Stevia dulce a fost folosita timp de secole in America de Sud ca indulcitor natural. Abia in anii 70, s-a inceput cercetarea stiintifica a plantei de catre industria alimentara. In prezent, este folosita ca indulcitor natural in multe produse alimentare si bauturi. Cu toate acestea, exista unele preocupari in ceea ce priveste siguranta pentru om a Steviei - in special pentru anumite persoane care pot fi mai sensibile la efectele acesteia.
Ce este Stevia si care sunt beneficiile sale
Stevia este un indulcitor natural, o alternativa naturala a zaharului, care se gaseste sub forma de pulbere alba sau lichida si care este extras din frunzele plantei Stevia rebaudiana. Aceasta a devenit din ce in ce mai populara in ultimii ani, datorita beneficiilor pentru sanatate si capacitatea sa de a inlocui zaharul. Este, de asemenea, asociata cu faptul ca aduce un aport redus de calorii, scade nivelurile de zahar din sange si diminueaza riscul de aparitie a cariilor.
Ce este Stevia
Stevia este un indulcitor natural derivat din frunzele plantei de stevie (Stevia rebaudiana). Deoarece este de aproximativ 100 pana la 300 de ori mai dulce decat zaharul de masa, nu are carbohidrati si nici calorii, ceea ce o face o alegere populara pentru cei mai multi oameni care doresc sa slabeasca si sa scada aportul de zahar. Cu toate acestea, produsele comerciale cu Stevia variaza in calitate. De aceea trebuie acordata o mare atentie puritatii produsului pe baza de Stevie deoarece pe piata sunt produse extrem de rafinate si combinate cu alti indulcitoriprecum: eritritol, dextroza si maltodextrina - care ii pot modifica efectele potentiale asupra sanatatii.
Stevia contine opt glicozide, acestea sunt componentele dulci izolate si purificate din frunzele de stevie: steviozida, rebaudiozide A, C, D, E si F, steviolbiozida, dulcozid A.
Cum se obtine Stevia si care sunt beneficiile sale
Stevia este disponibila sub mai multe forme comerciale, fiecare fiind diferita prin metoda de procesare si tipul de ingrediente.
De exemplu, mai multe produse populare de pe piata sunt de fapt amestecuri de Stevie, care au la baza rebaudiozida A (Reb A) - un tip de extract rafinat de stevie, alaturi de alti indulcitori precum, maltodextrina si eritritol. In timpul procesarii, frunzele sunt inmuiate in apa si trecute printr-un filtru cu alcool pentru a izola Reb A. Ulterior, extractul este uscat, cristalizat si combinat cu alti indulcitori. Extractele pure facute numai din Reb A sunt disponibile si sub forma de lichide si pulberi.
Beneficiile pentru sanatate ale Steviei
√ Stevia este un indulcitor provenit din surse naturale care nu contine calorii si nu are efecte negative asupra glicemiei, ceea ce o face o alegere excelenta pentru persoanele care incearca sa slabeasca sau sa-si controleze nivelul de zahar din sange.
√ Stevia contine, de asemenea, antioxidanti, care ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.
Cum se utilizeaza Stevia
Stevia poate fi utilizata ca inlocuitor de zahar in multe retete, inclusiv in cafea, ceai, prajituri, deserturi si bauturi racoritoare. De asemenea, este disponibila sub forma de comprimate sau lichid pentru a putea fi utilizata in cantitati mici.
La nivel mondial, peste 5.000 de produse alimentare si bauturi folosesc in prezent Stevia ca ingredient. Indulcitorii cu Stevia sunt folositi ca ingredient in produse din Asia si America de Sud, cum ar fi: inghetata, deserturi, sosuri, iaurturi, alimente murate, paine, bauturi nealcoolice, guma de mestecat, bomboane, fructe de mare, legume preparate.
Este important sa ai in vederea faptul ca Stevia poate fi mult mai dulce decat zaharul, astfel incat o cantitate mica poate fi suficienta pentru a indulci alimentele si bauturile preferate.
Efectele secundare ale Steviei
In general, Stevia este considerata sigura si nu are efecte secundare majore. Cu toate acestea, unele persoane pot experimenta reactii alergice sau probleme digestive, cum ar fi: greata, diaree sau balonare.
Este important sa se utilizeze Stevia cu moderatie si sa se acorde atentie oricaror efecte secundare. In cazul in care apar probleme, este recomandat sa se opreasca utilizarea si sa se consulte un medic. Stevia poate perturba nivelul de bacterii sanatoase de la nivelul sistemului digestiv. In mod contraintuitiv, unele dovezi sugereaza chiar ca ar putea creste senzatia de foame si ar putea contribui in timp la cresterea masei corporale.
Siguranta si dozare Stevia
Glicozidele din Steviol, care sunt extracte rafinate de stevia precum Reb A, sunt recunoscute ca sigure de Food and Drug Administration (FDA), ceea ce inseamna ca pot fi utilizate in produsele alimentare si comercializate in Statele Unite. Agentii de reglementare precum FDA, Comitetul stiintific pentru alimente (SCF) si Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) definesc doza zilnica acceptabila de glicozide de Steviol ca pana la 1,8 mg pe kilogram de greutate corporala (4 mg pe kg).
Concluzie:
Stevia este o planta dulce care poate fi utilizata ca indulcitor natural. Inlocuirea zaharului rafinat si a indulcitorilor artificiali cu Stevia poate aduce o serie de beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, este important sa fie consumata cu moderatie si sa discuti cu medicul tau de familie inainte de a incepe sa o utilizezi in mod regulat.
Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de Stevia. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!
Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!
- ● www.healthline.com/nutrition/is-stevia-safe#side-effects
- ● www.webmd.com/food-recipes/what-is-stevia
- ● www.medicalnewstoday.com/articles/287251#How-is-stevia-used
-