Acid hialuronic (ingrediente active)

Acidul hialuronic cunoscut si sub denumirea de hialuronatul de sodiu este o polizaharida pe care organismul uman o produce in mod natural. Oamenii de stiinta au depistat prezenta acidului hialuronic in tot corpul uman, insa cele mai mari cantitati se regasesc la nivelul pielii, tesutului conjunctiv si al ochilor. Functia sa principala este de a retine apa pentru a mentine tesuturile lubrifiate si hidratate.

 

 

 

 

Acidul hialuronic - beneficii si mod de aplicare

 

 

 

 

Acidul hialuronic este o substanta remarcabila datorita beneficiilor si utilizarilor pe care le indeplineste la nivelul organismului uman. De aceea este folosit in produsele de ingrijirea pielii, in picaturile pentru ochi, in infiltratii sau ca supliment alimentar.

 


Ce trebuie sa stii despre Acidul hialuronic

  Acidul hialuronic este o componenta esentiala, facand parte din matricea extracelulara. Acesta formeaza gelul care unifica fibrele de elastina si colagen, atrage apa din derm si o impinge catre epiderma. 

  Pe masura ce se inainteaza in varsta scade atat sinteza de colagen cat si cea de acid hialuronic. De aceea, dupa varsta de aproximativ 35 de ani, acidul hialuronic trebuie sa fie un exponent de baza in orice rutina de ingrijire zilnica. Pentru suplimentarea cu acid hialuronic este important sa se tina seama atat de masa moleculara a acestuia, de tipul de ten cat si de forma de prezentare a produsului. Asadar exista:

        Acidul hialuronic hidrolizat cu masa moleculara mica care este destinat tipului de ten nomal-mixt sau gras si are particularitatea de a patrunde mai profund, aproape de granita dintre epiderma si derma.

        Acidul hialuronic cu masa moleculara mai mare care este recomandat persoanelor cu tenul uscat. Acesta nu are un potential penetrare atat de profund, ramanand la nivelul epidermului unde capteaza cu succes moleculele de apa asigurand o hidratare indelungata.


Beneficiile Acidului hialuronic

Acidul hialuronic contribuie la sanatatea articulatiilor, ca acestea sa functioneze precum o “masina bine unsa”. Reduce procesul de frecare al oaselor in timpul executarii unei miscari fizice.

Acidul hialuronic contribuie la stimularea productiei de colagen ajutand in acest fel la cresterea elasticitatii pielii.

Aplicarea acidului hialuronic direct pe o rana deschisa poate contribui la accelerarea procesului de regenerare a pielii.

Acidul hialuronic se gaseste in mod natural la nivelul ochilor si adesea este un ingredient prezent in picaturile pentru ochi, menite sa contribuie la ameliorarea simptomelor de ochi uscat.

Acidul hialuronic poate creste umiditatea pielii si poate imbunatati calitatea vietii celor cu pielea uscata. Este interesant de retinut ca acidul hialuronic din piele este capabil sa retina de 1000 de ori greutatea sa in apa.


Mod de aplicare

Acidul hialuronic este extrem de versatil ca si forma de prezentare cat si ca aplicare. Asadar, administrarea sa, se poate face pe mai multe cai, fie pe cale orala, topica, fie prin injectare.

Pe cale orala ca supliment alimentar, acidul hialuronic vine fie sub forma de pastile, fie sub forma lichida.

Aplicare pe piele: produsele cu acid hialuronic vin sub diferite forme aplicabile la nivelul pielii. Acestea includ: sampoane, lotiuni, creme, geluri, unguente, plasturi si seruri. 

  Picaturi pentru ochi: o mare varietate de picaturi pentru ochi contine acid hialuronic.

  Pentru zona intima: acidul hialuronic este un ingredient comun in gelurile, cremele sau lubrifiantii intimi pentru uscaciunea sau durerea vaginala (in special pentru femeile care se confrunta cu menopauza).


Precautii si interactiuni cu medicamente

Acidul hialuronic este in general, foarte sigur atunci cand este utilizat ca supliment. Reactiile sau efectele adverse ale acidului hialuronic sunt rare si este sigur de utilizat chiar si in sarcina sau alaptare.

Produsele care combina acidul hialuronic cu alte medicamente sau compusi pot avea unele riscuri de reactii adverse. De aceea este important sa comunicati medicului de familie despre toate medicamentele pe care le luati, inclusiv suplimente, vitamine etc. inainte sa incepeti administrarea de acid hialuronic.


Concluzie
Oamenii pot fi constienti de beneficiile acidului hialuronic ca ingredient in ingrijirea pielii, dar este posibil sa nu fie constienti de versatilitatea acestuia. Este cunoscuta utilizarea suplimentelor sau a produselor topice cu acid hialuronic pentru mentinerea unui aspect mai tineresc al fetei si pentru preintampinarea multor semne ale imbatranirii. Insa pe langa toate aceste beneficii ale frumusetii, trebuie sa stii ca acidul hialuronic poate ajuta si in cazul unor probleme mai putin cunoscuscute precum: uscaciunea vaginala sau durerile articulare.
Este important ca atunci cand se ia decizia folosirii unui astfel de ingredient activ sa se consulte un profesionist din domeniul sanatatii sau dermatocosmeticii.


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de Acid hialuronic. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● www.clevelandclinic.org
  • ● www.healthline.com
  • ● www.medicalnewstoday.com

 


Data ultimei actualizari: 22-02-2023

Gama de produse cu continut de Acid hialuronic

Vezi Politica confidentialitate date personale