Propolis (ingrediente active)

 
 

 

 



Beneficiile propolisului




1. Ce este propolisul
Pe langa miere, albinele produc si o alta componenta benefica pentru oameni, si anume propolisul, pe care cei din antichitate il foloseau atat pentru uz extern cat si pentru cel intern. Timpul a trecut si iata ca si astazi Propolisul isi dovedeste valoarea terapeutica, motiv pentru care se regaseste in diferite forme standardizate de prezentare si folosire. Propolisul este un amestec de substante rasinoase, ceara de albine, ceara vegetala si saliva de albina.

Acest produs este folosit de catre albine pentru a construi sau pentru a repara stupul de eventualele crapaturi, ce ar putea permite intrusilor sa se strecoare in interior. De asemenea, albinele mai folosesc propolisul si pentru netezirea peretilor stupului dar si pentru tapetarea peretilor celulelor din fagure. Datorita efectului sau antimicrobian are rol si de protejarea acestora impotriva agentilor patogeni. Ceeea ce face propolisul un produs demn de studiat de catre oamenii de stiinta este faptul ca inglobeaza undeva in jur de 300 de compusi distincti, cu amendamentul ca aceasta compozitie poate varia foarte mult in functie de zona geografica. In mare, putem spune ca propolisul contine rasini vegetale 50%, ceara de albine 30%, polen 5%, uleiuri esentiale si aromatice 10%, polifenoli precum flavonoizii (antioxidanti) la care se adauga si glucide, aminoacizi, vitamine, enzime, minerale, secretii salivare ale albinelor. In functie de provenienta si de arealul geografic culoarea propolisului poate varia de la galben la verzui, la rosiatic sau maro si uneori chair negru, cu o consistenta obisnuita usor cleioasa. Un aspect intersant este ca propolisul nu este solubil in apa, ci doar usor solubil in alcool. Iar parfumul pe care-l degaja este unul cu note de baza de ceara de albine, la care se adauga aroma de miere si muguri de mesteacan.


 
2. Proprietatile propolisului
Propolisul datorita diversitatii compusilor pe care-i contine poate contribui la sanatatea omului printr-o serie de proprietati precum: antibaterian, antiviral, antifungic, antiparazitar (parazitii intestinali precum Giardia), antiinflamator, antioxidant.

 
3. Beneficiile potentiale ale propolisului
 
Regenerarea rapida a pielii
In urma studiilor efectuate s-a evidentiat faptul ca propolisul poate contribui in regenerarea mai rapida a celulelor pielii in caz de leziune cutanata.

Sanatate orala
Se pare ca propolisul contribuie si in formarea fosfatului de calciu, componenta principala a placii dentare. Iar datorita efectulul sau antimicrobian intervine si in diminuarea aparitiei paradontozei. De asemenea, actioneaza si asupra Streptoccus mutan, o bacterie gram-pozitiv anaerob facultativ implicata in aparitia cariilor dentare.

Antiinflamator
Propolisul poate contribui si in reducerea inflamatiilor sistemului osteoarticular.

Alergii
In studiul Oxidative Medicine and Cellular LongevityTrusted Source se mentioneaza despre posibila contributie antialergenica a propolisului datorita compusilor pe care ii contine.

Sustinerea imunitatii
Datorita compusilor fenolici de tipul flavonoizilor prezenti in componenta sa, studiile au arata ca propolisul poate contribui la cresterea imunitatii organismului.
 
 

Propolisul datorita ingredientelor sale active intervine si in mentinerea sanatatii cavitatii orale

 

4. Recomandari si precautii

Desi aparent este un produs sigur pentru consumul uman in doze moderate atat pentru uzul intern cat si pentru uzul extern, propolisul trebuie sa fie tratat cu precautie datorita compusilor variati si continutului ce poate fi diferit in functie de provenienta geografica. Rareori au fost raportate cazurile de alergie si niciodata de toxicitate, dar recomandarea noastra este sa fie citite cu atentie informatiile producatorului si sa fie consultat un medic inainte de a fi folosit un produs pe baza de propolis.

De regula, reactia alergica la propolis se manifesta prin eczema la nivelul pielii insa sunt si categorii de persoane sau situatii pentru care consumul de propolis trebuie sa fie cu precautie: femeile in sarcina si in alaptare, persoanele cu astm, in caz de hemorogie, pentru persoanele alergice la produsele apicole si pentru copii.


 

Proprietatile sale fac din propolis un adjuvant de seama ce contribuie la sustinerea imunitatii organismului. Mai jos ti-am pregatit o selectie de produse pe baza de propolis care sa-ti vina in ajutor!

 

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

 

  • ● https://www.healthline.com/health/propolis-an-ancient-healer#research
  • ● https://www.medicalnewstoday.com/articles/propolis

 


Data ultimei actualizari: 22-02-2023

Produse care contin Propolis

Vezi Politica confidentialitate date personale