Modificari ale pielii bebelusului (informatii utile)

O data cu venirea pe lume a bebelusului apar si temerile, ingrijorarile parintilor legate de adaptarea cu micutul lor. Iar aducerea celui mic acasa devine un moment emotionant, deopotriva coplesitor si care impune timp pentru cunoasterea reciproca.

 

 

 

Ce modificari ale pielii bebelusului pot aparea in primele 6 luni

 

 

 

Adaptarea nou-nascutului la viata extrauterina incepe imediat dupa nastere, cand apare primul tipat, prima respiratie, ulterior in primele ore isi regleaza temperatura treptat, trecand de la o valoare de 37 grade C din timpul vietii din uter, la o temperatura de 22-23 de grade C din mediul ambient.

 

 

Primele momente impreuna cu bebe

Dupa nastere incepe sa se construiasca atasamentul, noi medicii, facilitand ca acest contact sa se produca cat mai precoce. Se incurajeaza inca din primele ore alimentatia la san, pentru a crea legatura fizica si emotionala care va pune bazele relatiei de atasament pentru toata viata.

Primele luni de viata reprezinta perioada in care rata de crestere a copiilor este foarte accelerata, copiii iau in greutate in medie 750 g/luna in fiecare din primele 4 luni, alimentandu-se de preferat cu lapte matern, la cerere in functie de nevoile copilului (emotionale sau de foame). In prima luna bebelusii dorm mult, alternand perioadele de alimentatie cu cele de somn de 2-3 ore. Este importanta urmarirea curbei de crestere, din prima luna de viata, cand maturizarea neuronala este accelerata, fiind de nepermis o stagnare in greutate in prima luna de viata. Consulturile si relatia cu pediatrul trebuie sa existe pentru a avea un spor bun ponderal in aceasta prima luna de viata.

Pe parcursul acestor prime 6 luni de viata si pe masura ce acest organism se dezvolta, apar diverse modificari (cutanate, respiratorii, manifestari digestive, manifestari motorii). In articolul de fata vom trece in revista principalele modificari cutanate ale pielii bebelusului, care pot aparea in primele 6 luni de viata extrauterina.

 




Principalele modificari ale pielii nou-nascutului

Icterul

Dupa nastere, majoritatea nou-nascutilor fac icter, adica pielea lor, devine galben-portocaliu. Deoarece in uter fatul are nevoie de un numar mai mare de globule rosii pentru a se oxigena, dupa nastere, ele se distrug treptat, eliberand bilirubina. Pigmentul se depune in tegumente si mucose, uneori conjunctival (albul ochiului) pe care le coloreaza in galben. Icterul apare de obicei dupa 24 de ore de viata, atinge un maxim intre 3 si 7 zile, ulterior se remite progresiv.  La unii copii alaptati poate dura mai mult, aproximativ una-doua luni, si nu este un motiv de ingrijorare daca copilul creste bine in greutate si medicul a evaluat copilul pentru excluderea altor cauze rare. Deoarece icterul poate sa provoace somnolenta, parintii trebuie sa se asigure ca bebelusul se alimenteaza suficient, sa il trezeasca la 3-4 ore, sa il stimuleze la supt, sa completeze alimentatia la nevoie cu lapte muls sau formula, daca acesta nu suge eficient la san. Cu cat copilul mananca mai mult, va avea mai multe scaune si diureza mai abundenta, icterul se remite. Daca nou-nascutul este letargic, nu suge, are alte simptome asociate, este indicat sa se anunte medicul de familie sau pediatrul.



 



In afara coloratiei, pielea nou-nascutului poate prezenta unele modificari tranzitorii care pot ingrijora parintii sau pot sa ridice probleme de gestionare a situatiilor. 



! Alergia cutanata

La unii copii cu teren atopic, poate apare o reactie cutanata tip eritem extins insotita de edeme, sau leziuni hiperkeratozice (uscate, aspre, descuamate), asociate sau nu cu simptome digestive la administrarea de lapte praf (care contine proteine din laptele de vaca), la anumite alimente consumate de mama care alapteaza, la anumite produse cosmetice nepotrivite pentru nou-nascuti, detergent, etc. Dintre alimentele consumate de mama care pot produce alergii la copil se numara: ciocolata, cafeaua, fructele de padure, anumite seminte, oul, glutenul, produsele din lapte de vaca, orice produs semipreparat sau care contine coloranti, conservanti, amelioratori de gust, etc. Este necesar consult medical pentru a corecta la timp si pentru a se reduce hipersensibilizarea.

