Vitamina K (ingrediente active)

Nivelurile scazute de vitamina K pot creste riscul de sangerare necontrolata. Deficientele de vitamina K sunt rare la adulti, insa sunt destul de frecvente la nou-nascuti.

 

 

 

 

Vitamina K- beneficii, surse si doze recomandate

 

 

 

 

Vitamina K se refera la un grup de vitamine solubile in grasimi ce contribuie la producerea protrombinei, o proteina si un factor de coagulare extrem de important pentru mecanismul de stopare a sangerarilor, pentru metabolismul osos si pentru reglarea nivelului de calciu din sange.

Ce trebuie sa stii despre vitamina K

Vitamina K1 sau Filochinona provine din legumele frunzoase si reprezinta principala sursa de vitamina K. O sursa mai mica este vitamina K2 sau Menachinona, care apare in unele alimente de origine animala. Spre deosebire de multe alte vitamine, vitamina K nu este utilizata de obicei ca supliment alimentar.



Beneficiile vitaminei K
Vitamina K are functii importante in organism iar cercetarile efectuate au demonstrat ca vitamina K este o molecula importanta, care contribuie la reducerea rigidizarii arterelor, are rol esential in formarea oaselor si prezinta sensibilitate la insulina. Datele recente indica faptul ca deficitul subclinic de vitamina K nu este ceva neobisnuit. In plus, antagonistii vitaminei K, cum ar fi warfarina, poate provoca efecte secundare daunatoare, care pot fi insa, partial atenuate prin suplimentarea cu vitamina K.

Vitamina K contribuie la contracararea supradozajul cu warfarina.
Aceasta vitamina poate contribui la prevenirea fracturilor cauzate de osteopenie si osteoporoza.
De asemenea poate contribui si la prevenirea rigidizarii arterelor.
Vitamina K contribuie la imbunatatirea sensibilitatii la insulina, metabolismul glucozei si reducerea riscului de aparitie a diabetului.




Surse naturale de vitamina K

Vitamina K1 se gaseste in cantitati mari in legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza kale, varza de bruxelles dat si in legume precum: sparanghelul, dovleacul, fasolea verde si mazarea. Alte surse includ uleiurile vegetale si unele fructe precum avocado si afine.

Sursele de Menanoquine sau de vitamina K2, includ carnea, produsele lactate fermentate, ouale si „natto” japonez, facute din boabe de soia fermentate. Pe langa aceste surse importante trebuie mentionat faptul ca vitamina K2 mai este sintetizata si de bacteriile benefice din microbiomul intestinal.

Iata cateva exemple de surse alimentare naturale de vitamina K:
o legatura de patrunjel contine aproximativ 90 mcg;
o cana cu spanac crud contine pana la 145 mcg;
o lingura de ulei de soia contine 25 mcg;
o jumatate de cana portie de struguri contine 11 mcg;
un ou fiert tare contine aproximativ 4 mcg.

 



Doza optima de vitamina K

Aportul adecvat, recomandat de vitamina K procurat atat din alimente, cat si din alte surse, este prezentat in tabelul de mai jos.



Varsta Barbati Femei
Copii
0-6 luni     2 mcg
7–12 luni     2.5 mcg
1-3 ani     30 mcg
4-8 ani     55 mcg
9-13 ani     60 mcg
14-18 ani 75 mcg 75 mcg  
19-30 ani 120 mcg 90 mcg  
31-50 ani 120 mcg 90 mcg  
51-70 ani 120 mcg 90 mcg  
peste 70 ani 120 mcg 90 mcg  
Femei insarcinate 14-18 ani - 75 mcg -
Femei insarcinate 19-50 ani - 75 mcg -
Doza zilnica recomandata de vitamina K exprimata in mgc /Sursa:  Food and Nutrition Board (FNB) at the Institute of Medicine of the National Academies

 

 

Nu s-au observat efecte adverse ale vitaminei K cu nivelurile gasite in alimente sau suplimente alimentare. Cu toate acestea, acest lucru nu exclude pericolul de supradozaj. Cercetatorii nu au stabilit o doza maxima sigura.

Desi deficientele de vitamina K sunt mai putin frecvente, ati putea fi expusi unui risc mai mare in caz de: o boala care afecteaza absorbtia in tractul digestiv, cum ar fi boala Crohn sau boala celiaca activa, administrarea de medicamente care interfereaza cu absorbtia vitaminei K, subnutritie severa, consum excesiv de alcool. Deficienta este rara, dar in anumite cazuri severe, poate creste timpul de coagulare, ducand la hemoragie si sangerare excesiva.




Efecte adverse

Nu a fost determinata o limita superioara tolerabila pentru vitamina K. Toxicitatea este rara si este putin probabil sa rezulte din consumul de alimente care contin vitamina K. Cu toate acestea, luarea oricarui tip de supliment poate duce la toxicitate.



Interactiuni posibile cu alte medicamente

Vitamina K poate interactiona cu mai multe medicamente obisnuite, inclusiv anticonvulsivante, antibiotice, medicamente pentru scaderea colesterolului si medicamente pentru slabire.

Anticoagulantii precum warfarina, sunt utilizati pentru a preveni formarea cheagurilor de sange daunatoare care pot bloca fluxul de sange catre creier sau inima. Actioneaza prin scaderea sau intarzierea capacitatii de coagulare a vitaminei K. Cresterea sau scaderea brusca a aportului de vitamina K poate interfera cu efectele acestor medicamente. Mentinerea constanta a aportului de vitamina K de la o zi la alta poate preveni aceste probleme.

! Medicamentele care scad colesterolul interfereaza cu absorbtia grasimilor. Grasimile alimentare sunt necesare pentru absorbtia vitaminei K, astfel incat persoanele care iau acest medicament pot avea un risc mai mare de deficienta.


Cea mai buna modalitate de a te asigura ca organismul are suficienti nutrienti este sa beneficiezi de o dieta echilibrata, cu multe fructe si legume. Suplimentele trebuie utilizate numai in caz de deficienta si doar sub o stricta supraveghere medicala.
Suplimentele alimentare nu inlocuiesc un mod de viata sanatos si o dieta echilibrata. Cititi cu atentie prospectul si informatiile de pe ambalajul produsului.


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de de vitamina K. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!

 


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● Vitamin K-ncbi.nlm.nih.gov
  • ● Supplement guide vitamin k-webmd.com
  • ● Vitamin K benefits-medicalnewstoday.com
  • ● Vitamin K-sciencedirect.com

 


Data ultimei actualizari: 22-02-2023

Gama de produse ce contin vitamina K Vitamina K

Vezi Politica confidentialitate date personale