Zinc (ingrediente active)

Zincul este al doilea cel mai abundent oligomineral din corpul uman dupa fier, si este prezent in fiecare celula a organismului uman. Datorita contributiei sale in functia imunitara, zincul este prezent in compozitia multor spray-uri nazale si suplimente alimentare.

 

 

 

 

Zincul - beneficii si contraindicatii

 

 

 

 

Zincul este un nutrient implicat in foarte multe procese vitale ale corpului uman. Si pentru ca nu este produs in mod natural de organism este esential ca el sa fie obtinut printr-o alimentatie echilibrata sau la nevoie prin intermediul suplimentelor alimentare. 


Ce trebuie sa stii despre Zinc

Zincul este necesar pentru activitatea a peste 300 de enzime care contribuie la diferite procese metabolice, digestie, functie nervoasa si multe alte procese fiziologice. Organismul unei persoane adulte detine aproximativ de 2-3 g de zinc, iar acesta este distribuit la nivelul celulelor, cu precadere la nivelul oaselor, fluidelor si organelor interne. De retinut este faptul ca cea mai mare cantitate de zinc, de aproximativ 95%, se afla in celule.



Beneficiile Zincului

Zincul contribuie la buna dezvoltare si functionare a sistemului imunitar.
Acest mineral contribuie la sanatatea pielii, sinteza ADN si productia de proteine.
In plus, cresterea si dezvoltarea organismului uman se bazeaza pe zinc datorita faptului ca el contribuie in cresterea si diviziunea celulara.
Zincul contribuie si la mentinerea adecvata a simtului olfactiv si gustativ, deoarece una dintre enzimele esentiale acestor doua simturi, depinde de acest nutrient, iar o deficienta de zinc poate reduce capacitatea de a avea gust si/sau miros. 
Zincul pentru uz extern este cunoscut sub numele de Oxid de zinc. Crema, unguent sau pasta de oxid de zinc se aplica pe piele pentru a preveni afectiuni precum eruptia cutanata de scutec si arsurile solare ( oxidul de zinc formeaza o bariera fizica ce protejeaza pielea de razele UV, inclusiv UVA).
Suplimentele orale de zinc ar putea aduce beneficii persoanelor cu niveluri scazute de zinc. Luat la scurt timp dupa aparitia simptomelor de raceala, zincul ar putea, de asemenea sa contribuie la scurtarea duratei unei raceli.



Surse naturale de Zinc

Multe alimente de origine animala si vegetala sunt in mod natural bogate in zinc, ceea ce face usor pentru marea majoritatea a oamenilor sa consume cantitati adecvate din acest nutrient.

Alimentele cu cel mai mare continut de zinc sunt:
stridiile, crabii, midiile, homarii, carnea de vita, de porc, miel, curcan si pui, sardine, somon, naut, linte, fasole neagra, seminte de dovleac, caju, nuci braziliene, seminte de canepa, lapte, iaurt, branza, oua, ovaz, quinoa, orez brun, ciuperci, kale, mazare, sparanghel etc.

! De retinut insa, ca zincul din sursele vegetale este absorbit mai putin eficient, si acest lucru se intampla din cauza unor compusi existenti in plante care inhiba absorbtia.

 

 

 



Doza optima de Zinc

Doza zilnica recomandata (DZR) este de 11 mg pentru barbatii adulti si 8 mg pentru femeile adulte. Femeile insarcinate si care alapteaza ar trebui sa consume 11 mg, respectiv 12 mg pe zi.

Cu exceptia cazului in care exista o afectiune medicala ce impiedica absorbtia, doza zilnica recomandata de zinc ar trebui sa fie atinsa cu usurinta numai printr-o dieta alimentara echilibrata.  Nivelul superior tolerabil pentru zinc este de 40 mg pe zi. Cu toate acestea, acest lucru nu se aplica persoanelor cu deficiente de zinc, care ar putea avea nevoie de doze ceva mai mari. Daca luati suplimente alimentare, alegeti forme usor absorbabile precum citratul de zinc sau gluconatul de zinc.



