Vitamina B3 (niacina si niacinamida) (ingrediente active)

 

Rolul si beneficiile vitaminei B3

 

Ce este vitamina B3

Vitamina B3 este o vitamina solubila in apa, care nu poate fi stocata in organism si care poate fi gasita atat in banalele seminte de dovleac cat si in componenta diferitelor tipuri de carnuri. Dar de ce este ea atat de importanta pentru sanatatea nostra! Ei bine, inainte de a-ti descrie implicatia pe care o are in desfasurarea optima a mai multor procese biologice, afla ca ea se gaseste preponderant in 3 forme diferite, si anume: niacinamide, acid nicotinic (niacina) sau inozitol.

Ce rol are Niacina

  • Vitamina B3 sau Niacina a inceput sa faca cariera inca din ani 50, cand a fost identificata ca fiind vitamina care are capacitatea de a contribui la scaderea colesterolul rau (LDL) si de al creste pe cel bun (HDL). Este raspunzatoare si de ceata cerebrala, adica acel moment cand parca ai un gol in minte. Aceasta situatie ascunde in spate, o lipsa acuta a vitaminei B3. Acest fenomen se intampla deoarece niacina contribuie la metabolismul celular si al energiei celulare de la nivelul creierului.

Ce rol are Niacinamida

  • In schimb, in cosmetica vitamina B3 este folosita sub forma de niacinamida. Aceasta contribuie la formarea cheratinei si ajuta la construirea barierei de ceramide, prevenind astfel deshidratarea pielii, aspect esential pentru pielea uscata predispusa la deshidratare. De asemenea, reduce roseata si inflamatia pielii (acnee), situatie in care porii isi vor reduce volumul sau vor stagna in stadiul respectiv. Datorita capacitatii de sustinere in formarea ceramidelor, regleaza si cantitatea de sebum ce se elibereaza la nivel cutanat, reducand astfel tendinta de ingrasare a tenului. Niacinamidele contribuie si la formarea de noi celule epidermale, astfel reducand din efectele cauzate de radiatiilor U.V., si de agenti de mediu agresivi cu pielea.

In conditiile unui regim alimentar normal, nu se inregistreaza un deficit de vitamina B3, insa sunt si cazuri exceptionale cand se manifesta carenta sub forma afectiuni cunoscute cu numele de Pelagra.

Simptomele deficitului de vitamina B3

  • Semnele pe care le lasa lipsa vitaminei B3 sunt extrem de variate: de la o eruptie pigmentata pe pielea expusa la soare, piele aspra, inrosirea limbii si pana la oboseala, depresie, dureri de cap, pierderi de memorie si in cazuri mai rare chiar halucinatii.

Surse de vitamina B3

Surse importanate de vitamina B3 se obtin in urma consumului de seminte de dovleac, nuci, carne de pasare, de somon, lapte, oua etc. Sunt situatii cand medicul recomanda nevoia unui supliment de niacina fie pentru ameliorarea unor afectiuni, fie pentru echilibrarea unui deficit, caz in care sunt recomandate suplimentele pe baza de vitamina B3. Suplimentele alimentare sa stii ca nu inlocuiesc un regim alimentar sanatos!

Este foarte important ca inainte unei cure cu niacina sa fie consultat un medic specialist, deoarece exista riscul sa interfereze negativ cu ale produse medicamentoase indicate in afectiuni cronice.

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

 

 

 

  • ●https://www.healthline.com/nutrition/niacin-benefits/
  • ●https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-niacin/
  • ●https://www.medicalnewstoday.com/articles/219593/

 


Data ultimei actualizari: 22-02-2023

Produse care contin Vitamina B3 (niacina si niacinamida)

Vezi Politica confidentialitate date personale