Protectia solara zilnica (informatii utile)

ce este apa de mare


 

 

 

Importanta protectiei solare zilnice

 

 

 

Cu fiecare zi ce trece, expunerea la radiatiile ultraviolete ale soarelui poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii pielii noastre, accelerand procesul de imbatranire prematura si crescand riscul de leziuni cutanate grave. In acest articol, vom explora importanta protectiei solare zilnice si modurile in care putem sa ne protejam pielea in mod eficient, astfel incat sa putem sa ne bucuram de soare in siguranta si sa pastram o piele sanatoasa si stralucitoare. Sa incepem prin a descoperi de ce protectia solara zilnica este un pas esential in rutina noastra de ingrijire a pielii.



1. De ce este importanta protectia solara zilnica si cum poate ajuta la prevenirea daunelor cauzate de expunerea excesiva la soare?

Pielea noastra este expusa zilnic la raze ultraviolete, precum si la lumina vizibila care pot avea efecte negative asupra pielii.
Exista trei tipuri de raze ultraviolete: A, B si C - dintre care razele UVA si UVB ajung pe piele, radiatia de tip UVC fiind absorbita de stratul de ozon.

Razele UVA reprezinta aproximativ 95% din radiatia solara la care suntem expusi. Aceste raze sunt absorbite profund, in derm, fiind principalele raze responsabile de photoaging, procesul cumulativ de imbatranire cauzat de expunerea solara. Ele duc la scaderea productiei de colagen si elastina la nivelul dermului, la scaderea elasticitatii pielii, aparitia de riduri, modificari pigmentare (pete solare) si vasculare, avand ca rezultat o piele laxa, terna, cu aspect neuniform.  De asemenea, contribuie alaturi de razele UVB si la aparitia cancerelor cutanate, precum carcinomul bazocelular, spinocelular si melanomul. Razele de tip UVB reprezinta aproximativ 5% din radiatia solara si sunt absorbite la nivelul epidermului (stratul cel mai superficial al pielii). Sunt responsabile de aparitia arsurilor solare si pe termen lung pentru aparitia de cancere cutanate, prin cauzarea de mutatii la nivelul ADN-ului celulelor pielii, care se cumuleaza cu fiecare expunere solara.

Lumina vizibila, in special lumina albastra poate induce pigmentarea pielii mai ales in cazul fototipurilor mai inchise, principalul emitator al acesteia fiind soarele.
Protectia solara cu spectru larg, folosita consecvent previne imbatranirea prematura a pielii si este esentiala pentru preventia cancerelor cutanate, precum carcinomul bazocelular, spinocelular si melanomul - expunerea solara fiind principalul factor de risc pentru dezvoltarea acestor afectiuni.

 



2. Care sunt factorii de risc asociati expunerii zilnice la radiatiile UV si cum ne pot afecta pielea si sanatatea in general?

Efectele expunerii solare sunt cumulative in timp, deoarece cu fiecare expunere solara se produc radicali liberi si mutatii ale ADN-ului celulelor pielii. 
Practic, nu exista bronz sanatos, bronzul fiind o reactie de aparare a pielii impotriva razelor UV prin cresterea secretiei de melanina.

Efectele pe termen scurt are expunerii solare sunt:
arsurile solare;
fotoalergiile, precum eruptia polimorfa la lumina si urticaria solara;
agravarea unor boli inflamatorii ca lupusul eritematos, porfiriile, rozaceea, dermatita atopica, dermatita seboreica;

Efectele pe termen lung ale expunerii solare sunt:
imbatranirea prematura a pielii (fotoimbatranire);
modificari pigmentare (pete solare, hipo- si hiperpigmentari) si vasculare sau combinatia a celor doua, precum in cazul poikilodermiei Civatte (combinatia de pete pigmentare si roseata la nivelul gatului si decolteului);
aparitia de leziuni premaligne (keratoze actinice) si cancere cutanate, prin mutatii provocate la nivelul ADN-ului celular de catre radiatia solara. Aceste tipuri de cancere sunt in crestere in ultimele decenii si pot pune in pericol viata pacientilor daca nu sunt diagnosticate si tratate prompt.


ce este nisip kinetic

 

3. Ce masuri concrete pot fi luate pentru a asigura o protectie solara eficienta in rutina zilnica, in special pentru piele si ochi?

Folosirea consecventa de produse de protectie solara cu spectru larg (protectie anti-UVA) si SPF minim 30+, optional produse care contin si protectie impotriva luminii vizibile, in special in cazul persoanelor predispuse la afectiuni pigmentare precum melasma. Este important ca aceste produse sa fie aplicate in cantitate generoasa si reaplicate frecvent pe toate zonele expuse la soare (sa nu uitam de zone precum gatul si decolteul, ceafa, urechile, picioarele), la interval de 2-3 ore, dupa baie sau transpiratie abundenta.

