Sfaturi utile pentru vara (informatii utile)

de ce femeile au nevoie de mai multe ore de somn

Pe parcursul verii, te poti confrunta cu diverse modificari la nivelul pielii. In cele ce urmeaza, am dori sa sintetizam cateva dintre problemele cele mai frecvente care pot aparea. 

 

 

 

 Sfaturi utile pentru vara: ce se poate intampla cu pielea ta
(de la bebelusi la adulti)

 

 

 

Pe langa trecerea in revista a principalelor probleme cu care pielea ta se poate confrunta in sezonul cald, iti vom oferi si solutii si sfaturi utile, despre cum ai putea actiona in fiecare dintre situatiile pe care le vom aborda. Apoi, vom veni si cu explicatii despre cum sa eviti pe viitor aceste probleme.


Arsuri cutanate, alergii, eruptii cutanate provocate de radiatii ultraviolete

Cum le recunosti
Pielea devine inflamata, dureroasa, rosie si se simte calda la atingere. 

Cand poate aparea
Dupa expunerea indelungata la soare (timp de cateva ore), in special la orele pranzului.

Exista o grupa de varsta afectata mai mult
Bineinteles - copiii si bebelusii
Cu cat varsta este mai mica, cu atat simptomele si consecintele arsurilor solare sunt mai accentuate si mai periculoase. Copiii pot dezvolta chiar vezicule si bule cu lichid, care se pot sparge, si, daca nu sunt ingrijite corespunzator, se pot suprainfectata.

Atentie daca aceste bule ocupa o suprafata cutanata mare, pot aparea si alte complicatii!
Atentie la copiii mici care pot suferi rapid si de insolatie si deshidratare, manifestata ca si durere de cap, greata, varsaturi si oboseala!

In cazul in care te confruntati cu astfel de situatii, se recomanda consult pediatric, dar si dermatologic. Tocmai de aceea, in aceste probleme, copilul se trateaza interdisciplinar. 
Arsurile solare pot afecta si ochii - vor deveni durerosi, vor lacrima, in acest caz, fiind nevoie de sfatul unui oftalmolog.

Cum poti trata arsurile solare/iritatiile produse de radiatii ultraviolete
-    Prin aplicarea unei emulsii cutanate care sa calmeze si sa vindece pielea afectata si fragilizata; sunt eficiente cremele pe baza de acid hialuronic, betaglucan si alginati.
-    In caz leziunilor dureroase, poti administra un antiinflamator oral (ibuprofen, acetaminofen).
-    Racirea pielii cu ajutorul unor prosoape cu apa rece; sau dusuri reci; se recomanda mai multe astfel de reprize, timp de cate 10 minute, de mai multe ori pe zi.
-    Hidratarea corespunzatoare.

Atentie deosebita acordata bebelusilor: acestia se deshidrateaza repede, poate fi nevoie de consult pediatric, in vederea administrarii de fluide pe cale parenterala!

-    Nu sparge bulele
-    Tratarea pielii descuamate - o idee buna este sa folosesti aceeasi crema cu acid hialuronic, betaglucan si alginati
-    In cazul in care te confrunti cu prurit sever (mancarimi) poti administra un medicament anti-histaminic (de ex levocetirizina)
-    Daca te confrunti cu iritatii/alergii severe, poti aplica chiar o crema cu hidrocortizon 1%


Tips and tricks pentru a preveni arsurile solare/iritatiile/ sau alergiile cauzate de radiatii ultraviolete
Evita expunerea la soare intre orele 10-16;
Nu utiliza creme fotobronzante;
Aplica crema fotoprotectoare corespunzatoare: produs dermato-cosmetic (cumparat din farmacie), cu spectru larg de actiune (cel putin SPF 30; la copii obligatoriu 50+) impotriva UVA si UVB; se aplica cu 30 minute inainte de a iesi afara; pentru copii este de preferat sa folosesti cremele cu filtru mineral (oxid de zinc); se va reaplica la fiecare 2 ore;
Protejeaza bebelusii de radiatiile ultraviolete!
Nu expune copiii sub 1 an la soare! Utilizeaza haine, umbrele care acopera intreaga suprafata corporala – pentru zonele pe care nu le poti acoperi, poti aplica crema fotoprotectoare; totusi, nu se recomanda crema cu SPF la bebelusi sub 6 luni;
Poarta ochelari de soare cu filtru fotoprotector impotriva UVA si UVB

Atentie la medicamentele fotosensibilizante; preveniti adolescentii cu acnee, care utilizeaza creme ce contin retinoizi, ca acestia creeaza o sensibilitate crescuta a tenului la soare!


Eruptii cutanate provocate de intepaturi de insecte

Cum le recunosti
Prurigo acut este denumirea pentru eruptia, sau alergia cutanata provocata de intepaturile de insecte. Se manifesta sub forma unor papule (ridicaturi pe piele), de obicei cu un punct central, extrem de pruriginoase (mancarime); de multe ori, au dispozitie liniara, sau sunt grupate.

Cum se manifesta la bebelusi si copii: Poti avea motive de ingrijorare
In mod normal, bebelusii si copiii mici hiper-reactioneaza la intepaturile de insecte: dezvolta chiar vezicule sau bule cu lichid (mai ales palmo-plantar). Nu exista niciun motiv de ingrijorare, daca le tratezi corect.

