Protectia solara copii (informatii utile)

 
 

 

 



Protectia solara pentru copii




1. Influenta soarelui
Soarele manifesta un rol esential atat asupra oceanelor, climei, asupra plantelor in fotosinteza cat si asupra oamenilor intervenind in sintetizarea vitaminei D. Soarele are rolul sau benefic bine stabilit de stiinta dar te-ai gandit care sunt oare implicatiile unei expuneri nerationale, fara protectie in fata razelor ultraviolete?

Sunt foarte multe studii elaborate pe aceasta tema, insa concluzia in aceasta situatie este strans legata de moderatie. Se pare ca echilibrul si in acest caz este cheia sanatatii pielii tale. In primul rand, este important sa stii ca razele solare sunt formate din doua tipuri de raze ultraviolete si anume U.V.A, ce reprezinta aproximativ 95% si U.V.B. aproximativ 5%. Ambele sunt responsabile de bronzarea, imbatranirea si afectiunile pielii, insa doar razele U.V.B. contribuie la sintetizarea precursorului vitaminei D. Asadar, trebuie sa existe o anumita precautie in relatia cu soarele, pentru a beneficia doar de efectele pozitive ale acestuia.


 
2. Prevenirea arsurilor solare
Preventia este cea mai importanta si simpla masura pe care orice parinte o poate lua pentru copilul sau. Conform Academiei Americane de Dermatologie, orice arsura solara provocata pielii in copilarie dubleaza sansele aparitiei unei afectiunii ale acesteia la maturitate. Asadar, situatia trebuie tratata cu raspundere iar cel mic sa fie protejat de razele soarelui prin masuri simple si la indemana oricui:
 
Plimbarile pe afara cu cel mic sunt recomandate a se desfasura de regula in afara intervalului orar 10-16 si numai prin locurile umbrite.
 
In cazul in care nu exista niciun loc cu umbra, atunci poti folosi o umbrela sau atunci cand achizitionezi un carucior sa ai vedere sa beneficieze de o copertina cu protectie U.V.
 
Nu trebuie sa-l expui pe cel mic la soare un timp indelungat pentru sintetizarea vitaminei D, este suficienta doar o iesire zilnica la plimbare de aproximativ 10-15 minute.
 
Imbracamintea trebuie sa fie si ea adecvata zilelor insorite. Opteaza mereu pentru culori deschise si imbracaminte cu maneci si pantalonasi lungi. Nu uita nici de o palarioara sau sapca care sa protejeze capsorul celui mic. Iar ca si texturi pentru imbracaminte, este bine sa ai in vedere ca acestea sa fie realizate din bumbac cu tesatura stransa, deoarece acestea protejeaza mai bine decat cele cu o tesatura mai lejera. Cu cat strabate mai puțina lumina prin material, cu atat este mai bine. Chiar poti cauta hainute cu tesatura special creata, care au pe eticheta mentionata protectia U.V.
 
Evita sa iesi la plimbare cu puiutul tau in zilele care se anunta a fi toride. Insa daca exista o nevoie imperioasa, asigura-te ca o faci cat mai de devreme posibil si cu maxima protectie. In cazul in care te prinde soarele din urma, ai grija ca cel mic sa consume suficiente lichide si sa ajunga cat mai repede intr-un loc ferit de caldura si soare.
 
Pentru copiii mai maricei iti recomandam chiar purtarea ochelarilor de soare cu lentila polarizata pentru protectia ochilor impotriva razelor solare.

 
3. Cum stii care este cea mai buna solutie de protectie solara pentru pielea delicata a copilului
Alegerea unui produs potrivit pentru copil este o sarcina aparent usoara. Dar devine una usoara si responsabila doar daca esti bine informat cu privire la criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca un asemenea produs. Iar in situatia in care pielea copilului este tulburata de anumite afectiuni, tot este necesara protectia fata de razele U.V. Insa in aceasta situatie este esentiala relatia cu medicul dermatolog, doar el iti poate recomanda cele mai bune produse cu factor de protectie potrivite cu pielea copilului tau. In niciun caz pielea celui mic nu trebuie lasata neprotejata de razele soarelui. Asadar, ce trebuie sa ai invedere la alegerea unui produs cu factor de protectie solara urmatoarele:

In primul rand te intereseaza factorul de protectie FPS sau SPF (capacitatea unui produs de a opri cantitatea de raditii U.V. absorbita de piele) care trebuie sa fie mai mare de 30 si care poate ajunge pana la palierul de protectie 50+. Numarul din dreptul factorului de protectie reprezinta de fapt o masura a timpului. De exemplu, SPF30 iti va permite sa te expui la soare un timp de 30 de ori mai mare, fara ca pielea sa fie afectata, comparativ cu timpul de expunere in lipsa unui factor de protectie solara.
Sa aiba un spectru larg de protectie, adica sa asigure protectie fata de ambele tipuri de radiatii solare UVA si UVB.
De asemenea este important de stiut si persistenta pe piele in contact cu apa (ar trebui sa reziste intre 40-80 de minute dupa contactul cu apa).
 
Trebuie sa mai stii ca produsele cu SPF existente pe piata, au la baza doua tipuri importante de filtre cu protectie solara, una de natura chimica (filtru organic) si una de natura minerala (filtru mecanic).