 

! “Eritemul alergic”

Aceasta manifestare cutanata reprezinta o adaptare la mediul extrauterin. Aspectul leziunilor este similar alergiei, diferenta intre alergie si ”eritemul alergic” este ca, in cel de al doilea caz , manifestarile cutanate pot sa treaca de la sine, sau se pot extinde, dar nesistematizat, unele apar, altele dispar, nu sunt periculoase si nu sunt insotite de edem (umflarea) palmelor, plantelor, buzelor. Acest tip de afectare cutanata nu este periculoasa, dar daca nu se mentin regulile de igiena corespunzatoare, elementele cutanate se pot suprainfecta (se transforma in ”cosuri”) si apare foliculita – o boala a tegumentelor pentru care este nevoie de tratament recomandat de medic.

 

! Acneea neonatala

Este o afectiune a pielii nou-nascutului care se manifesta la 2-4 saptamani dupa nastere, prin aparitia de mici pustule pe fata (in special pe obraji), pe un fond inflamator, o roseata generalizata, care se datoreaza unor modificari hormonale, unui transfer de hormoni de la mama la copil in perioada perinatala (transplacentar, prin lapte) si favorizeaza o secretie a glandelor sebacee de la nivelul fetei, (altfel inactive la aceasta varsta) si suprainfectia acestora cu germeni din mediu – de obicei stafilococ. Daca este sever (extins) sau suprainfectat necesita consult medical.



! Sudamina – sau ”bubitele de caldura”

Acesata forma de manifestare a pielii reprezinta o eruptie polimorfa pe tot corpul, dar predominant in zona gatului, a pliurilor, a regiunilor neexpuse la aer, unde copilul transpira si evaporarea transpiratiei nu este posibila. Este important sa nu supraincalzim copiii, sa nu ii infofolim, sa facem baia zilnica obligatorie, chiar doua bai pe zi daca este nevoie, daca este foarte cald, sau copilul transpira mai abundent.

 

! Puncte de grasime – millium sebaceu

In aceasta situatie discutam despre mici puncte albe-galbui, usor proeminente, pe fata, in special in zona nasului, care reprezinta o acumulare de grasime. Nu necesita tratament, ele vor disparea in timp, prin toaleta obisnuita a fetei.  

 

! Crustele de lapte (dermatita seboreica a pielii capului)

In primele luni de viata, pe pielea capului, la radacina sprancenelor, se formeaza la anumiti copii, cruste galbene seboreice, uneori in strat gros. Scuamele subtiri si fragmentate se pot indeparta dupa baita prin perierea blanda. Uneori poate fi necesara si folosirea unor sampoane speciale.

 

! Eritemul fesier

Este o forma de iritatie a pielii situate sub scutecfesier, inghinal, zona genitala, uneori extinsa spre coapse. Din pacate, aceste leziuni deranjeaza copilul – il ustura, in special in momentul eliminarii scaunului sau urinei, acesta este mai agitat, mai iritabil. Cauza eritemului fesier este iritatia produsa de aciditatea urinei sau scaunului nou-nascutului, atunci cand nu este schimbat la timp, sau in anumite situatii cand exista infectii urinare sau digestive. In anumite situatii, cand eritemul persista, regiunea se extinde, trebuie consultat medicul.



! Hemangioamele plane (superficiale) si nevii pigmentari

Acestea sunt leziuni tegumentare destul de frecvente, nepericuloase si care se pot confunda cu iritatiile pielii. Acestea sunt zone rosii, cu dimensiuni diferite, bine delimitate, de forma neregulata, intalnite cel mai adesea pe pleoape, frunte, in jurul nasului, occipital (la ceafa), dar si oriunde pe corp. Specificul acestor leziuni este ca nu dispar de la o zi la alta si nu isi modifica culoarea sau dimensiunile, cu exceptia unei intensificari a culorii la plans. Ele reprezinta un conglomerat de vase mici de sange situate sub piele, care s-au dezvoltat in exces, fara functie si care vor involua treptat pana la disparitie in cateva luni.

Nevii pigmentari sunt zone hiperpigmentate, maronii, plane, ca niste alunite mai mari, care reprezinta aglomeratii de melanina in structura pielii. In anumite situatii, cand au o anumita dipozitie sau sunt in numar mai mare de 5, necesita consult pentru evaluarea altor anomalii asociate.



 


Speram ca informatiile noastre sa-ti fie de un real ajutor in identificarea principalelor modificari ale pielii nou-nascutului. Insa pentru a te asigura ca cel mic este sanatos iti recomandam sa consulti intotdeauna un medic neonatolog (prima luna) sau un medic pediatru pentru cele mai bune sfaturi!

 

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● Dr. Chiriac Cristina Elena - medic primar neonatologie și specialist pediatrie

Data ultimei actualizari: 26-10-2022

Gama de produse utile in Modificari ale pielii bebelusului

Vezi Politica confidentialitate date personale