Varsta Barbati Femei
Copii
0-6 luni     2 mg
7–12 luni     3 mg
1-3 ani     3 mg
4-8 ani     5 mg
9-13 ani     8 mg
14-18 ani 11 mg 9 mg  
19-30 ani 11 mg 8 mg  
31-50 ani 11 mg 8 mg  
51-70 ani 11 mg 8 mg  
peste 70 ani 11 mg 8 mg  
Femei insarcinate 14-18 ani - 12 mg -
Femei insarcinate 19-50 ani - 11 mg -
Doza zilnica recomandata de Zinc exprimata in mg /Sursa: Food and Nutrition Board (FNB) at the National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine

 

Desi deficienta severa de zinc este rara, aceasta poate aparea la persoanele cu mutatii genetice rare, la persoanele cu dependenta de alcool si la oricine ia anumite medicamente de suprimare a sistemului imunitar.
Simptomele deficientei severe de zinc include: afectarea cresterii si dezvoltarii organismului, maturitatea sexuala intarziata, eruptii cutanate, diaree cronica etc.
Se estimeaza ca aproximativ 2 miliarde de oameni din intreaga lume au deficit de zinc din cauza aportului alimentar inadecvat.

Persoane predispuse riscului de carenta de zinc:
persoanele cu boli gastrointestinale precum boala Crohn, vegetarieni si vegani, femeile insarcinate si care alapteaza, sugari mai mari care sunt alaptati exclusiv la san, persoanele cu anemie falciforma, persoanele care sunt subnutrite, inclusiv cele cu anorexie sau bulimie, persoanele cu boala cronica de rinichi, cei care abuzeaza de alcool.
Simptomele unei deficiente usoare de zinc se manifesta prin: diaree, scaderea imunitatii, rarirea parului, scaderea apetitului, tulburari de dispozitie, piele uscata, probleme de fertilitate si vindecarea greoaie a ranilor.
Deficienta de zinc este dificil de detectat folosind teste de laborator, din cauza unui control strict al organismului asupra nivelurilor de zinc. Astfel, exista posibilitatea ca in continuare zincul sa fie deficitar in organism desi testele de laborator sa indice niveluri normale. 




Efecte adverse

Au fost raportate cazuri in care administrarea de zinc a produs si efecte secundare precum: indigestie, diaree, durere de cap, greata, varsaturi. 
Atentie! Administrarea excesiva de zinc poate provoca, de asemenea, carente pentru alti nutrienti. De exemplu, ingestia cronica ridicata de zinc poate interfera cu absorbtia de cupru si fier.  Nu utilizati zinc intranazal! Aceasta forma de zinc folosita pe termen lung a fost asociata cu posibilitatea pierderii simtului mirosului.



Interactiuni posibile cu alte medicamente

Utilizarea zincului pe cale orala prin asociere cu antibiotice chinolone sau tetracicline poate interfera cu capacitatea acestora de a lupta impotriva bacteriilor. Insa administrarea antibioticului cu doua ore inainte sau patru pana la sase ore dupa administrarea zincului poate minimiza acest efect.

! Utilizarea zincului pe cale orala cu medicamentul pentru artrita reumatoida - penicilamina poate reduce capacitatea medicamentului de a ameliora simptomele artritei. Administrarea zincului cu cel putin doua ore inainte sau dupa administrarea medicamentului ar putea minimiza acest efect.

! Anumite medicamente folosite pentru reglarea tensiunii arteriale cresc cantitatea de zinc pierduta prin urina.

Cea mai buna modalitate de a te asigura ca organismul are suficienti nutrienti este sa beneficiezi de o dieta echilibrata, cu multe fructe si legume. Suplimentele trebuie utilizate numai in caz de deficienta si doar sub o stricta supraveghere medicala.
Suplimentele alimentare nu inlocuiesc un mod de viata sanatos si o dieta echilibrata. Cititi cu atentie prospectul si informatiile de pe ambalajul produsului.


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de Zinc. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!

 


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● Zinc HealthProfessional-ods.od.nih.gov
  • ● Zinc recommended intake-medicalnewstoday.com
  • ● Zinc toxicity and dosage-healthline.com
  • ● Drugs supplements zinc-mayoclinic.org

 


Data ultimei actualizari: 22-02-2023

Gama noastra de produse ce contin Zinc

Vezi Politica confidentialitate date personale