Periajul corect al parului (informatii utile)

caolin

Atunci cand vine vorba de rutina ta zilnica de ingrijire a parului, poate parea ca perierea este un gest simplu si neimportant. Totusi, ai fi surprins sa afli ca modul in care iti periezi parul poate face o diferenta semnificativa in sanatatea, aspectul si starea generala a acestuia.

 

 

 

 Cum se piaptana corect parul pentru a nu se rupe

 

 

 

De la selectarea corecta a periei pentru tipul tau de par pana la aplicarea tehnicilor potrivite de periere atunci cand parul este umed sau uscat, acest articol te va indruma in descoperirea strategiilor pentru o ingrijire eficienta si sanatoasa a parului. Insa, inainte de a expune tehnica de periere a parului sau beneficiile acesteia, trebuie sa afli cateva informatii despre ciclul de viata al firului de par, pentru a intelege procesul de pierdere a parului in urma periajului.


Ciclul de viata al firului de par 

Faza anagen: Este faza de crestere activa a parului. In aceasta faza, parul creste cu o viteza medie de 1 cm pe luna. Faza anagen dureaza de obicei intre 2 si 6 ani. Faza anagen este cea mai lunga faza a ciclului de viata al firului de par. In aceasta faza, parul creste activ si se formeaza noua radacina a firului de par.
Faza catagen: Este o faza de tranzitie intre faza anagen si faza telogen. In aceasta faza, cresterea parului se opreste si bulbul pilos incepe sa se micsoreze. Faza catagen dureaza aproximativ 2 saptamani. Faza catagen este o faza scurta de tranzitie intre faza anagen si faza telogen. In aceasta faza, cresterea parului se opreste si bulbul pilos incepe sa se micsoreze.
Faza telogen: Este faza de repaus a parului. In aceasta faza, parul este expulzat din foliculul pilos. Faza telogen dureaza de obicei intre 2 si 3 luni. Faza telogen este faza de repaus a parului.
In mod normal, fiecare folicul pilos trece prin aceste trei faze de mai multe ori in timpul vietii. Cu toate acestea, durata fiecarei faze poate varia in functie de varsta, sex si factori genetici.

In mod normal, aproximativ 85% din toate firele de par de pe scalp se afla in faza anagen, 10% se afla in faza catagen si 5% se afla in faza telogen.


Beneficiile pieptanatului

Descoperiti beneficiile perierii corecte, afla de ce numarul de perieri zilnici nu conteaza atat de mult pe cat crezi si obtine sfaturi esentiale pentru a pastra parul sanatos si stralucitor. Indiferent daca ai parul lung sau scurt, drept sau cret, acest articol iti va dezvalui toate informatiile de care ai nevoie pentru a-ti transforma rutina de ingrijire a parului intr-un act de dragoste pentru frumusetea si sanatatea acestuia.

● Sanatatea si stralucirea parului.
Glandele sebacee situate la nivelul foliculilor pilosi produc uleiuri naturale care ajuta la lubrifierea scalpului. Atunci cand se periaza corect parul, se ajuta la distribuirea acestor uleiuri naturale si sanatoase, de la radacinile parului pana la varfuri, conferindu-le un luciu natural.
● Stimularea scalpului.
Perierea usoara a parului este ca un masaj miniatural care stimuleaza scalpul, ceea ce incurajeaza circulatia sangelui si posibil cresterea parului.
● Eliminarea parului cazut.
Este normal sa pierdeti intre 50 si 100 de fire de par pe zi, deci, atunci cand iti periezi parul zilnic, ajuti la indepartarea parului cazut.

Despre periaj si stimularea cresterii parului
Expertii sugereaza ca perierea parului zilnic poate stimula circulatia la nivelul scalpului si imbunatati distributia sebumului de-a lungul axului firului de par. Acesta confera parului un aspect mai lucios si mai neted - dar este putin probabil sa faca ca parul sa creasca mai repede in realitate.
Cresterea fluxului sanguin poate furniza mai multi nutrienti si oxigen foliculilor de par. Acestea sunt apoi distribuite pe lungimea parului, dandu-i un aspect mai plin si mai lucios. Cu toate acestea, exista putine dovezi care sa indice ca ar incuraja cresterea parului daca foliculul a incetat deja sa produca par.
Stilistii profesionisti de par au respins, de asemenea, teoria, desi sunt de acord ca perierea parului in fiecare zi este o modalitate excelenta de a avea un scalp sanatos si, in final, un par sanatos.


