Omega 3 (ingrediente active)

Acizii grasi Omega 3 sunt un tip de grasimi polinesaturate, denumite si „grasimi sanatoase”, laudate pentru rolurile lor potential protectoare asupra organismul uman.

 

 

 

 

Acizii grasi Omega 3 - beneficii si contraindicatii

 

 

 

 

Acizii grasi Omega 3 sunt un tip de grasime pe care organismul uman nu il poate produce singur. Este o grasime esentiala, ceea ce poate contribui  la o buna functionare a organismului uman.
Familia de acizi grasi omega 3 include: acid alfa-linolenic (ALA), acid stearidonic (SDA), acid eicosapentaenoic (EPA), acid docosapentaenoic (DPA), acid docosahexaenoic (DHA).
DHA si EPA sunt grasimi polinesaturate primare, ce se regasesc la nivelul membranelor celulelor creierului, unde faciliteaza transmiterea informatiei neuronale.

 

Beneficiile acizilor grasi Omega 3

Cercetarile clinice efectuate au demonstrat ca acizii grasi Omega 3 pot contribui la sanatatea sistemului cardiovascular. Majoritatea acestor cercetari au avut ca subiect acizii EPA + DHA, dar si ALA, toti trei contribuind la imbunatatirea sanatatii organismului uman.

Acesti acizi grasi Omega 3 pot contribui la sanatatea sistemului cardiovascular.
Acizii grasi Omega 3 contribuie la prevenirea aglomerarii si unirii trombocitelor la nivelul arterelor sanguine.
De asemenea, pot contribui la prevenirea formarii placii de aterom la nivelul vaselor sanguine.
Acizii grasi Omega 3 pot contribui si prin scaderea nivelului de trigliceride din sange, prin incetinirea ratei de formare a acestora la nivel hepatic. 
Acizii grasi Omega 3 contribuie la reducerea productiei de substante care sunt eliberate in timpul unui raspuns inflamator.
In plus, acesti acizi pot contribui si asupra sistemului nervos, ajutand la dezvoltarea creierului bebelusilor si facilitand transmiterea informatiei la nivel neuronal.
Studiile clinice efectuate sugereaza ca suplimentele cu ulei de peste ar putea contribui la reducerea durerii, la ameliorarea rigiditatii si sensibilitatii articulatiilor la persoanele cu poliartrita reumatoida.
Acizii grasi Omega 3 contribuie si la mentinerea membranei celulare a pielii, imbunatatindu-i textura si calitatea. De aceea, in ultimul timp a patruns si in industria produselor cosmetice.



Surse de acizi grasi Omega 3

Sursele alimentare naturale de DHA, EPA si DPA sunt: somonul, sardinele, macroul, menhadenul sau heringul, ficatul de peste slab, pestele alb, cum ar fi halibutul sau codul, grasimea de la foci sau balene, uleiurile de peste.

Acid alfa-linolenic ALA, pe de alta parte, este concentrat in surse vegetale si este cel mai frecvent acid gras Omega 3 folosit de organism pentru a crea toate celelalte tipuri de acizi grasi Omega 3. Sursele de ALA sunt reprezentate de nuci si seminte, precum cele de in, de chia precum si de uleiurile, ca cele din seminte de echium, canola si soia sau chiar din alge.

Potrivit National Institutes of Health (NIH), majoritatea adultilor din Statele Unite consuma cantitatea recomandata de omega 3 - 1,1 grame (g) pentru femei adulte si 1,6 g pentru barbati adulti dar sub forma de ALA.

Insa, avand in vedere faptul ca procesul de conversie  ALA in DHA si EPA este destul de slab, se recomanda aportul alimentar dintr-o combinatie de alimente bogate in ALA, EPA si DHA. Iar in anumite situatii trebuie luate in calcul si suplimentele alimentare. Iar uleiul de peste este cel mai frecvent supliment alimentar ce ofera o sursa buna de omega 3, contribuind astfel semnificativ la inregistrarea unei doze optime zilnice recomandate.
 


Doza zilnica recomandata de acizi grasi Omega 3

Doza zilnica recomandata variaza in functie de varsta, sex si starile fiziologice particulare (sarcina si alaptare).

Varsta Barbati Femei
0-6 luni* 0,5 g 0,5 g
7-12 luni* 0,5 g 0,5 g
1-3 ani** 0,7 g 0,7 g
4-8 ani** 0,9 g 0,9 g
9-13 ani** 1,2 g 1,0 g
14-18 ani** 1,6 g 1,1 g
19-50 ani** 1,6 g 1,1 g
50 ani+ 1,6 g 1,1 g
Doza zilnica recomandata de acizi grasi Omega 3 /*acizi grasi omega 3/**acidul alfa-linolenic


In cazul femeilor insarcinate, se recomanda o doza zilnica de cca 1,4 g acizi grasi Omega 3, iar pentru femeile care alapteaza este nevoie de un aport zilnic de 1,3 g.

 



Interactiuni posibile ale uleiului de peste cu alte medicamente
! Asocierea medicamentelor anticoagulante sau antiagregante plachetare cu suplimentele de ulei de peste poate conduce la potentarea reactiilor adverse de tip hemoragic.
! Suplimentele cu ulei de peste pot reduce usor tensiunea arteriala. Combinarea acestor suplimente alimentare cu medicamentele pentru tensiunea arteriala ar putea creste efectele asupra tensiunii arteriale.
! Unele medicamente contraceptive ar putea interfera cu efectul pe care uleiul de peste il are de obicei asupra trigliceridelor.
! Asocierea uleiului de peste cu unele medicamente pentru slabit ar putea scadea absorbtia acizilor grasi din uleiul de peste.
! Administrarea suplimentelor cu ulei de peste poate reduce nivelul de vitamina E din organism.

Atentie, aportul de Omega 3 nu reduce riscul de rezultate adverse si severe asupra sistemului cardiovascular si nu trateaza boli!
Beneficiile pe care acizii omega 3 le ofera sanatatii omului reprezinta un domeniu de dovezi in curs de dezvoltare, iar rezultatele ulterioare cu siguranta vor aparea in recomandarile de sanatate.



Efecte adverse posibile
Atunci cand sunt administrate conform recomandarilor autorizate, suplimentele cu ulei de peste sunt in general sigure. Cu toate acestea, suplimentele cu ulei de peste pot provoca efecte secundare usoare, inclusiv: respiratie urat mirositoare, arsuri la stomac, greata sau diaree, eczema.

 


Suplimentele alimentare nu inlocuiesc un mod de viata sanatos si o dieta echilibrata. Cititi cu atentie prospectul si informatiile de pe ambalajul produsului.
Mai jos ti-am pregatit o lista cu suplimente alimentare ce contin acizi grasi Omega 3. Alegeti favoritul si adauga-l in rutina ta zilnica de ingrijire. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!

 


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● Drugs supplements/fish oil-mayoclinic.org
  • ● Omega 3 what it can and cant do for health-medicalnewstoday.com
  • ● Omega 3 fatty acids-clevelandclinic.org

 


Data ultimei actualizari: 22-02-2023

Produse ce contin Omega 3

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica confidentialitate date personale