Deoarece frecvent intervin erori in aplicarea produselor de protectie solara (nu aplicam suficient, nu reaplicam suficient de des, nu aplicam pe toate zonele expuse la soare), este indicat sa nu ne bazam doar pe acestea si sa luam masuri suplimentare de protectie solara: evitarea expunerii solare, in special in jurul amiezii cand razele solare sunt mai puternice (intervalul 11-17.00), purtarea de imbracaminte de protectie (haine cu protectie UV, palarii cu bor larg). 
Pentru protectia ochilor impotriva UV, ochelarii de soare care ofera protectie de 100% impotriva razelor UV, avand inscriptia de UV400 sau “UV absorption up to 400nm” sunt o optiune excelenta.

 

O lentila mai inchisa la culoare a ochelarilor de soare, nu inseamna o protectie mai buna impotriva razelor solare, deoarece culoarea lentilei nu este corelata cu protectia UV. Similar, desi lentilele polarizate reduc reflectiile si ofera vizibilitate mai buna in timpul condusului, polarizarea nu ofera protectie UV.

 



4. Ce produse si ingrediente trebuie sa cautam in produsele de ingrijire a pielii si produsele de protectie solara pentru a ne asigura ca suntem bine protejati?

Protectia impotriva razelor UVB este masurata prin SPF (=sun protection factor) si este standardizata la nivel global.

Un produs cu SPF 15 filtreaza aproximativ 93% din razele UVB, un produs cu SPF 30 filtreaza aproximativ 97%, iar un produs cu SPF 50 aproximativ 98% din razele UVB. Comparativ bronzul este echivalent a proximativ SPF2, deci bronzul nu ne va proteja in mod eficient de razele solare.

Nivelul SPF nu este corelata insa cu rezistenta in timp a unui produs, asadar si produsele cu SPF inalt trebuie reaplicate frecvent. Pentru a avea o protectie adecvata, e recomandat sa alegem un produs cu SPF minim 30 in perioada neinsorita sau in zilele cu expunere solara scazuta, iar in zilele cu expunere solara ridicata un produs cu SPF 50 este cea mai buna alegere.
Protectia solara impotriva razelor UVA este cel putin la fel de importanta ca protectia impotriva razelor UVB, deci  sa alegem produse de protectie solara cu spectru larg, cu protectie ridicata anti-UVA.

Etichetarea produselor in ceea ce priveste protectia impotriva razelor UVA nu este standardizata la nivel global, din acest motiv putem gasi pe ambalajul produselor diferite pictograme in functie de provenienta lor. In cazul produselor europene inscriptia UV incadrata intr-un cerc inseamna ca protectia anti-UVA a produsului este minim  ⅓ din nivelul protectiei anti-UVB.  In cazul produselor din UK se foloseste sistemul Boots, produsul trebuie sa aiba intre 3-5 stele pe aceasta scara, in cazul produselor din SUA se foloseste inscriptia de ‘broad spectrum’, iar in cazul celor asiatice este afisat PA + urmat de 1-4 semne de plus, PA++++ insemnand nivelul maxim de protectie impotriva UVA.

Protectia impotriva luminii vizibile, este importanta in mod deosebit  in cazul persoanelor predispuse la afectiuni pigmentare, precum melasma. HEV (high energy visible light), in special lumina albastra emisa de soare (si intr-un procent mult mai mic de ecrane) poate accentua pigmentarea pielii mai ales in cazul fototipurilor mai inchise. Nu toate produsele de fotoprotectie au protectie impotriva luminii vizibile; produsele care contin oxid de fier si antioxidanti in compozitie pot oferi o protectie mai buna impotriva luminii albastre. Rezistenta la apa este singurul test standardizat care poate determina rezistenta in timp a unui produs. In plus, producatorii de produse de protectie solara mai pot efectua teste facultative de rezistenta la transpiratie sau abraziune.
In cazul expunerii indelungate la soare puternic (cum ar fi o vacanta intr-o destinatie insorita), caldura puternica, transpiratie, inot, produsele cu rezistenta la apa, long-lasting sunt cea mai buna alegere. In ceea ce priveste filtrele solare, putem alege din doua mari categorii de filtre: filtrele inorganice (reprezentate de oxidul de zinc si dioxidul de titan) si filtrele organice (tot restul filtrelor solare regasite pe lista INCI a produselor). Alegerea filtrelor solare tine in mare parte de preferintele utilizatorului, dar ca ghid general, filtrele inorganice sunt o alegere buna pentru cei cu ten sensibil, deoarece cauzeaza mai rar reactii alergice sau iritative, dar pot avea textura mai densa si pot lasa film albicios pe suprafata pielii, in timp ce produsele cu filtre organice au in general o textura mai lejera. De asemenea este important sa alegem produse fara iritanti, precum alcool denaturat, uleiuri esentiale sau parfum, pentru a nu risca iritatii, reactii alergice sau deteriorarea barierei cutanate.

 



5. Cum putem integra protectia solara in stilul nostru de viata de zi cu zi si cum ne poate ajuta sa mentinem o piele sanatoasa si sa prevenim imbatranirea prematura a pielii si alte afectiuni legate de expunerea la soare?

