Protectie solara - filtru mineral (informatii utile)

Cremele pentru protectia solara cu filtru fizic sunt cunoscute mai frecvent sub denumirea de creme pentru protectie solara cu filtru mineral si functioneaza prin crearea efectiva a unei bariere fizice la nivelul pielii, ce ofera protectie impotriva razelor soarelui.

 

 

 

 

Protectia solara cu filtru mineral - beneficii si dezavantaje

 

 

 

 

Aceste creme ofera protectie cu spectru larg prin reflectarea radiatiilor UV. Ajutand astfel la prevenirea ridurile si a hiperpigmentarii pielii din cauza radiatiilor UVA.



Ce este important de stiut

 Majoritatea cremelor cu protectie solara cu filtru mineral au la baza ingrediente precum oxidul de zinc si dioxidul de titan, doua componente recunoscute ca sigure si eficiente pentru piele. Cremele solare micronizate din oxid de zinc sau titan sau cele cu particule foarte mici functioneaza ca si principiu similar cu cremele de protectie solara cu filtru chimic prin absorbtia razelor UV.

 



Cum functioneaza protectia solara cu filtru mineral

 Cremele ce ofera protectie solara cu ajutorul unui filtru mineral contin oxid de zinc si dioxid de titan si functioneaza prin crearea unei scut fizic la nivelul pielii care reflecta razele soarelui.

Ele trebuie aplicate uniform pe piele pentru a fi eficiente. Cremele solare cu filtru mineral ofera protectie atat impotriva razelor UVA, cat si impotriva razelor UVB, dar folosesc adesea mai putine ingrediente, ceea ce le face mai potrivite pentru pielea mai sensibila.

Datorita proprietatilor lor reflectorizante, cremele solare cu filtru mineral traditional obisnuiau sa lase un reziduu alb pe piele. Insa odata cu progresele tehnologice, particulele de zinc si oxid de titan pot fi acum mult mai mici, ceea ce inseamna ca sunt mai outin vizibile pe piele.

Astazi noile creme de protectie solara minerale sunt mai putin vizibile dar ofera aceiasi protectie eficienta impotriva razelor UVA si UVB. Cu toate acestea, cremele de protectie solara minerale destinate copiilor continua sa lase un strat subtire alb, astfel incat sa se poata vedea zonele unde a fost aplicata crema de protectie solara.

 



Beneficii

     Cremele pentru protectie solara cu filtru fizic sunt ideale pentru copii si pentru persoanele cu piele sensibila sau cu melasma. (Disiparea caldurii provocata de cremele cu filtru chimic de protectie solara poate exacerba melasma)

   Spre deosebire de cremele chimice de protectie solara, care dureaza de obicei 20 pana la 30 de minute pentru a se absorbi in piele, cremele de protectie solara cu filtru mineral ofera protectie imediata, nu este nevoie de un moment de asteptare.

   ● Ofera cel mai larg spectru de protectie (impotriva razelor UVA si UVB) si sunt recomandate pe scara larga celor care isi aplica zilnic crema solara pe fata si pe gat, deoarece actioneaza pentru a preveni deteriorarea pielii sub actiunea UVA pe tot parcursul anului ( riduri, pete maronii si fotoimbatranire)

   ● Cremele de protectie solara minerale sunt disponibile in formule concepute atat pentru fata cat si pentru corp.

   ● Contribuie la blocarea razelor UVA care trec prin geamul ferestrei, ceea ce poate provoca pigmentarea si descompunerea colagenului. De aceea este important sa se foloseasca protectie solara in fiecare zi, chiar daca nu se intentioneaza sa se iasa din casa.

 

 



Dezavantaje


Deoarece crema de protectie solara minerala are o textura groasa poate contribui la aparitia unor eruptii cutanate, in special la persoanele predispuse la acnee. Tenul predispus la acnee sau cel mixt este recomandat sa folseasca o combinatie de ingrediente minerale si chimice sau sa foloseasca produse de protectie solara in combinatie cu ingrediente anti-acnee precum niacinamida

Cremele de protectie solara cu filtru mineral nu sunt intotdeauna la fel de rezistente la apa precum cele chimice, asa ca este posibil sa fie nevoie de aplicari repetate.

 

Cremele de protectie solara minerale sunt, de asemenea, mai greu de aplicat, tind sa lase o pelicula alba pe piele (datorita prezentei dioxidului de titan si oxidului de zinc) si trebuie aplicate mai frecvent decat cremele chimice de protectie solara. In ceea ce priveste urmele albe lasate pe piele sa stii ca astazi exista creme cu protectie solara cu filtru mineral colorat astfel incat culoarea lotiunii sa fie cat mai apropiata de tonul pielii.




Concluzie

Utilizarea protectiei solare este o modalitate de a minimiza efectele nocive ale soarelui asupra pielii atat pe termen scurt cat si pe termen lung, si de a reduce riscul aparitiei cancerului de piele. Pe langa aplicarea unei creme de protectie solara cu spectru larg, rezistenta la apa, cu un SPF de 30 sau mai mare, AAD (Asociatia Academiei Americane de Dermatologie) recomanda, de asemenea folosirea hainelor cu protectie solara si chiar o abordare preventiva din punct de vedre vestimentar (camasa usoara si cu maneci lungi, pantaloni, o palarie cu boruri largi si ochelari de soare).


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse destinate protectiei solare care includ si filtrul mineral. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

      • ● www.www.aad.org
      • ● www.healthline.com
      • ● www.everydayhealth.com

 

 


Data ultimei actualizari: 11-04-2023

Gama de produse pentru Protectie solara - filtru mineral

Vezi Politica confidentialitate date personale