Cum le poti trata

In primul rand, incearca sa nu te scarpini, pentru a nu le suprainfecta - atentie deosebita trebuie acordata copiilor. 
Daca au cruste galbui, inseamna ca, este posibil sa fie deja suprainfectate: in aceasta situatie poti aplica o solutie dezinfectanta (de ex clorhexidina), si o crema cu antibiotic (d ex acid fusidic, mupirocin 2%).
Cea mai importanta este emulsia reepitelizanta, care sa vindece si sa refaca bariea cutanata; poti recurge la o crema pe baza de acid hialuronic, betaglucan si alginati. In caz de mancarimi severe, poti administra un anti-histaminic oral sau o crema cu hidrocortizon 1%.


Concluzie:

In incheiere iti vom puncta principalele sfaturi cheie pentru o piele si o vara perfecta! Asadar:

1. Este important sa ai o crema reparatoare si calmanta pentru piele, care sa contina acid hialuronic, betaglucan si alginati.
2. Incearca sa eviti expunerea la soare in orele pranzului.
3. Protejeaza corespunzator bebelusii si copiii de radiatiile ultraviolete; nu uita, ei sunt cei mai vulnerabili.
4. Daca apar arsuri solare, alergii sau iritatii cutanate, trateaza-le din timp! Daca sunt severe, cere imediat sfatul unui medic.
5. Hidratati-va corespunzator!
6. Tratati intepaturile de insecte: pot deveni suparatoare sau se pot suprainfecta!


Articolul "Sfaturi utile pentru vara – ce se poate intampla cu pielea mea ( de la bebelusi la adulti )" a fost elaborat in colaborare cu: Raluca-Gabriela Miulescu - Medic specialist dermatolog, Spitalul de Pediatrie Ploiesti, Elena Alexandra Voicu - Medic rezident pediatru, Spitalul de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, Bucuresti, Laura Georgiana Boşneag - Medic rezident pediatru, Spitalul de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, Bucuresti

Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse utile in bagajul de zi cu zi sau pentru vacanta. Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei! #onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● Book: Textbook of Dermatology. Ed Rook A, Wilkinson DS, Ebling FJB, Champion RH, Burton JL. Fourth edition. Blackwell Scientific Publications.
  •  www.www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/face/healthy-beard
  • ● Robinson JK, Patel S, Heo SY, Gray E, Lim J, Kwon K, Christiansen Z, Model J, Trueb J, Banks A, Kwasny M, Rogers JA. Real-Time UV Measurement With a Sun Protection System for Warning Young Adults About Sunburn: Prospective Cohort Study. JMIR Mhealth Uhealth. 2021 May 6;9(5):e25895. doi: 10.2196/25895. PMID: 33955844; PMCID: PMC8138709.
  • ● Tribby CP, Julian AK, Oh AY, Perna FM, Berrigan D. Associations between ultraviolet radiation, tree cover and adolescent sunburns. Int J Health Geogr. 2020 Dec 14;19(1):59. doi: 10.1186/s12942-020-00253-x. PMID: 33317555; PMCID: PMC7734787.
  • ● Holman DM, Ragan KR, Julian AK, Perna FM. The Context of Sunburn Among U.S. Adults: Common Activities and Sun Protection Behaviors. Am J Prev Med. 2021 May;60(5):e213-e220. doi: 10.1016/j.amepre.2020.12.011. Epub 2021 Feb 13. PMID: 33589300; PMCID: PMC8068601..
  • ● Dusza SW, Halpern AC, Satagopan JM, Oliveria SA, Weinstock MA, Scope A, Berwick M, Geller AC. Prospective study of sunburn and sun behavior patterns during adolescence. Pediatrics. 2012 Feb;129(2):309-17. doi: 10.1542/peds.2011-0104. Epub 2012 Jan 23. PMID: 22271688; PMCID: PMC3269110.
  • ● Stanganelli I, Naldi L, Cazzaniga S, Gandini S, Magi S, Quaglino P, Ribero S, Simonacci M, Pizzichetta MA, Spagnolo F, Palmieri G, Queirolo P; “Sun Friend project members”. Sunburn-related variables, secular trends of improved sun protection and short-term impact on sun attitude behavior in Italian primary schoolchildren: Analysis of the educational campaign "Il Sole Amico" ("The sun as a friend"). Medicine (Baltimore). 2020 Jan;99(1):e18078. doi: 10.1097/MD.0000000000018078. PMID: 31895765; PMCID: PMC6946412.
  • ● PPAV Working Groups. Personal protection against biting insects and ticks. Parasite. 2011 Feb;18(1):93-111. doi: 10.1051/parasite/2011181093. PMID: 21395212; PMCID: PMC3671406.
  • ● Haddad V Jr, Fonseca CGF, Mendes AL. Acute bullous hemorrhagic prurigo: a diagnostic challenge. An Bras Dermatol. 2020 Nov-Dec;95(6):724-727. doi: 10.1016/j.abd.2020.05.005. Epub 2020 Sep 18. PMID: 33012570; PMCID: PMC7672487

 


Data ultimei actualizari: 17-08-2023

Gama noastra de produse dedicate in Sfaturi utile pentru vara

Vezi Politica confidentialitate date personale