Cat de des trebuie periat parul

Daca rutina ta de ingrijire a parului implica "100 de perieri pe zi", s-ar putea sa doresti sa-ti reconsideri strategia. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, parul nu are nevoie de 100 de perieri pe zi. Aceasta este o legenda. De fapt, un studiu mai vechi a examinat perierea si caderea parului pe o perioada de 4 saptamani. In timpul acestei perioade, participantii si-au periat parul cu frecvente diferite in fiecare saptamana.
Dupa 4 saptamani, cercetatorii au descoperit ca, caderea parului a fost redusa prin reducerea frecventei de periere. Cu alte cuvinte, perierea mai intensa este asociata cu o cadere mai mare a parului.
Avand acest lucru in vedere, se recomanda in general sa-ti faci o periere a parul de doua ori pe zi, o data dimineata si o data seara. Acesta este un mod sanatos de a distribui uleiurile naturale ale scalpului prin parul tau.
Perierea excesiva poate cauza despicarea varfurilor, fragilizarea firelor de par si poate duce la rupere si cadere a parului. Pentru a minimiza acest lucru, asigura-te ca vei peria parul doar atat cat este este nevoie pentru a-l descurca sau coafa.
Daca ai parul lung, purtarea acestuia intr-o "coada de cal" sau coc lejer poate mentine parul departe de fata si astfel sa impiedice incurcarea lui din cauza vantului. Ca urmare, s-ar putea sa nu fie nevoie sa fie periat la fel de des. Ai grija sa nu porti parul intr-o coada sau intr-un coc prea strans, deoarece il predispui la alopecia de tractiune.  In schimb la barbati parul prins in coada poate conduce destul de frecvent la pierderea multor fire de par.


Tehnica de periere a parului

Iti piepteni parul de la radacina la varfuri? In acest caz, ai inceput deja intr-un mod nepotrivit! Inceperea de la radacina si tragerea parului spre varfuri poate duce la smulgerea firelor din folicul, provocand ruperea parului. Recomandarea este sa incepi la cativa centimetri mai jos de la varf si sa te deplasezi cu peria incet in sus pe suvita, in sectiuni mici si cu miscari scurte pentru a elimina incurcaturile din par. Aceasta tehnica este mult mai eficienta in prevenirea problemelor cu parul si a ruperii acestuia.

● Cum se piaptana parul umed

Parul umed si plin de umiditate este mai fragil decat cel uscat, ceea ce poate duce la ruperea acestuia in timpul perierii. De aceea, se recomanda perierea parului intr-o stare uscata. Acest lucru poate insemna sa lasi parul sa se usuce natural dupa dus inainte de a incepe sa descurci firele de par. Daca esti in graba si trebuie sa periezi parul ud, exista cateva modalitati de a face acest lucru pentru a reduce daunele parului:

1. Utilizeaza un prosop pentru a usca parul mai intai. In loc sa periezi parul care este imbibat cu apa, foloseste un prosop din microfibra pentru a indeparta cat mai multa apa posibil. Puncte bonus pentru sanatatea firului de par daca il vei lasa sa se usuce natural timp de aproximativ 10 minute.

2. Utilizeaza un produs pentru descurcare a parului. Daca parul tau este gros, cret sau predispus la incurcarea firelor, iti recomandam sa utilizezi un produs de ingrijirea parului sau un spray de descurcare pentru a netezi firele de par inainte de a le pieptana.

3. Alegeti peria de par potrivita. Sa stii ca exista perii special conceputi pentru parul ud! Aceste perii au de obicei peri subtiri si flexibili care sunt mai blanzi pentru firele de par si descurca parul fara a-l smulge. Exista chiar si perii care permit aerului sa circule in timp ce aplici periajul ajutand la uscarea firelor de par. De asemenea, o alta optiune buna pentru parul ud este un pieptenele cu dinti largi.

● Cum se piaptana parul uscat

Daca parul tau este uscat, atunci ai la dispozitie mai multe optiuni atunci cand vine vorba de periere, deoarece parul uscat este mai putin predispus la daune. Urmeaza tehnicile de mai sus, cu exceptia cazului in care ai parul cret. Este de evitat sa periezi parul cret atunci cand este uscat. Poti utiliza in prealabil un produs pentru descurcarea parului pentru a face procesul mai usor. Un avantaj al perierii parului uscat fata de cel ud este ca ai la dipozitie mai multe tipuri de perii de par din care sa alegi. Daca parul este drept sau usor ondulat, poti considera eficienta utilizarea unei perii tip paddle.


caolin

Pieptene sau perie?

Peria de par pe care o folosesti la periere poate face diferenta dintre o stimulare sanatoasa a scalpului si o deteriorare in totalitate a parului. Alegerea tipului corect de perie te poate feri de necesitatea investitiei in tratamente pentru caderea parului.

● Cel mai bun tip de perie pentru parul fin
Cele mai bune perii pentru parul fin sunt periile cu peri din blana de mistret,  extra-moale, care sunt blanzi cu parul si scalpul si maximizeaza stralucirea naturala.