Factorul cu protectie solara de natura chimica
Aceste filltre se absorb la nivelul pielii si au rolul de a “neutraliza” o parte din radiatia U.V. absorbita, pe care o transforma in energie termica. Filtrele organice sunt mult mai fluide, au o textura lejera, se aplica mai usor, rezista mai bine pe piele, nu blocheaza porii si nu lasa urme albe inestetice. Dar eficienta lor se activeaza abia dupa aproximativ 20 de minute de la aplicare.

  Factorul cu protectie solara de natura minerala 
Acest tip de filtru are actiune imediata si functioneaza ca o bariera fizica la nivelul testului cutanat reflectand razele ultraviolete atat U.V.A. cat si U.V.B. Fiind o bariera de protectie fizica la nivelul pielii este nevoie de aplicari multiple la intervale mai dese de timp, mai ales la contactul cu apa. Acest gen de protector mineral sa stii ca nu cauzeaza alergii si este mai bine tolerat de pielea sensibila a copilului.

Este foarte important de stiut ca o lotiune de plaja cu protectie solara care sta expusa la temperaturi ridicate fie direct in soare, fie intr-un autoturism, isi va pierde eficacitatea si valoarea de protectie solara, chiar daca termenul de valabilitate este valid. Asadar, atunci cand plecati in vacanta produsul de protectie solara nu trebuie expus la soare, ci dupa aplicare trebuie pastrat in geanta de plaja sau in orice alt loc ferit de caldura.


Arsuri solare pot aparea si in zile cu nori, intrucat 85% din razele U.V. trec dincolo de perdeaua de nori
 
 
4. Cum se aplica corect o lotiune cu factor de protectie solara
Dupa ce ai ales produsul cu factorul de protectie potrivit, vei adauga in palma o cantitate generoasa de lotiune astfel incat sa poti aplica un film omogen pe intreaga suprafata a pielii expuse soarelui, cu precadere pe unele zone esentiale ale fetei si corpului precum: nas, urechi, ceafa, maini, pe fata si spatele genunchiului.
 
Este esential sa aplici lotiunea protectoare intotdeauna cu 20-30 de minute inainte de a iesi din casa, astfel incat sa existe protectie U.V. in momentul expunerii la soare.
 
Foloseste o lotiune cu factor de protectie in orice parte a zilei, nu te lasa inselata de faptul ca nu se vede soarele pe cer din cauza norilor. Trebuie sa stii ca pot aparea arsuri solare si in zilele cu nori, intrucat 85% din razele U.V. trec dincolo de perdeaua de nori. Iar un alt aspect pe care trebuie sa-l ai mereu in vedere este faptul ca razele soarelui sunt reflectate de apa, soare, ciment sau zapada.
 
Reaplica lotiunea cu factor de protectie solara pe pielea delicata a celor mici la fiecare 2 ore, mai ales daca exista un contact cu apa, se transpira sau este necesara stergerea pielii cu prosopul.
 
Nu-ti face griji daca cel mic este mai neastamparat si nu sta locului pentru aplicarea produsului cu factor de protectie solara. Pe piata vei gasi produse special create pentru copii, cu texturi si prezentari diferite, astfel incat sa se potriveasca nevoilor fiecarei varste.

 
5. Ce este de facut in cazul arsurilor solare
In cazul in care cel mic are mai putin de 1 an iar pielea prezinta vatamari cauzate de expunerea la soare este important sa iei legatura cu medicul pediatru pentru a putea aplica un tratament avizat. Iar pentru reducerea simptomelor provocate de actiunea soarelui, trebuie sa ai in vedere faptul ca cel mic trebuie sa fie cat mai bine hidratat pentru a contracara pierderile de apa prin transpiratie, sa folosesti doar produse calmante recomandate de medic sau farmacist si mentinerea copilului in casa la o temperatura potrivita pana la ameliorarea simptomelor.

In final, iti spunem ca nu trebuie sa uiti niciodata ca soarele este omniprezent in viata tuturor si ca rolul sau in viata oricarui copil este de necontestat, dar cu toate acestea este nevoie de protectie solara, mai ales pentru cei mici, care petrec foarte mult timp pe afara. Este important sa cunosti si sa-l inveti pe cel mic atat despre beneficiile soarelui cat si despre importanta protejarii pielii fata de actiunea razelor solare. Iar grija pentru copii, in ceea ce priveste protectia solara, trebuie sa fie una primordiala pentru orice parinte. Informarea corecta si o educatie timpurie a copilului despre importanta protejarii pielii fata de soare vor determina formarea unor deprinderi benefice.

 

Speram ca informatiile noastre sa-ti fi de un real folos si ca de acum inainte iti va fi mult mai usor sa stabilesti o rutina optima de protectie solara pentru intrega familie.

 

 

 

 

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

  • ● https://www.aad.org/public/diseases/skin-cancer/prevent/sun-babies/
  • ● https://kidshealth.org/en/parents/sunscreen.html
  • ● https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-play/Pages/Sun-Safety.aspx
  • ● https://www.medicalnewstoday.com/articles/sunlight-guidelines-from-40-years-ago-may-need-revision

 


Data ultimei actualizari: 23-05-2023

Produse indicate pentru Protectia solara copii

Vezi Politica confidentialitate date personale