Spirulina (ingrediente active)

Spirulina este o alga unicelulara verde-albastruie inrudita cu Chlorella, despre care se crede ca ar fi una dintre cele mai vechi forme de viata de pe Pamant. 

 

 

 

 

Spirulina - beneficii si contraindicatii

 

 

 

 

Folosita pentru prima data de azteci ca un stimulent pentru rezistenta si energie, astazi spirulina poate fi considerata un superaliment si o sursa importanta de nutrienti pentru organismul uman.

 


Ce trebuie sa stii despre Spirulina


Spirulina sau Arthrospira este o alga care a devenit faimoasa dupa ce a fost folosita cu succes de catre NASA ca supliment alimentar pentru astronautii aflati in misiuni spatiale.

Spirulina contine nutrienti esentiali, inclusiv vitamine solubile in grasimi (A, E si K), acizi grasi (DHA, EPA), beta caroten, proteine si minerale.
Deoarece spirulina provine din bacterii (cianobacterii), poate fi considerata o sursa de proteine excelenta pentru persoanele cu dieta vegana.
O lingura de spirulina contine: calorii: 20, proteine: 4 grame, grasime: 1 gram, carbohidrati: 2 grame, fibre: 0 grame, zahar: 0 grame.
Spirulina este o sursa buna de: Tiamina (vitamina B1), Riboflavina (v vitamina B2), Niacina (vitamina B3), Cupru, Fier, Magneziu.
In plus, calitatea proteinei din spirulina este una excelenta, deoarece ofera 8 aminoacizii esentiali de care organismul uman are nevoie: izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul si valina.

De retinut faptul, ca pseudovitamina B12 pe care o contine Spirulina este o forma diferita fata de vitamina B12 pe care organismul uman o absoarbe din alte alimente, si in plus nu s-a dovedit stiintific daca aceasta este eficienta pentru om.




Beneficiile Spirulinei

Ficocianina este principalul compus activ al spirulinei. Are proprietati antioxidante redutabile si contribuie la reducerea stresului oxidativ.

Studiile efectuate au indicat faptul ca spirulina poate contribui la sanatati sistemului circulator.

Datorita efectului antiinflamator sustinut de antioxidanti, spirulina poate contribui cu beneficii si in cazul persoanelor cu alergii cauzate de polen, par de animale si praf. Spirulina prin compusii sai activi poate contribui la ameliorarea inflamatiei nazale si la reducerea nivelului de histamina din organism, mediatorul cheie in astfel de situatii inflamatorii.

Spirulina este bogata in vitamine (E, C si B6) si minerale esentiale, ce contribuie la mentinerea unui sistem imunitar sanatos.

Spirulina fiind o sursa importanta de vitamine, minerale, proteine, acizi grasi esentiali si clorofila, poate contribui la generarea de energie pentru organismul uman.

 


Doza recomandata de Spirulina

 

Spirulina are un gust amar, asadar pentru a masca putin gustul in cazul pulberilor uscate, poti apela la asocierea sa cu iaurturile, sucurile si smoothie-urile pentru a-i imbunatati aroma.

Spirulina este disponibila si sub forma de tablete sau comprimate, forme de prezentare mult mai agreate de catre consumatori, datorita posibilitatii de stabilire a unui dozaj optim.

Recomandarile producatorului in ceea ce priveste dozajul poate varia, de ceea este extrem de important sa se respecte modul de administrare prezentat in instructiunile produsului.

Nu exista o doza „eficienta” recomandata de spirulina. Insa, potrivit National Institutes of Health (NIH), oamenii au folosit doze de pana la 19 g pe zi timp de maximum 2 luni si pana la 10 g pe zi timp de maximum 6 luni.

 







Efecte adverse si Contraindicatii

Spirulina este in general sigura pentru marea majoritate a oamenilor, insa unele persoane au raportat urmatoarele simptome: alergie, durere de cap, dureri musculare, transpiratie, probleme cu somnul

Persoanele cunoscute ca fiind alergice la spirulina pot experimenta eruptii cutanate in urma administrarii acestui supliment alimentar. In asemenea situatii trebuie sa opresti utilizarea spirulinei si sa contactezi urgent medicul de familie.

Contraindicatii

Este contraindicata administrarea Spirulinei persoanelor cu boli metabolice genetice sau cu alte tulburari legate de metabolizarea unui continutului ridicat de proteine, respectiv de aminoacizi.

Siguranta alimentara a spirulinei la persoanele insarcinate sau care alapteaza nu a fost inca stabilita, de aceea  exista recomandarea in astfel de situatii de a se evita consumul de spirulina.

Atentie! Nu administrati copiilor suplimente, inclusiv spirulina fara a discuta mai intai cu medicul pediatru sau de familie.

Evitati spirulina daca sunteti alergic sau sensibil la ea sau la oricare dintre ingredientele sale.




Interactiuni posibile cu alte medicamente

Desi exista doar 0,26 micrograme de vitamina K in fiecare gram de spirulina, administrarea de cantitati mai mari ar putea avea, teoretic, un impact asupra medicamentelor care au drept efect fluidizarea sangelui .

Este esential sa citesti cu atentie lista de ingrediente si panoul cu informatii nutritionale ale oricarui supliment pentru a sti ce ingrediente contine si in ce cantitate sunt disponibile.

 

 


Concluzie

Spirulina este un supliment pe baza de alge, bogat in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. O dieta alimentara care ofera cel putin cinci portii de fructe si legume pe parcursul unei zile intregi, cu siguranta iti va oferi vitamine, minerale, fibre si antioxidanti de care ai nevoie. Pulberile verzi si suplimentele pe baza de alge nu trebuie considerate o alternativa la o dieta bogata in fructe si legume.

Suplimentele alimentare nu inlocuiesc un mod de viata sanatos si o dieta echilibrata. Cititi cu atentie prospectul si informatiile de pe ambalajul produsului.


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de Spirulina. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!

 


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● Spirulina-medicalnewstoday.com
  • ● Spirulina-ncbi.nlm.nih.gov
  • ● 10 proven benefits of spirulina-healthline.com
  • ● Spirulina health benefits-webmd.com

 


Data ultimei actualizari: 22-02-2023

Gama noastra de produse cu continut de Spirulina

Vezi Politica confidentialitate date personale