Aplicarea protectiei solare trebuie sa devina un obicei zilnic, altfel inevitabil vom uita sa aplicam consecvent si riscam arsuri solare, aparitia de pete solare, fotoimbatranirea pielii, aparitia de cancere cutanate sau alte consecinte nedorite.
Cu siguranta vom evita folosirea unui produs care nu ne place - din acest motiv este important sa gasim un produs care sa ne placa, cu textura placuta, potrivit pentru tipul nostru de ten, astfel incat sa ne fie usor sa il folosim zilnic.

In cazul in care ne dorim o rutina simpla, putem alege un produs cu ingrediente hidratante, astfel protectia solara poate tine cu succes si locul cremei hidratante in rutina de dimineata. Protectia solara se aplica dupa pasul de curatare a tenului, dupa aplicarea de seruri si a cremei hidratante (daca folosim). Majoritatea produselor reprezinta si baze de machiaj excelente, cu conditia sa lasam protectia solara sa se absoarba de pe suprafata pielii cateva minute inainte de a aplica machiajul.

O idee utila pentru a creste rata de succes pana acest pas devine parte din rutina zilnica, este sa legam obiceiul de a ne da cu protectie solara cu un obicei deja format (de exemplu sa ne dam cu protectie solara dupa ce ne spalam pe dinti).

 



Concluzie:

Soarele ne ofera multe beneficii, dar poate fi si un aliat necrutator daca nu ne protejam corect. Prin adoptarea unui ritual regulat de aplicare a cremei sau lotiunii cu factor de protectie solara si prin luarea altor masuri de precautie, putem sa ne bucuram de soare in siguranta si sa ne pastram pielea sanatoasa si radianta pe termen lung.
Nu uitati ca protectia solara nu este doar pentru plaja sau vacante exotice. Este o parte esentiala a rutinei noastre zilnice de ingrijire a pielii, indiferent de sezon sau de activitatile pe care le desfasuram. Investitia in sanatatea pielii acum poate preveni probleme majore mai tarziu in viata. Deci, adaugati protectia solara la lista voastra de prioritati de ingrijire a pielii si bucurati-va de soare intr-un mod sanatos si responsabil!
In plus, nu uitati sa impartasiti aceste informatii cu prietenii si familia voastra, pentru a-i ajuta si pe ei sa-si protejeze pielea. Cu totii meritam sa ne bucuram de soare in siguranta!

 


Articolul de blog cu tema - Importanta protectiei solare zilnice - a fost realizat in colaborare cu Dr. Melinda Fabian, medic specialist dermatologie.

Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse utile in protectia solara zilnica. Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● D’Orazio, J., Jarrett, S., Amaro-Ortiz, A., & Scott, T. (2013). UV radiation and the skin. International Journal of Molecular Sciences, 14(6), 12222–12248. https://doi.org/10.3390/ijms140612222
  • ● UV radiation. The Skin Cancer Foundation. (2022, July 21). https://www.skincancer.org/risk-factors/uv-radiation/ 
  • ● World Health Organization. (n.d.-b). Ultraviolet radiation. World Health Organization. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ultraviolet-radiation
  • ● Gonzaga, E. R. (2012, August 21). Role of UV light in photodamage, skin aging, and skin cancer - American Journal of Clinical dermatology. SpringerLink. https://link.springer.com/article/10.2165/0128071-200910001-00004?error=cookies_not_supported&code=9fb95b22-3dd0-419a-ad1a-d11fff70ac0d 
  • ● Wiley Online Library | Scientific Research Articles, journals, ... (n.d.-c). https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/phpp.12048 
  • ● Pedić, L., Pondeljak, N., & Šitum, M. (2020). Recent information on photoaging mechanisms and the preventive role of topical sunscreen products. Acta Dermatovenerologica Alpina Pannonica et Adriatica, 29(4). https://doi.org/10.15570/actaapa.2020.40 
  • ● Guan, L. L., Lim, H. W., & Mohammad, T. F. (2021). Sunscreens and photoaging: A review of current literature. American Journal of Clinical Dermatology, 22(6), 819–828. https://doi.org/10.1007/s40257-021-00632-5 
  • ● Mancebo, S. E., & Wang, S. Q. (2014). Skin cancer: Role of ultraviolet radiation in carcinogenesis. Reviews on Environmental Health, 29(3). https://doi.org/10.1515/reveh-2014-0041 
  • ● Medicine., N. A. of S., Engineering, and, Medicine, D. H. and, Life., S., Division on Earth and, Sciences, P. B. on H., and., T., Board on Environmental Studies, Board, O. S., & Sunscreen., U., Committee on Environmental Impact of Currently Marketed Sunscreens and Potential Human Impacts of Changes in. (2023). Review of fate, exposure, and effects of sunscreens in aquatic environments and implications for sunscreen usage and human health. National Academies Press. 
  • ● Gabros S, Nessel TA, Zito PM. Sunscreens and Photoprotection. [Updated 2023 Jul 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537164/

Data ultimei actualizari: 05-02-2024

Gama noastra de produse din categoria Protectia solara zilnica

Vezi Politica confidentialitate date personale