatie de nivel mic, ce duce in timp la imbatranirea si degradarea tesuturilor si organelor. Modelul Mediteranean de dieta consta in consumul de alimente neprocesate, cantitati mici de lactate, peste si carne, consumul crescut de legume, fructe, leguminoase, cereale integrale nerafinate si grasimi sanatoase. Mai precis, aceste alimente inseamna aport mare de antioxidanti din fructe, legume, de fibre din cereale integrale, de grasimi satanoase (nesaturate) din peste, avocado, nuci, seminte si ulei de masline, deci reteta completa pentru o imabtranirea sanatoasa si amanarea debutului multiplelor boli.
3. Dieta mediteraneana este asociata cu reducerea riscului de pierdere de masa musculara si de masa osoasa o data cu inaintarea in varsta, fiind bogata in proteine de calitate, vitamine si minerale ce sustin sanatatea acestor sisteme.
4. De asemenea, aceasta dieta se asociaza cu scaderea nivelulul colesterolului rau (LDL), fiind bogata in grasimi nesaturate si saraca in grasimi de origine animala, reducerea riscului de aparitie insulinorezistentei si a diabetului zaharat tip 2, fiind saraca in dulciuri concentrate, oamenii folosind mai degraba fructele ca dulce al zilei si scaderea riscului de infarct miocardic si alte boli cardiace si vasculare.
5. Este un tip de alimentatie care sustine sanatatea creierului, fiind bogata in acizi grasi polinesaturati esentiali DHA si EPA, aceiasi acizi care sunt in concentratii mari la nivelul creierului si mentin buna functionare a sistemului nervos central. Creierul este foarte abundent in acesti acizi grasi esentiali, ei fiind parte din structura atat a neuronilor cat si a celulelor giale. Sunt numeroase studii importante, renumite, care arata o legatura directa intre consumul de EPA (omega 3) si imbunatatirea starii generale, iar pentru unele persoane chiar ameliorarea simptomelor depresiei.
Acizii omega 3 se gasesc atat in peste cat si in surse vegetale precum alge, nuci, seminte de chia, insa raportat la cantitatea de mancare, pestele are cel mai mare procent de EPA, iar populatiile care traiesc in jurul Marii Mediterane consuma mai des peste si mai rar alt tip de carne (pui, porc, vita). Pe langa acizii grasi esentiali, un alt lipid care are o importanta deosebita in mentinerea functiei cognitive si in general in buna functionare a creierului este fosfatidilserina, care de asemenea se gaseste in concentratii mari in peste. Dieta mediteraneana sustine asadar sanatatea creierului si este dovedit ca are efect de protectiv impotriva declinului cognitiv ce apare cu varsta.
6. Cei ce urmeaza acest stil de alimentatie isi mentin mai usor greutatea constanta in timp si au greutati mai mici decat cei care urmeaza o dieta occidentala (cu multe alimente procesate). De asemenea, femeile gravide care adera la acest stil de alimentatie in perioada sarcinii au un risc scazut ca fatul sa prezinte anomalii de dezvoltare si de asemenea pun bazele metabolice pentru acesta, reducandu-i riscul cardiovascular si de a dezvolta diabet zaharat mai tarziu in viata.
In afara de macronutrientii bine cunoscuti, in alimente, mai precis in cele vegetale (inclusiv plante aromatice si mirodenii) se gasesc fitocompusi. Aceștia nu au functie nutritiva, dar au proprietati antiinflamatorii si antioxidante, astfel incat impactul lor asupra sanatatii si longevitatii este unul major. Dietele bogate in fitocompusi sunt cele bazate pe plante cum este si dieta mediteraneana. Printre compusii care sunt adusi in abundenta in organism prin urmarea unei diete mediteraneene se numara: antioxidantii de tip polifenolic, antocianinele (din fructele si legumele colorate in mov, albastru), sulforafanul din legumele crucifere (varza, brocoli, conopida), licofenul din rosii, fisetina (antioxidant de tip flavonoid) din capsuni, ceapa si castraveti.
Urmarea unei dieta sanatoase nu este singurul factor care duce la longevitatea mare a persoanelor din aceasta zona a lumii, de aceea dieta mediteraneana este considerata mai degraba un stil de viata Mediteranean, care include activitate fizica zilnica, chiar si sub forma de plimbari linistite, timp acordat pentru odihna, timp acordat celor dragi, existenta unui sistem social-familial strans, puternic, spiritualitatea si existenta unor teluri si aspiratii.
Reteta culinara mediteraneeana
Una dintre cele mai celebre si sanatoase retete mediteraneene este Salata Greceasca clasica. Aceasta salata simpla si delicioasa este preparata din ingrediente proaspete si ulei de masline extra virgin. Iata o reteta rapida pentru Salata Greceasca:
Ingrediente: 2 castraveti, taiati cubulete, 4 rosii, taiate cubulete, 1 ceapa rosie, taiata subtire, 1 ardei gras verde, taiat cubulete, 200 g branza feta, cubulete sau faramitata, Masline Kalamata, Oregano uscat, Ulei de masline extra virgin, Suc de lamaie proaspat stors, Sare si piper dupa gust.
Instructiuni:
Intr-un bol mare, combinati castravetii, rosiile, ceapa rosie si ardeiul gras. Adaugati branza feta si maslinele. Presarati oregano uscat peste ingredientele din bol. Stropiti salata cu ulei de masline extra virgin si sucul de lamaie proaspat stors. Condimentati cu sare si piper dupa gust. Amestecati delicat toate ingredientele pentru a le combina. Lasati salata sa se odihneasca in frigider timp de aproximativ 30 de minute inainte de servire pentru a permite aromei sa se dezvolte. Aceasta Salata Greceasca este o optiune perfecta pentru a incepe sa va bucurati de beneficiile dietei mediteraneene si de savoarea ingredientelor proaspete si sanatoase.
Savureaz-o in tihna!
Concluzie:
Stilul mediteranean, cel putin cel in varianta lui clasica, intrucat in zilele noastre incep sa se consume si in acele zone destul de multe produse procesate, mai ales in randul tinerilor, ramane unul dintre modelele cele mai sanatoase de stil de viata, fiind recomandat la nivel global si avand numeroase studii care ii sustin eficienta.
Articol realizat in colaborarea cu Raluca Georgiana Dinu - medic rezident Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse tipice acestui tip de Dieta, sau mai corect acestui Stil de Viata! Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale
Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!
- ● www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8442641/
- ● www.youtube.com/watch?v=E7W4OQfJWdw&t=1624s&ab_channel=AndrewHuberman
- ● www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10261651/
- ● www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627690/