● Cel mai bun tip de perie pentru parul gros
O perie tip paddle este cea mai buna solutie pentru parul gros. Incearca una cu o combinatie de peri din blana de mistret si ace de nailon; aceste ace de nailon sunt suficient de rezistente pentru a peria rapid parul gros, iar perii din blana de mistret sporeste stralucirea redistribuind uleiurile naturale.

● Cel mai bun tip de perie pentru parul lung
Periile tip paddle pot fi potrivite pentru parul lung, deoarece iti permite sa aplici o periere pe o portiune mare de par o data, eliminand nodurile si redistribuind uleiul.

● Cel mai bun tip de perie pentru parul subtire
O perie cu peri moi este cea mai buna solutie pentru parul subtire, deoarece este delicata si nu smulge parul. Daca iti doresti mai mult volum la radacina, poti utiliza o perie pentru crestere, care este mai mica si conceputa sa ajunga la radacina.

● Cel mai bun tip de perie pentru parul cret
Persoanele cu par cret pot prefera sa foloseasca un pieptene cu dinti largi si rezistenti in timpul dusului. Acest lucru poate ajuta la prevenirea electrizarii si ruperii firului de par care pot aparea la perierea parului cret uscat. Periile pentru descurcare cu peri rigizi functioneaza, de asemenea, la fel de bine.

● Cel mai bun tip de perie pentru parul drept
Periile paddle functioneaza bine pe parul drept si lung, deoarece pot functiona pe un volum mare de par odata, distribuind uniform uleiurile. O perie cu o placa de cauciuc functioneaza foarte bine pentru parul drept predispus la electricitatea statica.

● Cel mai bun tip de perie pentru prevenirea ruperii
Daca parul tau se rupe din cauza incurcarii, este mai bine sa optezi pentru o perie de descurcare cu peri flexibili conceputi sa se indoaie fara a provoca daune sau rupere. Pentru parul fragil sau slabit, utilizati o perie cu peri moi din par de mistret (sau o versiune sintetica similara) cu peri moi care sunt blanzi cu parul.


Cat par se pierde prin periere

In mod normal, oamenii pierd aproximativ 50-100 de fire de par pe zi. Acestea sunt fire de par care se afla in faza de telogen, care este ultima faza a ciclului de viata al parului. Firele de par in faza de telogen sunt slabe si se pot desprinde cu usurinta, inclusiv prin periaj.
Cu toate acestea, daca pierdeti mai mult de 100 de fire de par pe zi, este posibil sa aveti o tulburare de cadere a parului, cum ar fi alopecia androgenica sau alopecie areata. In aceste cazuri, este important sa se consulte un medic dermatolog pentru a determina cauza si pentru a discuta despre optiunile de tratament.

Iata cateva sfaturi pentru a minimiza pierderea parului prin periaj:
Foloseste un pieptene cu dinti largi. Un pieptene cu dinti largi va preveni ruperea firelor de par.
Nu te pieptana parul atunci cand este ud. Parul ud este mai fragil decat parul uscat.
Nu pieptana parul prea des, doar o data sau de doua ori pe zi.
Fii bland atunci cand periezi parul. Nu trage prea tare de par.
Folseste o masca de par hidratanta: O masca de par hidratanta va ajuta la inmuierea firelor de par si la facilitarea periajului.
Un balsam de par de asemenea va ajuta la netezirea firelor de par si la reducerea incalcirilor.
Un ulei de par va ajuta la hidratarea si protejarea firelor de par.
Introducerea in rutina a produse de tip detangler: care ajuta la descurcarea incalcirilor parului fara a rupe firele de par.


Concluzie:

Cunoasterea modului corect de a-ti peria parul te poate ajuta sa previi ruperea si deteriorarea acestuia. De asemenea, iti poate mentine parul sanatos, stralucitor si fara zone incalcite. Expertii in ingrijirea parului recomanda periajul parului de doua ori pe zi - dimineata si seara - pentru a ajuta la distribuirea uleiurilor naturale ale scalpului si prin par. De asemenea, este important sa utilizezi o abordare diferita atunci cand faci periajul parului ud in comparatie cu cel uscat.
Iar atunci cand parul este fragil, extrem de uscat sau deteriorat sau existe o cadere excesiva a parului chiar si dupa ce ai schimbat rutina, este musai sa iei in considerare consultarea unui medic sau a unui dermatolog pentru a stabili daca exista o cauza subiacenta.


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse utile in periajul parului. Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● healthline.com/health/brushing-hair#dry-hair
  • ● wimpoleclinic.com/blog/can-really-make-hair-grow-just-brushing/

Data ultimei actualizari: 02-11-2023

Gama noastra de produse utile in Periajul corect al parului

Vezi Politica confidentialitate date personale