Ce este acidul salicilic si care sunt beneficiile pe care le ofera pielii
1. Ce este acidul salicilic
Acidul salicilic este un compus chimic obtinut in mod natural din scoarta de salcie sau de mesteacan si care apartine unei clase de ingrediente numite salicilati. Acidul salicilic functioneaza excelent atat in tratarea punctelor negre, a cosurilor cat si a excesului de sebum. Cand vine vorba despre produse de ingrijire a pielii, exista doua clase de acizi, al caror nume il vei vedea destul de des pe ambalajul produselor cosmetice: beta hidroxiacizi (BHA) si alfa hidroxiacizi (AHA).
Acidul salicilic este un beta hidroxiacid adica un BHA. Atat acizii alfa, cat si beta hidroxiacizi exfoliaza pielea, dar AHA-urile sunt solubile in apa, in timp ce BHA-urile sunt solubile in ulei, iar din acest motiv acestea pot patrunde mai adanc in pori, pentru a indeparta celulele moarte si excesul de sebum. AHA functioneaza mai bine pentru a indeparta celulele moarte de la suprafata pielii si pentru a dezvalui pielea ”proaspata” si catifelata.
2. Care sunt beneficiile acidului salicilic
- ● Atunci cand porii tenului sunt obturati cu celule moarte si sebum, apar adesea punctele negre (pori obturati deschisi), punctele albe (pori infundati inchisi) sau cosurile (comedoanele).
- Ei bine, acidul salicilic ce face? Patrunde in piele si actioneaza ca un "dizolvant" asupra acestor celule moarte ale pielii care infunda porii. Uneori rezultatele se pot obtine mai repede, alteori pot aparea si dupa cateva sapatamani. (Verificati situatia cu un medic dermatolog daca nu se obtin rezultate dupa aproximativ 6 saptamani de tratament cu acid salicilic).
- ● De asemenea, acidul salicilic este si un bun exfoliant, curatand tenul si oferindu-i catifelare.
- ● Acidul salicilic scade, de asemenea si productia de sebum a pielii, ceea ce duce la mai putine eruptii cutanate.
- ● Contine o substanta chimica Salicina cu rol analgezic si antiinflamator asupra pielii.
-
3. Doza optima de acid salicilic
Produsele pe baza de acid salicilic sunt sigure de utilizat zilnic daca sunt folosite conform indicatiilor si tolerate de pielea ta.
Daca tipul tau de piele este uscat sau sensibil, exista probabilitatea ca acidul salicilic sa-i provoace iritatii, asa ca asigura-te ca urmezi sfaturile unui medic specialist. Medicul dermatolog iti va recomanda o forma si o doza special pentru tipul tau de piele, corelata cu situatia existenta la momentul analizei tenului. De asemenea, ti-ar putea recomanda ca timp de 2 sau 3 zile, sa aplici doar o cantitate limitata pe o suprafata mica de piele afectata, pentru a testa reactia inainte de aplicarea pe intreaga zona. Se potriveste insa, foarte bine pentru tipul de ten gras sau mixt, afectat de comedoane si puncte negre. De asemenea poate fi folosit cu succes ca exfoliant si de catre persoanele a caror piele nu suporta un peeling mai agresiv.
4. Reactii adverse
Desi acidul salicilic este considerat in general sigur, poate provoca iritatii ale pielii la primul contact. De asemenea, poate elimina prea mult sebum, ceea ce poate genera o piele mai uscata si o potentiala iritatie. Alte reactii adverse potentiale includ: furnicaturi sau intepaturi ale pielii, mancarime, exfolierea pielii.
5. Precautii:
- ● Un produs care contine acid salicilic trebuie mai intai testat local pe o zona redusa de piele.
- ● Urmeaza cu atentie instructiunile de pe eticheta produsului.
- ● Evita aplicarea produsului in doze mai mari sau cu o frecventa mai crescuta decat cea mentionata pe eticheta produsului.
- ● Este exclusa utilizarea produselor cosmetice pe baza de acid salicilic pentru bebelusi si copii.
- ● Protejeaza-ti intotdeauna pielea de soare atunci cand utilizezi produse cu acid salicilic.
- ● Evita contactul cu ochii, gura sau cu mucoasa nazala.
- ● Opreste utilizarea produsului daca exista reactii adverse excesive si ia legatura urgent cu un medic dermatolog pentru sfaturi suplimentare.
Pentru un ten mai curat si mai catifelat iti recomandam sa consulti lista noastra cu produse dedicate pielii, ce au la baza acidul salicilic. Hai sa-ti alegi favoritul, cel ce se potriveste cel mai bine cu tipul tau de piele. Pentru alegeri inspirate si griji mai putine!
Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!
- ● https://www.allure.com/story/what-does-salicylic-acid-do/
- ● https://www.healthline.com/health/skin/salicylic-acid-for-acne#precautions/
- ● https://www.medicalnewstoday.com/articles/salicylic-acid-for-acne#precautions/